Οι ντομάτες βοηθούν στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

Οι ντομάτες βοηθούν στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση πλήττει εκατομμύρια γυναίκες.

Τρώγοντας ντομάτες μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.


Η οδυνηρή αυτή κατάσταση που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες, επηρεάζει την μήτρα, προκαλώντας πόνο και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα. Τώρα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το λυκοπένιο, η φωτεινή κόκκινη χρωστική ουσία που δίνει το χρώμα της ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εσωτερικής ουλής.


Τα κύτταρα από τον εσωτερικό ουλώδη ιστό αντέδρασαν θετικά όταν εκτέθηκαν στο συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό. Η παρουσία των πρωτεϊνών, οι οποίες είχαν προκαλέσει συμφύσεις (παθολογικού ιστού) για να σχηματίσει κόπηκαν κατά 80-90%, όταν εισήχθη λυκοπένιο.


Ο επικεφαλής της μελέτης, ο γιατρός Tarek Dbouk, του Wayne State University στο Ντιτρόιτ, σχολίασε: "Αυτό που διαπιστώσαμε στην εργαστηριακή μελέτη μας είναι ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει με τις συμφύσεις που προκαλούν αυτές τις συνθήκες. Μία από τις κύριες επιπλοκές της ενδομητρίωσης είναι ότι προκαλεί φλεγμονή η οποία προκαλεί συμφύσεις. Η φλεγμονή προκαλεί βασικά ουλές".

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να έχουν θετικές συνέπειες για τους ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, μιας και το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εσωτερικών ουλών.