To social distancing και η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα

To social distancing και η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα

Κυριακή πρωί και η καθιερωμένη περιήγηση στα social media, με βρίσκει να παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τις αναρτήσεις και τις ιστορίες των διαδικτυακών μου φίλων. Τώρα που μένουμε σπίτι, μπορώ να το κάνω χωρίς πολλές ενοχές. Με κάποιον τρόπο, άλλωστε, πρέπει να «γεμίσει» η ημέρα μου.

Λίγα λεπτά αρκούν, ωστόσο, για να κλείσω βιαστικά το κινητό και να αισθανθώ ένα έντονο άγχος. Στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλοι μαγειρεύουν, κάνουν γυμναστική στο σπίτι, καθαρίζουν τις ντουλάπες τους, ακούν podcasts, απολαμβάνουν online μαθήματα, φυτεύουν, διαβάζουν βιβλία, κάνουν virtual επισκέψεις σε μουσεία αλλά και γενική καθαριότητα στην κουζίνα, παρακολουθούν και ακολουθούν βήμα-βήμα beauty και wellness tutorials στο YouTube, αναβαθμίζουν το CV τους ή το προφίλ τους στο LinkedIn και βλέπουν τη μία σειρά μετά την άλλη -και μάλιστα, μοιράζονται την άποψή τους στο διαδίκτυο.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, όλοι κάνουν όσα είχα πει ότι θα έκανα κι εγώ την ημέρα που έμαθα ότι στο εξής… μένουμε σπίτι.

Από την υπερ-οργάνωσηστο απόλυτο τίποτα

Η πρώτη μέρα της τηλεργασίας, με βρήκε να οργανώνω επιμελώς τα tasks μου και εν συνεχεία, να καταγράφω σε μία ολοκαίνουρια ατζέντα τις before ή after work υποχρεώσεις μου. Η λίστα ήταν κάθε μέρα μεγάλη, αλλά είχε υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι έπρεπε να τηρώ κάθε μέρα όλα όσα περιλάμβανε το πρόγραμμά μου.

Μπορεί να μην ήξερα να μαγειρεύω, όμως τώρα θα έμπαινα στην κουζίνα κάθε μέρα. Κάθε μέρα θα καθάριζα επίσης και ένα διαφορετικό σημείο του σπιτιού, ενώ η ζωή στο σπίτι έπρεπε να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία ώρα άσκησης ημερησίως. Δεν γινόταν να χάσω σε μερικές εβδομάδες τους κοιλιακούς που με τόσο κόπο είχα «χτίσει» τους προηγούμενους μήνες στο γυμναστήριο. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο σπίτι, έπρεπε να ακούω wellness podcasts την ώρα που μαγείρευα ή έκανα γενική καθαριότητα, ενώ στην «to do list» μου περιλαμβανόταν το να παρακολουθήσω και κάποιο free online course για να αναβαθμίσω τις γνώσεις μου.

Τα πρέπει ήταν πολλά αλλά, πώς αλλιώς θα κατάφερνα να παραμείνω δραστήρια και fit εντός σπιτιού; Έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα προκειμένου να ήμουν σίγουρη πως θα εκμεταλλευόμουν στο έπακρο τις ημέρες στο σπίτι. Αυτός ήταν ο λόγος που «βομβάρδιζα» σχεδόν σε καθημερινή βάση τις φίλες μου με τα stay at home και wellness tips μου.

Η ανταπόκρισή τους, βέβαια, με προβλημάτισε και από τα πρώτα -ενδεχομένως passive aggressive- thumbs up emoji στο Messenger και το Viber, φτάσαμε στην παράκληση του να σταματήσω να προκαλώ άγχος στους γύρω μου. Προφανώς δεν ήταν όλοι έτοιμοι ή απλούστατα δεν ήθελαν, να κάνουν την καθημερινότητα στο σπίτι περισσότερο έντονη. Και η αλήθεια είναι πως χρειάστηκαν πέντε μόλις ημέρες για να αισθανθώ κι εγώ ότι το να ακολουθώ ένα γεμάτο -και δη επιβαρυμένο- πρόγραμμα στο σπίτι, κάθε άλλο παρά καλό μου έκανε. Τα καθημερινά «πρέπει» με έκαναν να νιώθω εξαντλημένη στο τέλος της ημέρας και η καταγραφή των εκτός εργασίας «υποχρεώσεων», μου προκαλούσε στρες. Διότι ενώ το μόνο που ήθελα έπειτα από μια ολόκληρη ημέρα στον υπολογιστή ήταν να ξαπλώσω στον καναπέ και να μην κάνω τίποτα, πίεζα τον εαυτό μου να μαγειρέψει έθνικ πιάτα, να καθαρίσει και να κάνει γυμναστική.

Μπορεί να μην ένιωθα πλέον τις αρνητικές επιδράσεις του FoMO (Fear Of Missing Out), μιας και όλοι πλέον βρίσκονταν σπίτι και δεν μπορούσα να «χάσω» όλα όσα «έπαιζαν» στην πόλη, ωστόσο, στον κόσμο των social media, όλοι παρέμεναν υπερδραστήριοι, ακόμη και εντός σπιτιού.

Η σημασία του ναρίξεις για λίγο τους ρυθμούς σου

Το «μάθημα» που πήρα, λοιπόν, έπειτα από την αρχική υπερπροσπάθεια που κατέβαλα για να παραμείνω 100% δραστήρια, είναι πως αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας στο σπίτι, είναι να κάνουμε όσα δεν θα κάναμε αν οι περιστάσεις ήταν διαφορετικές ή καλύτερα, αν η καθημερινότητά μας δεν είχε αλλάξει.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να υιοθετήσουμε συνήθειες που δεν μας ευχαριστούν, ακόμη και αν μπορούν να μας ωφελήσουν. Δεν χρειάζεται να γίνεις «αστέρι» στη μαγειρική αν δεν σου αρέσει, δεν υπάρχει λόγος να παρακολουθήσεις όλα τα fitness βίντεο στο YouTube αν δεν το θέλεις και σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις ASAP γενική καθαριότητα σε όλο το σπίτι.

Το μόνο που αξίζει να κάνεις είναι να εκτιμήσεις το γεγονός πως τώρα σου δίνεται η ευκαιρία να ρίξεις για λίγο καιρό τους ρυθμούς σου και να χαλαρώσεις. Με λίγα λόγια, τώρα μπορείς να κατανοήσεις τη σημασία του να μην κάνεις τίποτα και μάλιστα, χωρίς ενοχές.

Δοκίμασε να αναλογιστείς την επιβαρυμένη προ κορονοϊου καθημερινότητά σου και θα καταλάβεις. Τώρα, λοιπόν, έχεις την ευκαιρία να κάνεις ό,τι δεν μπορούσες εδώ και τόσα χρόνια: Να κάτσεις σπίτι και να χαλαρώσεις πραγματικά, να μείνεις στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι.

Η αξία του να μηνκάνεις τίποτα απολύτως τίποτα

Πώς όμως, μπορείς να απολαμβάνεις ουσιαστικά το να μην κάνεις τίποτα, όταν έχεις συνηθίσει να «τρέχεις» και να είσαι υπερδραστήρια από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Για τους ειδικούς, το να μπορείς να χαλαρώνεις μόνη σου χωρίς να κάνεις τίποτα είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Για να την αποκτήσεις, προσπάθησε σε πρώτο στάδιο να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς σε καθημερινή βάση στα social media. Το τι κάνουν οι άλλοι δεν σε αφορά. Σημασία έχει τι θέλεις να κάνεις εσύ. Αν πραγματικά αισθάνεσαι την ανάγκη να μαγειρέψεις, να ασκηθείς ή να καθαρίσεις στο σπίτι, τότε κάνε αυτό που θες. Προσπάθησε να το κάνεις όμως, όταν εσύ το νιώθεις και όχι επειδή το έχεις επιβάλλει ουσιαστικά στον εαυτό σου.

Και μπορεί το να κρατάς μια ατζέντα να λειτουργεί ευεργετικά σε ό,τι αφορά στο άγχος που ενδεχομένως αισθάνεσαι αυτή την περίοδο, ωστόσο, προσπάθησε να μην γεμίζεις το καθημερινό σου πρόγραμμα με πολλές υποχρεώσεις ή ακόμη καλύτερα, να πεις «όχι» στην καθημερινή καταγραφή.

Πότε θα βρεις ξανά την ευκαιρία να απολαμβάνεις τη θαλπωρή του σπιτιού σου με αυτόν τον τρόπο; Τώρα μπορείς να ξαπλώσεις στον καναπέ και να μην αισθάνεσαι τύψεις που αφήνεσαι στο απόλυτο τίποτα. Τώρα είναι η ώρα να χαλαρώσεις, να φροντίσεις τον εαυτό σου, να σταματήσεις να αγχώνεσαι με τα πρέπει και κυρίως, να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου. Τώρα είναι η ώρα να εκτιμήσεις την αξία του να μην κάνεις τίποτα.