Η στάση ύπνου στην οποία οφείλεται η αυπνία και που είναι υπεύθυνη και για άλλα θέματα υγείας

Η στάση ύπνου στην οποία οφείλεται η αυπνία και που είναι υπεύθυνη και για άλλα θέματα υγείας
Pexels

Πώς μπορεί να καταστρέφουμε την σπονδυλική μας στήλη και να υπονομεύουμε τη συνολική μας υγεία την ώρα που πιστεύουμε πως ξεκουραζόμαστε. 

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται μπρούμυτα και ακόμα ένας γιατρός προειδοποιεί ότι η εν λόγω στάση μπορεί να έχει διάφορες δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Ειδικότερα, η ανάπαυση στο μπροστινό μέρος του σώματός μας μπορεί να φαίνεται άνετη εκείνη τη στιγμή, αλλά το γεγονός πως μας κάνει να γυρίζουμε το κεφάλι μας προς τη μία πλευρά έχει ως αποτέλεσμα το μυϊκό σφίξιμο και τη φλεγμονή. Παράλληλα, ο ύπνος μπρούμυτα ισοπεδώνει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο στη Mirror Δρ Tony Nalda.

Έχεις θησαυρό στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις: Το μπαχαρικό που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ

Όπως εξήγησε ο ειδικός από το Scoliosis Reduction Center: «Αν έχετε ήδη προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη, ο ύπνος σε αυτή τη στάση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα επιδεινώσει».

«Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη βαθιά αναπνοή επειδή η θέση συμπιέζει το διάφραγμά σας», τόνισε στη συνέχεια ο Δρ Nalda. Αυτό συμβαίνει καθώς περίπου το 51 τοις εκατό των ενηλίκων -στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, δεν κοιμάται αρκετά, ενώ ένας στους τρεις παλεύει με την αϋπνία.

Μάλιστα, η στάση αυτή ασκεί επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να καταπονήσει τους σπονδύλους και τους γύρω μύες.

«Πιέζοντας το στήθος, δυσκολεύετε την κυκλοφορία του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ειδικά αν έχετε ήδη προβλήματα. Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε βαθιά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση».

Γιατί το trend του «τι τρώω κάθε μέρα» μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σου

Η συγκεκριμένη στάση, αναγκάζει επίσης τον αυχένα να είναι στραμμένος σε πλαϊνή και άβολη θέση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τόσο σε ημικρανίες και πονοκεφάλους όσο και σε περισσότερα νευρολογικά προβλήματα. Η αφύσικη αυτή γωνία στην οποία αναγκάζουμε τον αυχένα, μπορεί να προκαλέσει επίσης δυσφορία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.

Ο Tony Nalda χαρακτήρισε τον ύπνο ανάσκελα ως τον «καλύτερο», καθώς η στάση αυτή διατηρεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και ελαχιστοποιεί την πίεση στις αρθρώσεις.

«Ένα μαξιλάρι μπορεί να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη για την πλάτη ή την πλάγια θέση και να αποθαρρύνει τη στάση μπρούμυτα. Επιλέξτε ένα στρώμα και ένα μαξιλάρι που παρέχουν το σωστό επίπεδο στήριξης για τη θέση που έχετε επιλέξει», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφέστατα, υπάρχει πάντα μία στάση που ιδανική σε πολυπαραγοντικό επίπεδο και δεν είναι άλλη από την εμβρυακή που, μεταξύ άλλων, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει το ροχαλητό.

Σύμφωνα με το Healthline, η θέση του εμβρύου μπορεί να υποστηρίξει τον πόνο στη μέση και ειδικότερα στην εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα μειώνει το ροχαλητό. Είναι η πιο δημοφιλής ιδανική επιλογή και μεταφράζεται ως στάση στο πλάι με λυγισμένα πόδια κουλουριασμένα προς το σώμα μας.

Ο ιστότοπος υγείας τόνισε τη σημασία του ύπνου σε χαλαρή -και όχι σφιχτή- στάση εμβρύου, καθώς έτσι προλαμβάνουμε πόνο στις αρθρώσεις ή την δυσκαμψία. Μια σφιχτή εμβρυακή στάση μπορεί επίσης να περιορίσει τη βαθιά αναπνοή, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης που προκαλεί ύπνο και χαλάρωση.

Το να κρατάμε τα πόδια μας σχετικά τεντωμένα και να κοιμόμαστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά μας μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτή τη θέση ανάπαυσης πιο άνετη, όπως αναφέρει το Healthline.

pexels-cottonbro-studio-6940878.jpg