«Ξεκλείδωσε» τη δημιουργικότητά σου μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά

«Ξεκλείδωσε» τη δημιουργικότητά σου μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά

Πέντε διαφορετικές προτάσεις για να διαλέξεις εκείνη που σου ταιριάζει καλύτερα!

Όλο και συχνότερα, σε συζητήσεις, ακόμη και σε άρθρα που διαβάζουμε, παρατηρούμε πως η δημιουργικότητα ορίζεται ως ένα έμφυτο «δώρο» το οποίο η φύση (;), τα γονίδια (;) χαρίζουν απλόχερα σε κάποιον. Ακόμη συχνότερα ακούμε και διαβάζουμε επαίνους προς καλλιτέχνες όπως: «Είσαι τόσο ταλαντούχος» ή «το ταλέντο σου είναι αστείρευτο», ενώ στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα είναι μία έννοια η οποία ελάχιστα ταυτίζεται με αυτή του «ταλέντου».

Η δημιουργικότητα συγκεκριμένα, είναι μία ικανότητα επίκτητη και σε καμία περίπτωση έμφυτη. Είναι μία ικανότητα που όσο περισσότερο την εξασκείς, τόσο εκείνη αναπτύσσεται. Σκέψου τους νέους ζογκλέρ με τα ευφάνταστα κόλπα στα φανάρια της πόλης και τις πλατείες, τους παράτολμους surfers και skaters, τους προγραμματιστές ακόμη και τους επιδέξιους οδηγούς που με δυο κινήσεις μπορούν να παρκάρουν στην οποιαδήποτε θέση το όχημά τους. Η δημιουργικότητα δεν διαφέρει και σίγουρα δεν εκλείπει σε κανένα από τα παραπάνω παραδείγματα.


Το πρώτο βήμα για να γίνει κάποιος πιο δημιουργικός, είναι να κάνει «χώρο» στην δημιουργικότητα για να «τρυπώσει» στη ζωή του και να εμπλουτίσει με τη… χρυσόσκονή της την καθημερινή του ρουτίνα. Αν θες και εσύ να γίνεις ακόμη πιο δημιουργική, παρακάτω έχω καταγράψει πέντε διαφορετικές προτάσεις για να διαλέξεις εκείνη που σου ταιριάζει καλύτερα!

#1. Daydreaming

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιπλάνηση του μυαλού ή αλλιώς το daydreaming, είναι μία μοναδική νοητική λειτουργία η οποία μας επιτρέπει να μαθαίνουμε, να κάνουμε σχέδια και να βγάζουμε συμπεράσματα, με έναν ξεχωριστό τρόπο που κανένα άλλο έμβιο ον δεν μπορεί. Όταν κάνουμε daydreaming το μυαλό μας γίνεται... απεριόριστο. Αυτό σημαίνει πως όταν εμείς δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, το μυαλό μας μπορεί να μας «ταξιδέψει», να αποδράσει για κάπου αλλού. Όσο πιο συχνά επενδύεις το χρόνο σου, εξασκώντας το daydreaming, σταδιακά το μυαλό σου θα αρχίσει να σε οδηγεί σε πιο δημιουργικές λύσεις για κάθε σου πρόβλημα, βρίσκοντας ακόμη πιο πρωτότυπες ιδέες με το λιγότερο κόπο. Επιπλέον, το daydreaming μπορεί να γίνει η καλύτερη «παρέα» όταν έχεις βγάλει βόλτα το σκύλο σου, όταν απολαμβάνεις ένα ζεστό μπάνιο, όταν παρατηρείς τις εικόνες έξω από το παράθυρο του σαλονιού σου. Περιόρισε το χρόνο που ξοδεύεις στα social, στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, βγάλε τα ακουστικά από τα αυτιά σου, άσε το μυαλό σου να ξεκουραστεί και έπειτα να σε οδηγήσει σε καινούργια μονοπάτια.

The Little Mermaid GIF from Thelittlemermaid GIFs

#2. Dooooooooooodle!

Θυμάσαι τα doodles; Εκείνα τα πρόχειρα, αφηρημένα και κάπως «ασύνδετα» σκίτσα που σχεδιάζαμε μικρές στα σχολικά μας τετράδια και στο θρανίο; Μπορεί οι καθηγητές μας να τα θεωρούσαν δείγμα… βαρεμάρας και έλλειψη προσοχής, στην πραγματικότητα όμως και σε αντίθεση με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, τα doodles μας επιτρέπουν να παραμένουμε συγκεντρωμένοι, παρόντες και αφοσιωμένοι κατά τη διάρκειας μία δραστηριότητας. Είναι ένας τρόπος να «ξεγελάσεις» τον εγκέφαλο ώστε να σκέφτεται τα πάντα και να «αδειάζει» ταυτόχρονα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μερικοί από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους όπως ο Fyodor Dostoyevsky, o Henry Ford και ο Steve Jobs χρησιμοποιούσαν τα doodles για να δώσουν ώθηση στη δημιουργικότητά τους και όχι μόνο. Πολλοί doodlers ισχυρίζονται πως όλα αυτά τα παράξενα σχέδια, είναι ο τρόπος τους να χαλαρώνουν, να αντιμετωπίζουν και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις είναι ένα λευκό χαρτί, ένα στυλό και, γιατί όχι, την αγαπημένη σου μουσική να παίζει χαμηλά. Άσε το κεφάλι και την καρδιά σου να… παρασύρουν το χέρι σου. Να είσαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου!

Hands Sketching GIF from Hands GIFs

#3. 30 Circles Test

Το «30 Circle Test» ή καλύτερα το «30 Circle… game» είναι μία εξαιρετικά γρήγορη και εύκολη μέθοδος να «ξεκλειδώσεις» τη δημιουργικότητά σου, ενώ συγχρόνως θα ανακαλύψεις τη… μαγεία του να σκέφτεσαι out of the box. Για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί στο οποίο θα σχεδιάσεις 30 κύκλους τον έναν δίπλα στο άλλο σε σειρές των έξι, ώστε να υπάρχει ένα -έστω και μικρό- περιθώριο από τον έναν κύκλο στον άλλο. Έπειτα, μέσα σε ένα ή δύο λεπτά, τα οποία θα μετράνε αντίστροφα, εσύ θα πρέπει να «μεταμορφώσεις» τους κύκλους σε οποιοδήποτε αντικείμενο σου έρχεται στο μυαλό. Παράδειγμα, ένας κύκλος θα μπορούσε να σχηματίζει έναν ήλιο, ένας άλλος ένα pacman και ένας τρίτος ένα μήλο. Η αλήθεια είναι πως λίγοι καταφέρνουν να «μεταμορφώσουν» και τους 30 κύκλους, όχι εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου που διαθέτουν, αλλά γιατί έχουν την τάση να επεξεργάζονται τις ιδέες που τους «κατεβαίνουν» μέσα από ένα ενήλικο πρίσμα, το οποίο τους βάζει στη διαδικασία να σκέφτονται περισσότερο, να «κριτικάρουν» τη σκέψη τους και τελικά να «καταρρακώνουν» τον αυθορμητισμό τους.

Cycles Kyklous GIF from Cycles GIFs

#4. Τακτοποιήσου!

Αν το δωμάτιο ή το σπίτι σου είναι μονίμως ακατάστατα, μήπως να αρχίσεις να αναζητείς τη χαμένη σου δημιουργικότητα κάτω από στοίβες με φορεμένα ρούχα, χαρτιά ή άπλυτα πιάτα; Κι όμως, σύμφωνα με την επιστήμη το χάος μπορεί να «σκοτώσει» τη δημιουργικότητα, ακόμη και να οδηγήσει σε θέματα ψυχικής υγείας, αφού είναι ένας από τους πιο συνήθεις στρεσογόνους παράγοντες. Ακόμη και αν η ακαταστασία δεν είναι τόσο επιβλαβής για τη δημιουργικότητα, το άγχος τη μπλοκάρει επιβεβαιωμένα. Καθαρίζοντας και οργανώνοντας το χώρο σου, ειδικά το σημείο στο οποίο εργάζεσαι, αλλάζοντας θέση σε αντικείμενα και πετώντας όσα δεν σου είναι χρήσιμα πλέον, έχεις δημιουργήσει ένα νέο και ευνοϊκότερο περιβάλλον για να γεννηθούν ακόμη πιο «φρέσκιες» ιδέες.

Plus: Πολλές εταιρείες που ασχολούνται με το δημιουργικό σχεδιασμό, ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να έχουν στην επιφάνεια εργασίας τους παιχνίδια όπως «τουβλάκια» ή πλαστελίνη. Αυτό συμβαίνει γιατί από την παιδική μας ηλικία ακόμη, ο εγκέφαλος έμαθε να αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα υλικά ως «δημιουργικές» αφορμές ή -καλύτερα- πηγές έμπνευσης, σε αντίθεση με το μονότονο «ντούκου- ντούκου» του πληκτρολογίου.

Housewife Hula_hoop GIF from Housewife GIFs

#5. Διάβασε!

Το μυαλό μας βρίσκεται κάθε μέρα, σχεδόν κάθε στιγμή σε μία… απελπισμένη προσπάθεια να εξηγήσει όλα αυτά που αντιλαμβάνεται. Όταν έρχεται αντιμέτωπο με το «παράλογο» ή έστω, με κάτι που το εκείνο θεωρεί παράλογο, αρχίζει να σκέφτεται με έναν διαφορετικό τρόπο στην προσπάθειά του να το ερμηνεύσει. Αυτή η διαδικασία είναι αναζωογονητική και δίνει τεράστιο boost στη δημιουργικότητά μας. Για να βάλεις λοιπόν τη σκέψη σου σε άλλη… τροχιά, μπορείς να επενδύσεις στο «παράλογο» της λογοτεχνίας ή της τέχνης γενικότερα. Σε μυθιστορήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα που παρουσιάζουν χαρακτήρες σε καταστάσεις χωρίς νόημα, που δείχνουν ασύνδετες μεταξύ τους, οι οποίες με έναν αριστοτεχνικό τρόπο καταλήγουν να αμφισβητούν την πραγματικότητα και ό,τι έχουμε δεδομένο, θίγοντας ταυτόχρονα καίρια φιλοσοφικά ερωτήματα ή απαντήσεις. Η εμπλοκή σου ως αναγνώστρια μέσα σε τέτοιες ευτράπελες -πραγματικά- ιστορίες, θα γίνει η αφορμή να αρχίσεις να σκέφτεσαι βαθύτερα και με περισσότερη φαντασία. Αργά ή γρήγορα, η δημιουργικότητά σου θα ακολουθήσει. Αν δεν ξέρεις με ποιο βιβλίο να ξεκινήσεις σου προτείνω τα πέντε αγαπημένα μου που ακολουθούν παρακάτω:

1.H Μεταμόρφωση – Franz Kafka

2.Περιμένοντας τον Γκοντό – Samuel Beckett
3.33χ3χ33 – e.e. cummings
4.Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων - Lewis Carroll
5.Οι Καρέκλες, Το μάθημα, Η φαλακρή τραγουδίστρια - Ionesco Eugène

Harley Quinn GIF from Harley GIFs