Πώς να μείνεις ζεν όταν όλα γύρω σου αλλάζουν…

Πώς να μείνεις ζεν όταν όλα γύρω σου αλλάζουν…

Πέντε tips που θα κάνουν τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη

Όλες έχουμε συνήθειες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα. Δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις που θα επηρεάσουν και θα διαταράξουν τη ρουτίνα μας. Όσο συναρπαστική και αν είναι μία αλλαγή και όσο αποφασισμένες και αν είμαστε να προχωρήσουμε στο επόμενό μας βήμα, χρειαζόμαστε μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής. Είναι μία άβολη και αγχωτική διαδικασία που απαιτεί πολλή δουλειά και προετοιμασία. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μία διαδικασία που μας βοηθάει να ωριμάσουμε και να μεγαλώσουμε. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να περάσουμε στην επόμενη φάση της ζωής μας χωρίς προβλήματα. Συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές λίγο πιο αισιόδοξα!

Αναγνώρισε τι χάνεις

Οι απώλειες είναι μέσα στο «παιχνίδι». Κάθε αλλαγή προϋποθέτει πως πρέπει να αποχωριστούμε πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς. Αν, για παράδειγμα, ετοιμάζεσαι να μετακομίσεις γιατί πήρες εκείνη την προαγωγή που ονειρευόσουν, πρέπει να αφήσεις πίσω σου την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Αν χώρισες για να βρεις έναν νέο και καλύτερο σύντροφο, αφήνεις πίσω σου μία σχέση και έναν άνθρωπο για τον οποίο κάποτε νοιαζόσουν.

«Όλες οι αλλαγές ξεκινούν με ένα τέλος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι όταν κάτι τελειώνει, είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε για την απώλεια. Και αυτό πάντα είναι μία άβολη διαδικασία», λέει Susan Bridges, συγγραφέας του βιβλίου «Managing Transitions: Making the Most of Change». Ο θρήνος και η αποδοχή της απώλειας είναι σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου αργότερα να είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε την αλλαγή. Είναι λογικό να μην μπορούμε να ενθουσιαστούμε πλήρως από την αρχή με το καινούργιο βήμα που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε στη ζωή μας…

Θέσε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα

Δεν μπορείς να αποτρέψεις τον εαυτό σου να αισθάνεται αναστατωμένος, αλλά κοιτάζοντας μπροστά μπορείς τουλάχιστον να κάνεις λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία της μετάβασης και να ξέρεις τι να περιμένεις. Αρκετοί άνθρωποι, για παράδειγμα, θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά μπορεί να μην έχουν σκεφτεί πώς θα περνούν τον χρόνο τους, τι δραστηριότητες θα επιλέξουν, με αποτέλεσμα να αισθάνονται δυστυχισμένοι όταν τελικά τα καταφέρνουν.

Πάρε λίγο χρόνο για να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και να προετοιμαστείς για την αλλαγή που πρόκειται να κάνεις. Τον πρώτο καιρό σίγουρα θα είναι δύσκολα, αλλά σιγά σιγά θα αρχίσεις να συνηθίζεις τη νέα κατάσταση. Μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι να εκτιμήσεις την καινούργια φάση της ζωής σου και να την αποδεχτείς πλήρως.

Μέχρι τότε σκέψου καθαρά και προσπάθησε να αποφύγεις την πίεση και το άγχος. Μην αφήσεις το στρες να σε καταβάλλει!

Οργανώσου!

Κάνε μια λίστα και κατέγραψε τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να προσχωρήσεις μπροστά. Εάν χώρισες και αισθάνεσαι θλιμμένη, προσπάθησε να βρεις νέες διασκεδαστικές δραστηριότητες και να βγεις βόλτες με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Κάθε κίνηση που κάνεις θα σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση.

Μην ξεχνάς τους φίλους και την οικογένειά σου. Οι άνθρωποί σου θα είναι πάντα δίπλα σου για να σε στηρίξουν στις πιο δύσκολες στιγμές σου. Θα σου δώσουν χρήσιμες συμβουλές και θα συζητήσουν για όλα όσα σε απασχολούν στο νέο σου ξεκίνημα. Επιπλέον, δοκίμασε να ζητήσεις τη γνώμη κάποιου που είχε μία παρόμοια εμπειρία με τη δική σου, προκειμένου να σε καθοδηγήσει και να σου υποδείξει όλα όσα θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν.

Το «μυστικό» σε κάθε περίπτωση, είναι να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά. Κινητοποιήσου και προσπέρνα τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο σου. Μετά από λίγο θα νιώθεις πιο άνετα και θα είσαι σε θέση να επεξεργαστείς καλύτερα όσα συμβαίνουν.

Πάρε τον χρόνο σου!

Οι αλλαγές προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για να σκεφτείς και να οργανώσεις τη σκέψη σου. Όταν για παράδειγμα πακετάρεις τα πράγματά σου για να μετακομίσεις, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με αναμνήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει να αναλογιστείς τη μέχρι τώρα πορεία σου και την εξέλιξή σου μέσα στα χρόνια. Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη στις σκέψεις σου και να προχωρήσεις στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου. Σκέψου τις αξίες σου και όσα είναι σημαντικά για εσένα. Έτσι, μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου και να βρεις τον δρόμο σου λίγο πιο εύκολα.

Ψάξε για νέες ευκαιρίες

Μία προσέγγιση που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η εξερεύνηση των ευκαιριών που έχεις στη διάθεσή σου μετά από μία αλλαγή. Μπορεί να αξιοποιήσεις τις ικανότητές σου, να βρεις τα ταλέντα σου, να γνωρίσεις κόσμο και να χτίσεις νέες σχέσεις. Μπορεί να είσαι άνεργη και να δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά. Αντί να στεναχωριέσαι, μπορείς να εξερευνήσεις τις δυνατότητές σου και να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου. Οργανώνοντας σωστά τον χρόνο σου έχεις την ευκαιρία να ψάχνεις για δουλειά, αλλά ταυτόχρονα να κάνεις σεμινάρια, online courses που θα σου χαρίσουν γνώσεις και περισσότερες ευκαιρίες να εξελιχθείς επαγγελματικά.

Με επιμονή, υπομονή και προσπάθεια μπορείς να πετύχεις κάθε σου στόχο. Κινητοποιήσου για να καταπολεμήσεις το άγχος. Προετοιμάσου ψυχολογικά για τις αλλαγές που επιλέγεις να κάνεις στη ζωή σου.

Σε μεταβατικές περιόδους που αισθάνεσαι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή σου, απλώς εκμεταλλεύσου τον χρόνο για να εξερευνήσεις τα νέα δεδομένα. Θα ανακαλύψεις τις μεγαλύτερες ευκαιρίες σε αυτήν την αναζήτηση!