Οι νέοι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο άτυχοι και στην υγεία-Η έρευνα «πονοκέφαλος»

Οι νέοι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο άτυχοι και στην υγεία-Η έρευνα «πονοκέφαλος»
Pexels

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας έχει εστιαστεί στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου», λένε μεταξύ άλλων οι ειδικοί. 

Εκτός από απανωτές κρίσεις, όπως οικονομική και Covid-19, φαίνεται πως όσο πιο νέος τόσο χειρότερα και σε άλλα θέματα που αφορούν τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής. Ας μιλήσουμε λοιπόν για υγεία, και για το γεγονός πως ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι κάτω των 35 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου, όπως οι ημικρανίες, παρά από παραδοσιακούς κινδύνους όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Michelle Leppert, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε: «Θέλαμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες κινδύνου ήταν οι κορυφαίοι για εγκεφαλικό στους νεαρούς ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας έχει εστιαστεί στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να αγνοούμε τους μη παραδοσιακούς παράγοντες εγκεφαλικού και να επικεντρωνόμαστε μόνο στους παραδοσιακούς καθώς και οι δύο είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη εγκεφαλικών επεισοδίων και πιο πολύ οι μη παραδοσιακοί στους νέους».

Η στάση ύπνου στην οποία οφείλεται η αυπνία και που είναι υπεύθυνη και για άλλα θέματα υγείας

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, αποκάλυψε ότι τυπικοί παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, δεν είναι πλέον οι μόνες συνθήκες που επηρεάζουν την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Η ομάδα ανέλυσε μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας του Κολοράντο, με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 2012-2019, αντιστοιχίζοντας πάνω από 2.600 άτομα που έπαθαν εγκεφαλικά με περισσότερα από 7.800 άτομα που δεν έπαθαν για να προσδιορίσει ποιοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν συχνότερα σε τέτοια επεισόδια. Η ομάδα, διαπίστωσε επίσης ότι οι μη παραδοσιακοί παράγοντες όπως οι τα αυτοάνοσα νοσήματα συσχετίστηκαν σημαντικά με την ανάπτυξη εγκεφαλικών επεισοδίων σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 44 ετών.

Μάλιστα, η συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού ήταν ισχυρότερη σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Η ημικρανία ήταν ο πιο σημαντικός μη παραδοσιακός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 20 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και σχεδόν το 35 τοις εκατό στις γυναίκες.

Ο παράξενος λόγος που μπορεί να έχεις πονοκέφαλο αυτή τη στιγμή - και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Το ποσοστό των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό κορυφώθηκε μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 35-44 ετών και συσχετίστηκε σχεδόν με το 33 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και περίπου με το 40 τοις εκατό στις γυναίκες.

Οι άνδρες συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 34 ετών έχουν 31 τοις εκατό πιθανότητα κινδύνου εγκεφαλικού με τον μη παραδοσιακό παράγοντα σε σύγκριση με 43 τοις εκατό στις γυναίκες.

Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου ήταν 25 τοις εκατό στους άνδρες και πάνω από 33 τοις εκατό για τις γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα 45-55, οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 19 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και σχεδόν το 28 τοις εκατό στις γυναίκες. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ο πιο σημαντικός παραδοσιακός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό μεταξύ των ηλικιωμένων 45 έως 55 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 28 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες και περίπου το 27 τοις εκατό στις γυναίκες.

Η Δρ Leppert είπε: «Στην πραγματικότητα, όσο νεότεροι είναι τη στιγμή του εγκεφαλικού, τόσο πιο πιθανό είναι το εγκεφαλικό τους να οφείλεται σε έναν μη παραδοσιακό παράγοντα κινδύνου. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους υποκείμενους μηχανισμούς αυτών των μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις».

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου ήταν εξίσου σημαντικοί με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη εγκεφαλικών επεισοδίων σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες.

Η Δρ Leppert τόνισε επίσης ότι η μεγάλη συμβολή που είχαν οι ημικρανίες στην ανάπτυξη εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν επίσης απροσδόκητη: «Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ ημικρανιών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά από ό,τι γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη μπορεί να είναι η πρώτη που δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού που μπορεί να αποδοθεί στις ημικρανίες».

pexels-maria-orlova-4946655.jpg