Μένουμε σπίτι: Και τώρα τι;

Μένουμε σπίτι: Και τώρα τι;

Ο απόλυτος οδηγός για να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά τον χρόνο σου

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες η ζωή σου άλλαξε σε σημείο που θυμίζει πλέον ταινία ή σειρά. Σχεδόν αδυνατείς να πιστέψεις πως πλέον θα εργάζεσαι από το σπίτι, ότι ενδεχομένως θα αργήσεις να δεις τους φίλους ή τους γονείς σου που ζουν στην επαρχία και φυσικά ότι τόσο το γυμναστήριό σου όσο και τα αγαπημένα σου καταστήματα, έχουν κατεβάσει ρολά.

Γνωρίζεις καλά όμως, πως είναι σημαντικό να μείνεις σπίτι μέχρι η κατάσταση με τον κορονοϊό να εξομαλυνθεί. Διότι πρέπει να προστατεύσεις τόσο τον εαυτό σου όσο τα αγαπημένα σου πρόσωπα και φυσικά, κάθε συνάνθρωπό σου.

Αφού, λοιπόν, κατάφερες να βρεις την άκρη σου με την τηλεργασία, τι άλλο μπορείς να κάνεις πέρα από το εργάζεσαι, να βλέπεις σειρές, να διαβάζεις, να μαγειρεύεις (είτε σου αρέσει είτε όχι, τώρα πρέπει να το κάνεις) και να καθαρίζεις το σπίτι, αφού δεν πρέπει να βγαίνεις εκτός; Αν είσαι περισσότερο εσωστρεφής χαρακτήρας, το σενάριο του να μείνεις σπίτι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα δεν φαντάζει τόσο τρομακτικό. Ακόμη όμως και αν η μοναξιά δεν σε τρομάζει, σίγουρα αν ζεις μόνη σου, θα φτάσει μια ημέρα όπου πραγματικά δεν θα ξέρεις τι άλλο να κάνεις μέσα στο σπίτι.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσεις στο έπακρο την περίοδο που διανύουμε. Προσπάθησε να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων και προπάντων, φρόντισε να περιορίσεις το άγχος που ενδεχομένως αισθάνεσαι. Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία που χρειαζόσουν να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου ή τις αξίες σου.

Για εσένα, λοιπόν, που το να παρακολουθείς σειρές έπειτα από την εργασία στο σπίτι δεν είναι αρκετό, ιδού μερικές έξυπνες ιδέες και επιλογές -και δη δωρεάν- που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου στο σπίτι ευχάριστα και εποικοδομητικά.

Μετέτρεψε το σπίτι σεγυμναστήριο με τη βοήθεια ενός app

Το γυμναστήριό σου έκλεισε και δεν αισθάνεσαι άνετα στη σκέψη να πηγαίνεις για τρέξιμο εκτός σπιτιού αυτή την περίοδο. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να αφήσεις όλες τις προσπάθειες που έκανες τους περασμένους μήνες στο γυμναστήριο να πάνε χαμένες, ούτε να σταματήσεις να φροντίζεις την υγεία και το σώμα σου. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να μην στραφείς απλώς σε βίντεο με προγράμματα γυμναστικής που θα βρεις στο YouTube, αλλά να στραφείς σε μία πιο «οργανωμένη» λύση, όπως μία fitness εφαρμογή.

Υπάρχουν πολλές και πραγματικά εξαιρετικές εφαρμογές για άσκηση που μπορείς να κατεβάσεις σε χρόνο «ντετέ» και εντελώς δωρεάν στο κινητό σου οπότε, γιατί να μην το δοκιμάσεις; Για παράδειγμα, τo FitOn είναι ένα free app που μπορείς να «κατεβάσεις» και θα σε βοηθήσει να γυμναστείς αποτελεσματικά στο σπίτι. Και αυτό διότι με βάση τα στοιχεία που θα καταχωρήσεις στην εφαρμογή (ηλικία, βάρος, προπονητικός στόχος, προγράμματα εκγύμνασης που προτιμάς) θα δημιουργήσει για εσένα ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης. Αν θέλεις να ξεκινάς την κάθε ημέρα με καλύτερη διάθεση, καλό είναι να κάνεις τη γυμναστική σου το πρωί, προτού ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις περισσότερη ενέργεια και θα δίνεις μια θετική ώθηση στην ημέρα σου.

Ο έρωτας στην εποχήτου κορονοϊού ή αλλιώς, πες «ναι» στο cyber sex και το Tinder

Αν δεν είσαι δεσμευμένη ή αν ζεις μόνη σου και όχι μαζί με τον σύντροφο σου, τότε η σκέψη πως θα χρειαστεί να μείνεις για πολύ καιρό ακόμη μόνη στο σπίτι, ενδεχομένως σου προκαλεί έναν εκνευρισμό. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να αφήσεις «εκτός» την ερωτική σου ζωή ή να μην συνεχίσεις να εφαρμόζεις τα dating σχέδιά σου. Αν δεν μπορείς να συναντάς συχνά τον σύντροφό σου, τότε δοκίμασε να πεις «ναι» στο διαδικτυακό ή το τηλεφωνικό σεξ. Στην περίπτωση δε που η φετινή άνοιξη σε βρίσκει single, τότε τι καλύτερο μπορείς να κάνεις από το να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό στο Tinder ή σε μία άλλη dating εφαρμογή; Πού ξέρεις; Μπορεί η μετά κορονοϊού εποχή να σε βρει… δεσμευμένη.

Παρακολούθησε beauty, wellness καιγενικά κάθε είδους tutorials στο YouTube

Τι άλλο μπορείς να κάνεις κάθε απόγευμα έπειτα από την εργασία σου αντί να ξαπλώνεις στον καναπέ και να βλέπεις σειρές; Να παρακολουθείς tutorials ομορφιάς και ευεξίας στο YouTube. Τώρα είναι η ώρα να ετοιμάσεις εκείνη τη DIY μάσκα ομορφιάς ή αυτό το body scrub με τη ζάχαρη. Τώρα είναι επίσης η ώρα να μετατρέψεις εκείνο το παλιό μπλουζάκι σε τσάντα ή να μάθεις πώς να φροντίζεις καλύτερα την ευεξία σου. Αξίζει μια δοκιμή.

Δοκίμασε να«καθαρίσεις» το email σου και να κάνεις τα απαραίτηταunsubscribe

Αν δεν αντέχεις πια να βλέπεις το χάος στο προσωπικό σου email, τώρα που περνάς όλη την ημέρα στο σπίτι, γιατί δεν δοκιμάζεις να το καθαρίσεις; Διέγραψε παλιά emails και κάνε unsubscribe από ό,τι δεν σε ενδιαφέρει. Πίστεψέ με, θα αισθανθείς μια ανακούφιση και θα νιώσεις πως είσαι έτοιμη για μια καλή «επανεκκίνηση».

Κάνε γενικήκαθαριότητα ακούγοντας podcast

Μία ακόμη επιλογή για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο και με τον πλέον θετικό τρόπο την περίοδο που διανύουμε, είναι να κάνεις τις δουλείες του σπιτιού σου ακούγοντας podcasts. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις κάποια συνδρομή για να απολαύσεις ένα καλό podcast. Στο Διαδίκτυο μπορείς να βρεις άπειρες δωρεάν επιλογές και μάλιστα, για ό,τι σε ενδιαφέρει. Μπορεί να πρόκειται για ένα διήγημα ή ένα podcast με συμβουλές ευεξίας ή θετικής ψυχολογίας. Googlαρε ό,τι σε ενδιαφέρει προσθέτοντας τη λέξη podcast και θα βρεις τη δική σου, ιδανική -και free- επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάζεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Δοκίμασε να λάβειςμέρος σε virtual classes και πες «ναι» στο elearning

Αν θέλεις να αξιοποιήσεις ακόμη πιο εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στο σπίτι, τότε δοκίμασε να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου μέσω Διαδικτύου. Στο ίντερνετ θα βρεις πολλά elearning προγράμματα σε τομείς που σε ενδιαφέρουν. Μπορείς μάλιστα να κάνεις και δωρεάν online μαθήματα. Αν δεν το γνώριζες, πολλά κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού -από το Harvard μέχρι το Brown και από το Yale μέχρι το Princeton- προσφέρουν free online courses. Αν τα αγγλικά σου είναι σε καλό επίπεδο, σίγουρα αξίζει να αξιοποιήσεις αυτή την επιμορφωτική ευκαιρία. Μια διαδικτυακή αναζήτηση αρκεί για να ανακαλύψεις ό,τι σε ενδιαφέρει.

Κράτα ημερολόγιο ήφτιάξε ένα blog

Σε μερικά χρόνια από τώρα, όταν ο εφιάλτης του κορονοϊού θα έχει πλέον χαθεί (όπως όλοι ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε), θα έχει απίστευτα μεγάλο ενδιαφέρον να θυμάσαι πώς περνούσες εκείνες τις ημέρες ή πώς αισθανόσουν. Άρχισε, λοιπόν, να κρατάς ένα προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και ό,τι κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εναλλακτικά, στην περίπτωση που πάντα ήθελες να αποκτήσεις το δικό σου blog, τώρα έχεις στη διάθεσή σου τον χρόνο να κάνεις αυτό το βήμα. Στο YouTube θα ανακαλύψεις βίντεο με συμβουλές αναφορικά με το πώς θα φτιάξεις μόνη σου το δικό σου ιστολόγιο. Το σίγουρο είναι πώς αν το θέλεις πολύ, θα τα καταφέρεις.

Αναβάθμισε τονλογαριασμό σου στο LinkedIn και το βιογραφικόσου

Ήθελες εδώ και καιρό να βελτιώσεις τον λογαριασμό στο LinkedIn ή να εμπλουτίσεις και να αναβαθμίσεις το βιογραφικό σου. Τώρα, λοιπόν, έχεις στη διάθεσή σου τον ελεύθερο χρόνο για να το κάνεις. Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις ή οι παραπάνω διαδικασίες σε αγχώνουν, στο Διαδίκτυο μπορείς να ανακαλύψεις συμβουλές για να δώσεις στο προφίλ σου στο LinkedIn ή στο CV σου μια περισσότερο επαγγελματική όψη. Σίγουρα πρόκειται για μία επιλογή που αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σου.

Κάλεσε τη μητέρα, τηγιαγιά, την ξαδέρφη σου, τους φίλους σου στο Λονδίνο

Τέλος, αντί να δεις για μία ακόμη φορά από την αρχή τα «Φιλαράκια», προτίμησε να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο σου χρόνο στο σπίτι προκειμένου να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με αγαπημένα πρόσωπα, με τα οποία δεν είχες πάντα όση επικοινωνία θα ήθελες. Προσπάθησε να τηλεφωνείς κάθε μέρα στη μητέρα και τη γιαγιά σου και ζητά τους τα δικά τους tips για τη μαγειρική, την καθαριότητα στο σπίτι ή ακόμη και το πλέξιμο. Τι θα έλεγες επίσης να καλούσες αυτές τις ημέρες πιο συχνά την ξαδέρφη σου που σπουδάζει στην επαρχία ή κάνεις περισσότερες κλήσεις μέσω Skype με τους φίλους σου που ζουν στο εξωτερικό; Θα συζητήσετε τις εξελίξεις, θα μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και ενδεχομένως, θα βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να περιορίσετε το άγχος που αισθάνεστε ή να μοιραστείτε έξυπνες ιδέες για το την αξιοποίηση του χρόνου σας εντός σπιτιού.


Δοκίμασε να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές και θα βγεις κερδισμένη από αυτή την κρίση. Σε κάθε περίπτωση και ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις στο σπίτι την περίοδο που διανύουμε, καλό είναι να έχεις πάντα πρόγραμμα. Κάθε πρωί που ξυπνάς ή το βράδυ προτού κοιμηθείς, φρόντισε να καταγράφεις στην ατζέντα σου όλα όσα θες να κάνεις, ούτως ώστε να είσαι σίγουρη πως θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο και με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, τώρα που μένεις σπίτι!