Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια (και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό)

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια (και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό)
Pexels

Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν καθημερινά άγχος, αλλά πόσοι από αυτούς γνώριζαν ότι το συνεχές στρες μπορεί να προκαλέσει όλων των ειδών τα απρόσμενα προβλήματα στα μάτια μας;

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος και οι ειδικοί της Optical Express συγκέντρωσαν όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει η πίεση και το άγχος στην όρασή μας. Όταν βιώνουμε μια αγχωτική στιγμή, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται για να βελτιώσουν την όρασή μας.

Όταν όμως είμαστε συνεχώς αγχωμένοι, οι κόρες των ματιών μας συνήθως παραμένουν διεσταλμένες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα:

Καταπόνηση των ματιών

Η καταπόνηση των ματιών που προκαλεί οπτική κόπωση είναι μια συνηθισμένη παρενέργεια της πολύωρης ενασχόλησης με την οθόνη του υπολογιστή, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από το άγχος.

Θολή όραση

Το μακροχρόνιο άγχος ή οι έντονα στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα, τα οποία με τη σειρά τους να προκαλέσουν θολή όραση που προκαλείται από το άγχος.

Ξηρά ή υγρά μάτια

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά ή υγρά μάτια, με οποιοδήποτε από τα δύο συμπτώματα να προκαλείται από την ανησυχία ή το άγχος. Ωστόσο, το ποιο σύμπτωμα θα εμφανίσεις εξαρτάται από το πώς το σώμα σου χειρίζεται συγκεκριμένα το στρες.

Σφίξιμο των ματιών

Μετά από παρατεταμένες περιόδους στρες, είναι πιθανό να αναπτυχθούν ακούσιοι σπασμοί στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Ευαισθησία στο φως

Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος μπορεί να αρχίσουν να δυσκολεύονται να δουν σε έντονο φωτισμό ή να θεωρούν ότι τα έντονα φώτα προκαλούν πόνο στα μάτια τους.

Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα

Κηλίδες στα μάτια

Ένα σημάδι παρατεταμένου στρες, ή μιας ιδιαίτερα αγχωτικής κατάστασης, μπορεί να είναι μικροσκοπικές κηλίδες που κολυμπούν στην όρασή μας.

Ο Stephen Hannan, διευθυντής κλινικών υπηρεσιών στην Optical Express, δήλωσε: «Το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει όλους με διαφορετικούς τρόπους. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται όλα αυτά τα συμπτώματα, ενώ ένα άλλο νο αισθάνεται μόνο ένα ή δύο. Είτε αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα είτε όχι, το άγχος θα προκαλέσει ένταση των μυών που περιβάλλουν τα μάτια, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνο ή ημικρανίες. Αν έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε στην αποφόρτιση. Η άσκηση και η βαθιά αναπνοή βοηθούν και οι δύο στην ανακούφιση από την ένταση, χαλαρώνοντας το σώμα και ηρεμώντας το νευρικό σύστημα που ελέγχει την αντίδραση "μάχης ή φυγής"».

Κορυφαίες συμβουλές για να νικήσεις το άγχος

Για την ανακούφιση από το άγχος, ακολουθούν τέσσερις εύκολες και πρακτικές μέθοδοι, που μπορείς να εφαρμόζεις καθημερινά.

Άσκηση με προσεκτικό τρόπο

Μπορείς να κάνεις συνειδητή άσκηση, έχοντας επίγνωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας των σωματικών σου δραστηριοτήτων. Ενώ η άσκηση μπορεί να είναι χαλαρωτική, οι έντονες και παρατεταμένες αερόβιες προπονήσεις μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Προτίμησε προπονήσεις που περιλαμβάνουν μέτρια ένταση και άφθονη κίνηση. Δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το ήπιο τζόκινγκ (αν είσαι ήδη αρκετά γυμνασμένη), τη γιόγκα με τις απαλές κινήσεις και την προσεκτική αναπνοή. Η ποδηλασία και η κολύμβηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Πέρασε περισσότερο χρόνο έξω

Μπορείς να αφιερώσεις σίγουρα λίγο χρόνο για να περάσεις στη φύση, καθώς μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους. Μόλις 120 λεπτά την εβδομάδα στην ύπαιθρο μπορούν να μειώσουν το στρες κατά τουλάχιστον 30 τοις εκατό. Η κατανάλωση γεύματος σε ένα πάρκο ή σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον μπορεί να τονώσει τη διάθεση, να προωθήσει τη χαλάρωση και να αυξήσει την παραγωγή σεροτονίνης, ωφελώντας τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.

Να τρως καλά και να πίνεις άφθονο νερό

Διατήρησε μια υγιεινή διατροφή και μια ρουτίνα ενυδάτωσης. Το άγχος συχνά πυροδοτεί ανθυγιεινές συνήθειες τσιμπολογήματος, που οδηγούν στην καταβρόχθιση ζαχαρούχων και επεξεργασμένων τροφίμων που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα και τις ορμόνες του στρες. Περιόρισε την πρόσληψη καφεΐνης και δώσε προτεραιότητα στην κατανάλωση νερού μαζί με μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή για να υποστηρίξεις την ψυχική ευεξία.

Άσε για λίγο το τηλέφωνο

Μείωσε τον χρόνο που αφιερώνεις στην οθόνη, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ το scrolling μπορεί να αυξήσει στιγμιαία τα επίπεδα ντοπαμίνης, η συνεχής έκθεση σε επιμελημένο περιεχόμενο προάγει την κοινωνική σύγκριση και το αίσθημα ανεπάρκειας, αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους. Ελαχιστοποίησε τις ειδοποιήσεις και τον χρόνο οθόνης για να αποφύγεις την υπερφόρτωση πληροφοριών και να διατηρήσεις την ψυχική σου ευεξία.

pexels-jessica-nunes-2240167.jpg