Οι 5 λόγοι που οι γυμνασμένοι μυς κάνουν καλό στην υγεία μας

Οι 5 λόγοι που οι γυμνασμένοι μυς κάνουν καλό στην υγεία μας

Το να «χτίσεις» γερούς, λεπτούς μυς με τη γυμναστική, δεν θα βοηθήσει μόνο την εξωτερική σου εμφάνιση και τη δύναμη του σώματός σου, αλλά θα επωφελήσει την υγεία σου σε τουλάχιστον 5 βασικά σημεία:

1. Δυνατή καρδιά: H τακτική προπόνηση με βάρη μπορεί να κάνει θαύματα στην καρδιά, βελτιώνοντας τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, αλλά και μειώνοντας τους δείκτες σωματικού λίπους.

2. Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών: Το να σηκώνεις βάρη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες -φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού που έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως η καρδιακή νόσος.

3. Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση: Όταν οι μυς γίνονται ισχυρότεροι, μπορούν να αποδίδουν καλύτερα με λιγότερο οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σου δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά κατά τις καθημερινές σου δραστηριότητες, όπως όταν ανεβοκατεβαίνεις σκάλες.

4. Κρατά τον μεταβολισμό ενεργό: Αν δεν παίρνεις μέτρα για να κρατήσεις τον ρυθμό του μεταβολισμού σου ψηλά, μπορεί να χάσεις από το 1/3 μέχρι το μισό της άλιπης μάζας του σώματός σου, η οποία θα αντικατασταθεί με διπλάσια ποσότητα σωματικού λίπους μέχρι να φτάσεις τα 65. Δε χρειάζεται να σου εξηγήσουμε πόσο κακό είναι αυτό, σωστά; Η προπόνηση με βάρη είναι η καλύτερη μέθοδος με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την αύξηση των ενεργειακών δαπανών ηρεμίας -τον αριθμό των θερμίδων, δηλαδή, που καίμε απλά υπάρχοντας. Αν γυμνάζετε κάθε μεγάλη ομάδα μυών δύο φορές την εβδομάδα, μπορείτε να αντικαταστήσετε από 5 έως και 10 χρόνια χαμένων μυών μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

5. «Χτίζεις» παράλληλα τη αντοχή της καρδιάς σου: Η προπόνηση με βάρη ρυθμίζει την καρδιά ώστε να λειτουργεί καλύτερα όταν πρέπει να σηκώσεις και να μεταφέρεις κάτι βαρύ, έτσι ώστε η αρτηριακή σου πίεση και οι παλμοί της καρδιάς σου να είναι χαμηλότεροι κατά τη διάρκεια των δουλειών που πρέπει να κάνεις καθημερινά.