Θα τρομάξεις αν δεις το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας!

Ισμήνη Νταφοπούλου
Θα τρομάξεις αν δεις το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας!

Δες την παρακάτω εικόνα και θα καταλάβεις

Καλημέρα κορίτσια μου,

Η αλήθεια είναι πως σήμερα Παρασκευή είχα σκοπό να σας γραψω για ένα άλλο θεματάκι, ενόψει και του καλοκαιρινού Σαββατοκύριακου που έρχεται, αλλά θα καταλάβετε ευθύς αμέσως το λόγο που με έκανε να αλλάξω γνώμη.

Σκρολάροντας στα social media πριν λίγο, το μάτι μου έπεσε σε μία "φρικιαστική" φωτογραφία. Φρικιαστική όχι γιατί απεικονίζει κάτι απεχθές ή που θα δυσκολευτείς να δεις αλλά γιατί βλέποντάς τη, αναγκάζεσαι να παραδεχτείς την ωμή αλήθεια -που όλοι ξέρουμε αλλά ποτέ δεν αντικρύζουμε κατάματα. Το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας σε βάθος χρόνου και εμείς δε θέλουμε ποτέ να το αποδεχτούμε και να προστατευτούμε. Προσωπικά, κάτι τέτοια τα βλέπω, αναθεωρώ για λίγο και δυστυχώς μετά από λίγες ημέρες παρατηρώ ότι συνειδητά τα προσπερνώ ή αφελώς τα ξεχνώ και επιστρέφω στις κλασικές απαράδεκτες συνήθειες του να βαριέμαι ή να αρνούμαι να φορέσω αντηλιακό και να κάνω ηλιοθεραπεία το καταμεσήμερο απλώνοντας μαυριστικά λάδια χωρίς δείκτη προστασίας!

Ας είναι λοιπόν αυτό το άρθρο το έναυσμα και η αφορμή για εμένα, για εσένα αλλά και για όλα τα κορίτσια που θα το διαβάσουν να αναθεωρήσουμε μία και καλή και να μη ξεχαστούμε ποτέ ξανά!

Στην παρακάτω φωτογραφία, λοιπόν, απεικονίζεται το πρόσωπο ενός επαγγελματία οδηγού. Ο άνθρωπος αυτός, οδηγός νταλίκας για πάρα πολλά χρόνια, έχει υποστεί μακροχρόνια ασύμμετρη έκθεση στον ήλιο και συνεπώς οι βλάβες που προκαλούνται από αυτόν είναι πολύ πιο προφανείς στην αριστερή πλευρά του προσώπου του (αυτή που από το παράθυρο του οδηγού είναι μονίμως εκτεθειμένη στον ήλιο).

IMG 6883

Είναι μάλλον περιττό να αναφέρω πως ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε καμία χρήση αντηλιακής προστασίας όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά, θα μου πεις, αν φορούσε αντηλιακό δε θα υπήρχε η ασυμμετρία αυτή; Σαφώς και θα υπήρχε, διότι μιλάμε για αθροιστικές βλάβες 25 (και βάλε) ετών στη συγκεκριμένη θέση όπου το μισό του πρόσωπο είναι εντελώς εκτεθειμένο στον ήλιο και το υπόλοιπο πιο προστατευμένο. Αν όμως φορούσε αντηλιακό οι βλάβες αυτές και η σούπερ εμφανής διαφορά στο δέρμα μεταξύ των δύο πλευρών του προσώπου του θα ήταν σίγουρα πιο περιορισμένες.

Καταλήγω στο ότι κι εμείς σα γυναίκες που θέλουμε να είμαστε πάντα όμορφες και ωραίες, και ξαπλώνουμε στα κρεβάτια του σολάριουμ και κάνουμε ηλιοθεραπεία με τις ώρες, επωφελούμαστε -νομίζουμε- από το σοκολατένιο μαύρισμα που αποκτούμε και που ζηλεύουν όλοι στο πέρασμά μας. Άλλά η φωτογήρανση; Τί γίνεται με τη φωτογήρανση; Ακόμη κι αν καλόβουλα υποθέσουμε πως το δέρμα μας ποτέ δε θα αναπτύξει πιο επιθετικές βλάβες, μη νομίζεις πως εγώ ή εσύ εξαιρούμαστε από τη φωτογήρανση! Μάλιστα είναι αποδεδειγμένο πως η φωτογήρανση λειτουργεί αθροιστικά και κάνει την εμφάνισή της χρόνια μετά την πραγματική βλάβη. Το δέρμα αφυδατώνεται εν τω βάθει, ζαρώνει, σακουλιάζει και χάνει την ελαστικότητά του. Κι εκεί που κάνεις τα πάντα για να είσαι λαμπερή και φρέσκια, ξαφνικά το δέρμα γίνεται πιο σκληρό και αρκετά πιο μουντό και κανένα προϊόν δε μπορεί να το επαναφέρει.

Ειδικά εγώ, που -αν και μελαχρινή- το δέρμα μου είναι πολύ πολύ λευκό, πάντα πασχίζω με κάθε τρόπο να μαυρίσω λιγάκι, θεωρώ πως έχω ήδη κάνει αρκετή ζημιά στο δέρμα μου. Αλλά μέχρι εδώ! Δε σταματώ φυσικά να θέλω το μαυρισματάκι μου, ούτε θα κυκλοφορώ από σήμερα με μακρυμάνικα και ομπρέλες. Απλά, όπως πριν δύο χρόνια πήρα την απόφαση να φοράω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ αντηλιακό προσώπου και μου έγινε συνήθεια και το τηρώ πάντα έκτοτε, έτσι κι από σήμερα αποφασίζω να φοράω και αντηλιακό σώματος και να προστατεύω το δέρμα μου όσο περισσότερο μπορώ!

Εσύ, σέβεσαι το δέρμα σου; Ελπίζω να επηρρεάστηκες έστω και λίγο από τη φωτογραφία αυτή και να είσαι λίγο πιο συνεπής στην αντηλιακή σου προστασία από εδώ και πέρα..

Και από Σεπτέμβριο, έλεγχος σε ένα καλό δερματολόγο για τις ελιές στο σώμα μας κορίτσια!!!!

Τα αντηλιακά μας στην τσάντα και καλό μας ΣΚ!!

xx,

Ισμήνη