Μήπως η πανδημία βλάπτει σοβαρά τη σχέση σου;

Μήπως η πανδημία βλάπτει σοβαρά τη σχέση σου;

Το γεγονός ότι μείναμε σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν σημαίνει ότι ήρθαμε πιο κοντά. Αυτό φαίνεται πως ισχύει τουλάχιστον για πολλά ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία είδαν τη σχέση τους να λήγει άδοξα ή να αποκτά προβλήματα, κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdown.

Από τη μία πλευρά το άγχος που αισθανόμαστε λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή μας (και δη η οικονομική αβεβαιότητα σε πολλές περιπτώσεις) και από την άλλη η καθημερινή, πολύωρη αναμονή στο σπίτι με τον σύντροφό μας και η τηλεργασία. Δεν είναι δύσκολο να προκληθούν «ρωγμές» σε μια σχέση, πόσω μάλλον σε μία νέα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αισθάνεσαι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τη σχέση σου με τον σύντροφο σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς διότι δεν είσαι η μόνη που βιώνει κάτι αντίστοιχο. Αρκεί να έχεις απλώς τη θέληση να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επανασυνδεθούμε με τον σύντροφο μας, στην εποχή της πανδημίας -και τα οποία μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για το μέλλον της σχέσης μας. Ας τα ανακαλύψουμε, λοιπόν!

Οι αναμνήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά

Το να δημιουργήσει νέες αναμνήσεις σε μία καθημερινότητά που είναι και δείχνει περιορισμένη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στο χέρι μας είναι όμως, να δημιουργούμε αφορμές για να ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ και δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, οι κοινές αναμνήσεις ενός ζευγαριού, το φέρνουν πιο κοντά και αποτελούν «πηγές» ασφάλειας και ζεστασιάς. Ακόμη και αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες, δυνατές αναμνήσεις στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, μπορούμε πάντα να επαναφέρουμε στον νου και τις συζητήσεις μας τις πλέον αγαπημένες, κοινές μας στιγμές.

Θέτοντας όρια ανάμεσαστην τηλεργασία και την προσωπική ζωή

Όταν δύο άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο ίδιο σπίτι, σίγουρα χρειάζεται να υπάρχει υπομονή και από τις δύο πλευρές. Οι απαιτήσεις της εργασίας του καθενός μπορεί να διαφέρουν και τα πράγματα μπορεί εύκολα να ξεφύγουν, αν δεν υπάρχει κατανόηση. Εκτός από ανοχή και κατανόηση, ωστόσο, πρέπει να υπάρχει επίσης κοινή θέληση για ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή. Το σπίτι μας δεν αποτελεί πλέον τον χώρο εργασίας μας. Είναι το μέρος στο οποίο έχουμε ανάγκη να δημιουργούμε νέες, ρομαντικές αναμνήσεις με τον σύντροφό μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην ξενυχτάμε πάνω από τον υπολογιστή, στέλνοντας emails, αλλά να προσπαθούμε να αφήνουμε στην άκρη τις εργασιακές μας υποχρεώσεις όταν το ωράριό μας τελειώνει και από εκεί και πέρα, να φροντίζουμε να αφιερώνουμε έστω και ένα μέρος του ελεύθερού μας χρόνου στον εαυτό μας. Αν το άγχος της περιόδου είναι πολύ έντονο, τότε μπορούμε να στραφούμε στον διαλογισμό ή σε μερικές ασκήσεις yoga ή stretching έπειτα από την τηλεργασία, προκειμένου να το αποβάλλουμε και να μπορούμε με περισσότερη ηρεμία και χωρίς ένταση να συνεχίσουμε την ημέρα μας, απολαμβάνοντας πιο χαλαρά τον προσωπικό μας χρόνο.

Απολαμβάνουμε τηνάσκησή μας μαζί

Είτε εκτός, είτε εντός σπιτιού, ένας τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας την περίοδο που διανύουμε και να αποκτήσουμε μαζί μία νέα, περισσότερο υγιή ρουτίνα, είναι να το απολαμβάνουμε την καθημερινή μας άσκηση μαζί. Πηγαίνουμε για τρέξιμο, για περπάτημα ή για ποδήλατο έξω ή έπειτα από την τηλεργασία, μετατρέπουμε το σαλόνι μας σε γυμναστήριο, απολαμβάνοντας μια προπόνηση με τη βοήθεια ενός fitness app ή βίντεο από το YouTube. Η άσκηση όχι μόνο θα ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και των δυο, αλλά θα αποτελέσει ταυτόχρονα μία διασκεδαστική προσθήκη στη νέα καθημερινότητα.

Σχεδιάζουμε το κοινόμας αύριο

Μπορεί η πανδημία να έβαλε στον «πάγο» πολλά από τα σχέδιά μας όμως, κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε -ως έναν βαθμό τουλάχιστον- στην προ Covi-19 κανονικότητα. Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να θέτουμε μελλοντικούς στόχους. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο και σημαντικό. Μπορεί για παράδειγμα, τα βράδια που χαλαρώνουμε με ένα ποτήρι κρασί, να σχεδιάζουμε -ακόμη και να οργανώνουμε σιγά-σιγά- τα ταξίδια που θα κάνουμε το 2021 ή να ανακαλύψουμε νέες δραστηριότητες και χόμπι, που θέλουμε να δοκιμάσουμε, όπως για παράδειγμα η πεζοπορία.

Οι μικρές κινήσειςπου κάνουν τη διαφορά

Κακά τα ψέματα. Για όσους εργάζονται ακόμη από το σπίτι και συγκατοικούν με τους συντρόφους τους, η καθημερινότητα περιλαμβάνει συνήθως τηλεργασία, τηλεόραση και σκρολάρισμα στα social media. Αλήθεια όμως, όσο και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη ρουτίνα, στο χέρι μας είναι να την ενισχύσουμε θετικά, δίνοντάς της έναν ρομαντικό «αέρα». Είναι σημαντικό να κάνουμε κάθε μέρα μικρές κινήσεις που θα δείχνουν ή θα υπενθυμίζουν στον σύντροφό μας ότι νοιαζόμαστε για εκείνον και τον αγαπάμε. Από ένα ρομαντικό, σπιτικό δείπνο σε ένα γευστικό πρωινό και από ένα online δώρο σε ένα φιλί και μια απρόσμενη αγκαλιά.

Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες είναι πολλές. Όμως δεν πρέπει να αφήνουμε το άγχος και την αβεβαιότητα της περιόδου να καθορίζουν ή να επηρεάζουν αρνητικά τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής μας. Προστριβές πάντα θα υπάρχουν όμως, αυτό που έχει σημασία είναι να μην τις αφήνουμε να μετατρέπονται σε προβλήματα και καταστάσεις που μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τη σχέση μας. Ας μοιραζόμαστε, λοιπόν, όσα νιώθουμε και μας προβληματίζουν και ας ατενίζουμε με αισιοδοξία το κοινό μας αύριο, παραμένοντας ψύχραιμοι και όσο γίνεται, ρομαντικοί, έστω και υπό τα νέα δεδομένα στη ζωή μας.