Εργάζεσαι από το σπίτι; Τέσσερις τρόποι να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου φέτος το καλοκαίρι

Εργάζεσαι από το σπίτι; Τέσσερις τρόποι να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου φέτος το καλοκαίρι

Ποια από εμάς, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και οι διακοπές, αισθάνεται πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις της everyday routine της;

Αν ταυτίζεσαι, πάρε μία βαθιά εισπνοή διότι σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Ειδικά, όσον αφορά στο «κομμάτι» της εργασίας και δη από το σπίτι, είναι αλήθεια πως όσο περνάνε οι ημέρες, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα.

Άσε τις τύψεις στην άκρη girl, αφού ο λόγος που αισθάνεσαι πως πλέον δεν είσαι τόσο παραγωγική όσο στην αρχή της σεζόν, δεν σχετίζεται ούτε με το γεγονός πως εργάζεσαι remotely, ούτε με τις ικανότητές σου και το γεγονός πως πια δεν έχεις περισσότερα να δώσεις στο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι.

Αντιθέτως, όσο παράξενο κι αν μοιάζει, η αιτία αυτής της μη παραγωγικής περιόδου, έγκειται στον καλοκαιρινό καιρό. Ναι καλά διάβασες, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μίνι «καύσωνες» ευθύνονται γι’ αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη! Βλέπεις, όσο και εάν το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή όλων, υπάρχει ένας τομέας που επηρεάζεται αρνητικά από την έλευση αυτής της εποχής.

Εάν και για εσένα λοιπόν, αυτό το διάστημα, η εργασία έχει γίνει περισσότερο μία αγγαρεία που καλείσαι να φέρεις εις πέρας, πάρα ένα σημαντικό «κομμάτι» της καθημερινότητάς σου, δεν είσαι η μόνη. Ωστόσο, επειδή κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, εάν θέλεις να βρεις τρόπους να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου στη δουλειά από το σπίτι, συνέχισε να διαβάζεις και θα με θυμηθείς!

Οργάνωσε την ημέρα σου

Κι όμως, το να δουλεύεις από το σπίτι ενέχει μία «παγίδα». Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά, το γεγονός πως αδυνατείς να διαχωρίσεις το εργασιακό περιβάλλον από το προσωπικό. Και αυτό, διότι δεν είσαι αναγκασμένη -τις περισσότερες φορές- ούτε να κοινωνικοποιηθείς, ούτε να περιποιηθείς τον εαυτό σου πριν καθίσεις στο γραφείο σου.

Τι θα έλεγες όμως, εάν το φετινό καλοκαίρι ξεκινούσες κανονικά την ημέρα σου, σαν να πήγαινες στο γραφείο ή τη δουλειά σου; Ναι, την επόμενη φορά που θα σηκωθείς από το κρεβάτι, κάνε ένα γρήγορο ντους, ετοίμασε το πρωινό σου, φρόντισε την εμφάνισή σου, ακριβώς όπως θα έκανες εάν δεν είχες τη δυνατότητα της τηλεργασίας και κανόνισε ένα after work drink με τις κολλητές σου. Κάπως έτσι, όχι μόνο θα είσαι πιο παραγωγική κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου, αλλά συγχρόνως όταν φτάσει το απόγευμα και η ώρα που θα σχολάσεις, θα έχεις όλη την καλή διάθεση να αδράξεις την υπόλοιπη ημέρα, κάνοντας πράγματα για τον εαυτό σου.

Ενυδατώσου και διατήρησε το περιβάλλον που εργάζεσαι δροσερό

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τους καλοκαιρινούς μήνες αισθάνεσαι μία έξτρα κόπωση και ανάγκη για ξεκούραση. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της παραγωγικότητάς σου, με αποτέλεσμα συχνά να νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Φυσικά, η δουλειά επηρεάζεται σημαντικά από αυτή τη συνθήκη. Αναρωτιέσαι ποια είναι η λύση, έτσι ώστε να μπορέσεις να ανατρέψεις την εργασιακή «ύφεση» που σου χτυπάει την πόρτα όσο πλησιάζουν οι καύσωνες; Μπορεί να μην το γνώριζες μέχρι σήμερα, όμως η ενυδάτωση του οργανισμού σου και η απασχόλησή σου σε ένα δροσερό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη διατήρηση της παραγωγικότητάς σου στα ίδια επίπεδα με τον χειμώνα.

Αξιοποίησε στο έπακρον τις πρωινές ώρες

Έχεις ακούσει αυτό που λένε «Seize the day»; Ήρθε η ώρα να το εφαρμόσεις στην everyday routine σου, αδράσσοντας την ημέρα σου από πολύ νωρίς το πρωί. Φυσικά, δεν χρειάζεται μόνο να έχεις όλη την καλή διάθεση για να το πετύχεις αυτό, αλλά να σου το επιτρέπει και το εργασιακό σου περιβάλλον.

Εάν λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να εργάζεσαι από πολύ νωρίς το πρωί, τότε φρόντισε να το κάνεις πράξη. Ναι, είναι καλύτερο να εργάζεσαι από τις 6 το πρωί και να έχεις τελειώσει με τα deadlines και τις παρουσιάσεις σου γύρω στις 2 ή 3 το μεσημέρι, παρά να ανοίγεις το laptop σου γύρω στις 10 το πρωί, την ώρα δηλαδή που ξεκινάει η έντονη ζέστη. Ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγεσαι στα early birds της παρέας, σίγουρα αξίζει να προσπαθήσεις να γυρίσεις το ξυπνητήρι σου λίγες ώρες πριν το φετινό καλοκαίρι.

Προγραμμάτισε πολλά διαλείμματα

Η αλήθεια είναι πως εάν υπάρχει ένα «μυστικό» για να αυξήσεις τα επίπεδα της παραγωγικότητάς σου, δεν είναι άλλο από τα πολλά και συχνά διαλείμματα. Ναι, ο εγκέφαλος χρειάζεται ένα «pause» από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, για να συνεχίσει να λειτουργεί και να μένει δημιουργικός.

Μην αισθάνεσαι τύψεις, εάν παίρνεις λίγο χρόνο για εσένα, καθώς αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση όχι μόνο στην ψυχολογία σου αλλά και στη δουλειά σου. Ακόμη και το chit-chat με την κολλητή σου ή ένα coffee break μέσω teamwork με τους συναδέλφους, ανάμεσα στα απανωτά meetings, θα αποβεί σωτήριο κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου. Μάλιστα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ανάγκη για συχνά διαλείμματα γίνεται όλο και πιο επιτακτική, αφού η κόπωση που αισθανόμαστε λόγω καιρικών συνθηκών, συχνά είναι πολλαπλάσια.

Κακά τα ψέματα, η αναμονή των καλοκαιρινών διακοπών, δεν είναι και η πιο εύκολη περίοδος της χρονιάς. Ωστόσο, αν ακολουθήσεις τα παραπάνω tips μπορείς να κάνεις το διάστημα που σου απομένει μέχρι να μπεις σε vacay mode, να μοιάζει πιο ευχάριστο απ’ όσο πίστευες μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάς άλλωστε, πως πρέπει να ζούμε το παρόν, επομένως είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις πιο ιδανικές συνθήκες έτσι ώστε να το χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται!