Γιατί το «The Queen’s Gambit» είναι η σειρά που πρέπει να δεις ASAP

Γιατί το «The Queen’s Gambit» είναι η σειρά που πρέπει να δεις ASAP

Εάν ανήκεις και εσύ στο club εκείνων που αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο πληρώνουμε κάθε μήνα το Netflix, όταν η ελάχιστη συνδρομή που καταβάλουμε για τη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι εντελώς δυσανάλογη με το περιεχόμενο που καταναλώνουμε, τότε διαβάζεις το σωστό κείμενο! Η αλήθεια είναι πως εάν είσαι λίγο πιο απαιτητική με τις τηλεοπτικές σειρές που παρακολουθείς και μετά το «GoT», το «Breaking Bad» και το «BoJack Horseman», κανένας ήρωας και καμία ιστορία δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό, το –σχεδόν κινηματογραφικό- «The Queen’s Gambit», θα σε ρίξει σε έναν απολαυστικό μεταμεσονύχτιο μαραθώνιο, που θα εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ. Ωστόσο, πριν συνεχίσω να πλέκω το εγκώμιο της σειρά, οφείλω να σε ενημερώσω πως αποτελείται μόνο από εφτά επεισόδια, τα οποία σε περίπτωση που ανήκεις στο σκληροπυρηνικό κοινό, μπορείς να τα εξαντλήσεις σε μία μόνο ημέρα.

Παρότι είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσω ακριβώς τι είναι αυτό που κάνει το «The Queen’s Gambits» να ξεχωρίζει από όσες σειρές περιλαμβάνει η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Netflix, θα δώσω μία μικρή περιγραφή για να γνωρίζεις περίπου τι να περιμένεις. Νεαρή, ορφανή, πανέμορφη ginger καταλήγει σε ένα οικοτροφείο θηλέων έπειτα από τροχαίο δυστύχημα που έχει με τη μητέρα της και εκεί γνωρίζει τον άνθρωπο που θα της αλλάξει τη ζωή, δηλαδή τον επιστάτη Shaibel, ο οποίος την εισάγει στον μαγικό, ασπρόμαυρο κόσμου του σκακιού. Όλα αυτά με φόντο την περιοχή Lexington, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Εάν αποφασίσεις να παρακολουθήσεις τη σειρά, ίσως αναγνωρίσεις πολλά κοινά ανάμεσα στην ιστορία της Elizabeth Harmon με την ζωή του θρυλικού grandmaster Bobby Fischer, όμως στην πραγματικότητα το έργο βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα που έγραψε ο Walter Tevis το 1983. Και επειδή ίσως η περιγραφή μου δεν ήταν αρκετά κατατοπιστική ή δελεαστική ώστε να σε πείσει να σταματήσεις να διαβάζεις το κείμενο και να πατήσεις το «play», παρακάτω έχω συγκεντρώσει πέντε λόγους που δεν θα σου αφήσουν κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις.

Η υπέρκομψη fashionista Mrs. Beth Harmon

Ποια Carrie Bradshaw; Ποια Emily; Ποια Blair Waldorf; Ο χαρακτήρας της Beth Harmon (την οποία υποδύεται αρχικά η Isla Johnston και αργότερα η Anya Taylor Joy), είναι η επιτομή του στυλ και αυτό γίνεται φανερό από την πρώτη κιόλας σκηνή. Όταν η πρωταγωνίστρια πετάγεται αργοπορημένη και αλαφιασμένη από το κρεβάτι της, για να ετοιμαστεί για τον αντίπαλο -και τη δύσκολη παρτίδα- που την περιμένει στο ισόγειο του ξενοδοχείου . Εάν είσαι και εσύ, λοιπόν, μία αθεράπευτη λάτρης της μόδας, να είσαι σίγουρη πως η Harmon και πιο συγκεκριμένα η Gabriele Binden που είναι η ενδυματολόγος της σειράς, θα σου χαρίσει μπόλικες ιδέες και έμπνευση για τα outfit που θα σε συντροφεύουν μέσα στην επόμενη χρονιά. Το εμβληματικό καρέ, τα κόκκινα ζωηρά χείλη, το διαχρονικό cat eye και τα ένδοξα 60’s που αποτέλεσαν κομβική δεκαετία για τη μόδα, είναι ακριβώς αυτό που θα σε κάνει να θέλεις να κοπιάρεις και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Running Away Anya Taylor Joy GIF from Runningaway GIFs

Ένα απολαυστικό ταξίδιστον χρόνο και τον κόσμο

Εάν βέβαια το πάθος σου δεν είναι η μόδα αλλά τα ταξίδια και οι συνθήκες που βιώνουμε έχουν βάλει σε ένα επ’ αόριστων «pause» τα σχέδια σου, τότε να ξέρεις πως η ιστορία της Beth, θα γίνει ένας συνοδοιπόρος και μία απολαυστική αφορμή για να «δραπετεύσεις» έστω και για λίγο από την παράξενη πραγματικότητα που διανύουμε. Από τον Καναδά, θα σε οδηγήσει στο Μεξικό και από εκεί στο Σαν Φρανσίσκο, μετά στη Νέα Υόρκη, ενώ θα σου συστήσει και την «παγωμένη» αλλά φιλόξενη Ρωσία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί θα βολτάρετε σε μουσεία, στους δρόμους του Παρισιού, στα πάρκα της Μόσχας και στα προάστια του Κεντάκι. Παρόλα αυτά, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην σου αποκαλύψω πως όσο εντυπωσιακές και αν είναι οι εικόνες που θα δεις, οι περισσότερες από αυτές είναι προϊόν ενός πολύ καλού μοντάζ, αφού οι περισσότερες σκηνές της σειράς γυριστήκαν στο Βερολίνο και το Οντάριο.

The Queens Gambit Thomas Brodie Sangster GIF from Thequeensgambit GIFs

Το ασίγαστο πάθος της Beth για τη νίκη

Μπορεί η Beth Harmon να είναι θεωρητικά η πρωταγωνίστρια της σειράς, όμως το σκάκι είναι αυτό που «κλέβει» την παράσταση και την ζωή της. Η Beth δεν αγαπά απλώς το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά είναι για εκείνη ένα πάθος, μία δια βίου εμμονή, που σταδιακά την οδηγεί στη γυναίκα που θέλει να γίνει. Με άλλα λόγια, δεν παίζει για να ζήσει –ή να βιοποριστεί-, αλλά ζει για να παίζει. Την ίδια στιγμή βέβαια, αυτό το πάθος υποκινείται από τη βαθύτερη ανάγκη της να αποδείξει στον εαυτό της ποια είναι και τι αξίζει πραγματικά. Γιατί όσους αντιπάλους και αν κατατροπώσει, σε όσους grandmaster και αν βάλει τα «γυαλιά», όσα κύπελλα και αν συλλέξει, αυτό που θα καταλάβει στο τέλος, είναι πως όλα αυτά τα χρόνια, ο βασικός της αντίπαλος ήταν ο ίδιος της ο εαυτός. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή είναι που θα μπορέσει να τον ξεπεράσει.

Chess The Queens Gambit GIF from Chess GIFs

Ένας κόκκινοςφοίνικας που γεννιέται από τις στάχτες

Παρότι η Beth δείχνει ένα ισορροπημένο και μετρημένο άτομο στους γύρω της, μόνο εκείνοι που θα πλησιάσουν πολύ κοντά, θα μπορέσουν να διακρίνουν τις «ρωγμές» στην πορσελάνινη και αψεγάδιαστη όψη της, όπως τον εθισμό της στα χάπια και το αλκοόλ. Καθόλη τη διάρκεια της σειράς, τη βλέπουμε να προσπαθεί να ελέγξει τον εαυτό της όπως ελέγχει τη σκακιέρα ή τους αντιπάλους της, χωρίς όμως να τα καταφέρνει. Κάθε φορά πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην άκρη του γκρεμού, για να επιστρέψει πίσω με ακόμη μεγαλύτερη φόρα, περισσότερο θάρρος και πίστη στον εαυτό της. Γιατί αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι την ηρωίδα, αυτό είναι σίγουρα το μυθικό πουλί Φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του. Και όλο αυτό το εξαντλητικό πήγαινε-έλα από την κορυφή στον πάτο, είναι που θα δώσει και σε εμάς το κουράγιο, να κατατροπώσουμε τους δικούς μας προσωπικούς «δαίμονες», όποιο και αν είναι αυτοί.

Stumble Anya Taylor Joy GIF from Stumble GIFs

Μία αυθεντική ωδή στηγυναικεία χειραφέτηση

Τέλος, εάν έχεις κουραστεί με τα δεκάδες blockbuster και τις τηλεοπτικές σειρές, που χρησιμοποιούν το φεμινιστικό κίνημα και την έννοια του «girl power» για να κερδίσουν περισσότερους θεατές, να ξέρεις πως το «The Queen’s Gambit» είναι μία ωδή στον αυθεντικό φεμινισμό, τοποθετημένη σε έναν ξεκάθαρα ανδροκρατούμενο χώρο, όπως η σκακιστική ελίτ. Ο λόγος που η συγκεκριμένη σειρά καταφέρνει και ξεφεύγει από τη μανιέρα που προσπαθεί το Hollywood να μας πλασάρει ως φεμινιστική, είναι γιατί δεν μας υπενθυμίζει άγαρμπα και εξόφθαλμα τη φεμινιστική της πλευρά, αλλά γιατί την υπονοεί μέσα από μία περίτεχνη αφήγηση, μέσα από τον καλοδουλεμένο χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι άντρες συμπρωταγωνιστές και αντίπαλοί της. Ακόμη και αν κάποιος ανταπαντήσει πως μία τέτοια πρακτική είναι ο θρίαμβος του menplaining, η ατάκα της Beth «I would say it is much easier to play chess without the Burden of an adam's apple», είναι σίγουρο πως θα τον αποστομώσει.

Im Coming Anya Taylor Joy GIF from Imcoming GIFs