Αν θέλετε να κάνετε παιδί, πρέπει να αποβάλετε το στρες

Αν θέλετε να κάνετε παιδί, πρέπει να αποβάλετε το στρες

Μπορεί να ακούγεται κάπως απλοϊκό στην αρχή, μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα όμως και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Human Reproduction, έδειξε πως το άγχος και το στρες που καταβάλει τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί μπορεί μέχρι και να διπλασιάσει τις πιθανότητες να μην τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα άλφα-αμυλάσης στη γυναίκα (το ένζυμο στο σάλιο που δείχνει άγχος), τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες για σύλληψη. Για την ακρίβεια, οι πιο αγχωμένες γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα, έφτασαν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεξήγητης υπογονιμότητας -δηλαδή το να κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις για 12 μήνες και να μην έχεις μείνει ακόμα έγκυος.

Μπορείτε να μείνετε ψύχραιμες, ωστόσο. Οι επιστήμονες τονίζουν πως αυτή η μελέτη έγινε για να δώσει περισσότερες πληροφορίες στα υπογόνιμα ζευγάρια και περισσότερες επιλογές για να δοκιμάσουν. Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Germaine Buck Louis δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η εξάλειψη των παραγόντων πίεσης πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο που παίρνει στα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, σε σχέση με αυτά που αγνοούν το στρες».