Thrifting Like a Queen: Ο απόλυτος οδηγός για να ξετρυπώσεις θησαυρούς για την γκαρνταρόμπα σου

Thrifting Like a Queen: Ο απόλυτος οδηγός για να ξετρυπώσεις θησαυρούς για την γκαρνταρόμπα σου

Η απόφασή μου να μην ψωνίζω από καταστήματα «γρήγορης μόδας» -όπως λέμε γρήγορου φαγητού-, προέκυψε αβίαστα, χωρίς να πιεστώ ή να αισθανθώ πως στερούμαι κάτι που χρειάζομαι πραγματικά.

Όταν αποκάλυψα στη φίλη μου τη Δάφνη πως έχω -σχεδόν- δύο χρόνια να περάσω την πόρτα κάποιου πολυκαταστήματος ρούχων, με κοιτούσε με το στόμα και τα μάτια ορθάνοιχτα, λέγοντας ξανά και ξανά, «δεν το πιστεύω». Ομολογώ πως την ίδια στιγμή που ξεστόμιζα την αποκάλυψη, ούτε εγώ μπορούσα να πιστέψω ότι έχουν περάσει δύο χρόνια -και κάτι- από την τελευταία φορά που πέρασα το κατώφλι του καταστήματος, στο οποίο κάποτε, μπορούσα να ξοδέψω 180 ευρώ σε λιγότερο από 40 λεπτά. Όσο την κοιτούσα να με κοιτά σοκαρισμένη, κατά βάθος ένιωθα πολύ περήφανη με τον εαυτό μου, που είχα καταφέρει, όχι μόνο να μείνω μακριά από τον πειρασμό, αλλά να μην με νοιάζει.

Η απόφασή μου να μην ψωνίζω από καταστήματα «γρήγορης μόδας» -όπως λέμε γρήγορου φαγητού-, προέκυψε αβίαστα, χωρίς να πιεστώ ή να αισθανθώ πως στερούμαι κάτι που χρειάζομαι πραγματικά. Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν πολλοί, όπως το ντοκιμαντέρ «The True Cost», η χαμηλή ποιότητα των υφασμάτων, το ότι αποτελούν ευτελείς αντιγραφές γνωστών οίκων και το κυριότερο, το γεγονός πως είναι out of fashion πολύ πριν αχρηστεύουν. Κάπως έτσι, άρχισα να αναζητώ εναλλακτικές, να αξιοποιώ τα ρούχα που υπήρχαν ήδη στην γκαρνταρόμπα μου, να ανακαλύπτω άσημους αλλά εξαιρετικά ταλαντούχους Έλληνες σχεδιαστές με οικονομικές, προσεγμένες και στυλάτες προτάσεις και φυσικά, να εξασκώ τις ικανότητες μου στο thrifting.

Διότι για να είμαι ειλικρινής, όσο αποκτούσα μεγαλύτερη άνεση, ευελιξία και ενθουσιασμό για τις αγορές ρούχων από δεύτερο χέρι, τόσο πιο ανώφελο μου φαινόταν να αγοράζω καινούργια ρούχα, ενώ τόσο πιο κακοραμμένα και not value for money, μου φαίνονταν τα fast fashion κομμάτια. Παρακάτω, λοιπόν, έχω συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να thriφτάρεις like a queen και να ανακαλύψεις τους οικονομικούς, fashion θησαυρούς, οι οποίοι θα «απογειώσουν» το στυλ σου.

#1 Πριν αρχίσεις την εξερεύνηση ετοίμασε μία λίστα με τα ρούχα πουχρειάζεσαι

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως αν δεν είσαι προσεκτική και φειδωλή, υπάρχει περίπτωση το Σαββατιάτικο thrifting στα vintage και τα second hand καταστήματα της πόλης, να αποκτήσει τον χαρακτήρα των fast fashion αγορών. Άλλωστε, σκοπός αυτής της πρακτικής δεν είναι να ψωνίζεις περισσότερα και καλύτερα ρούχα σε καλύτερες τιμές, αλλά μέσω του thrifting να γίνεις πιο υπεύθυνη καταναλωτής, να αναγνωρίσεις τις πραγματικές σου ανάγκες από τις ανάγκες που σου δημιουργούν τα μεγάλα brands και στο τέλος, να καλύψεις αυτές τις ανάγκες με τον πιο έξυπνο και οικονομικό τρόπο. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις την εξόρμησή σου στα καταστήματα από «δεύτερο χέρι», να έχεις ετοιμάσει μία λίστα με τα πράγματα που χρειάζεσαι, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να παρασυρθείς από τα χρώματα, τα χιλιάδες σχέδια και τις χαμηλές τιμές, αγοράζοντας πράγματα που θα μείνουν για καιρό καταχωνιασμένα και αφόρετα στην ντουλάπα σου.

#2 Κάποιες φορές θα χάσεις τον χρόνο σου και κάποιες φορές θα βγειςκερδισμένη

Πριν αποκτήσω εξοικείωση με τους «κανόνες» του thrifting και συνειδητοποιήσω πως διαφέρει από τη διαδικασία των κλασικών αγορών, υπήρχαν φορές που επέστρεφα στο σπίτι μου απογοητευμένη, αφού δεν είχα καταφέρει να βρω αυτό που ήθελα. Ωστόσο, να ξέρεις πως οι φορές που δεν θα βρεις το κομμάτι που ζητάς, είναι καθοριστικές. Διότι έπειτα από τρεις ώρες ψαξίματος, σπρώξε και τράβα κρεμάστρες, βάλε και βγάλε ρούχα, μπορείς να υποκύψεις στη φωνούλα που σου λέει «πάρε κάτι μην γυρίσεις σπίτι με άδεια χέρια» παραμένοντας άθελά σου πιστή σε μία fast fashion φιλοσοφία υπερκαταναλωτισμού, αλλά μπορείς και να την παραβλέψεις, αρκεί να θυμάσαι πως η υπομονή είναι η καλύτερη σύμβουλός σου τις ώρες που βρίσκεσαι στο ψάξιμο. Έτσι και αλλιώς, να είσαι σίγουρη πως καμία βιαστική και απερίσκεπτη αγορά δεν πρόκειται να σου δώσει τη χαρά και την ικανοποίηση που θα λάβεις, όταν βρεις αυτό που πραγματικά θες στην προνομιακή τιμή των 3 ευρώ.

#3 Μην ξεχνάς να έχεις πάντα τα μάτια και το μυαλό σου ανοιχτά για τιςευκαιρίες

Ένας «χρυσός» και πολύτιμος κανόνας που θα σε βοηθήσει να εξελίξεις τις ικανότητες σου στο thrifting και συγχρόνως, να αναβαθμίσεις το στυλ σου είναι: Μην ψάχνεις για το κατάλληλο ρούχο γιατί το κατάλληλο ρούχο θα σε βρει όταν ξέρεις να ψάχνεις. Με άλλα λόγια, πηγαίνοντας στο πλησιέστερο vintagάδικο μην έχεις στο μυαλό σου πως θέλεις μία σκουρόχρωμη midi φούστα με φλοράλ μοτίβο, αλλά προσπάθησε να έχεις μία πιο γενική εικόνα του κομματιού που ψάχνεις, για παράδειγμα μία midi φούστα ή μία μαύρη/φλοράλ φούστα. Αν περιορίσεις τις επιλογές σου έχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο ρούχο στο μυαλό σου, είναι βέβαιο πως όσο και αν ψάξεις, όσα καταστήματα και αν επισκεφθείς, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου για να βρεις αυτό που ζητάς. Μια γενική εικόνα θα σου δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς με περισσότερα ρούχα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα δοκίμαζες καν.

#4 Μην αφήνεις το μέγεθος ή το gender να μπαίνουν εμπόδια στο στυλσου

Aν έχω διδαχτεί κάτι τα τελευταία δύο χρόνια που ψωνίζω σχεδόν αποκλειστικά από καταστήματα με second hand ρούχα, είναι πως το size και το φύλο μου , εν έχουν καμία σημασία, όταν βγαίνω για ψώνια. Συνεπώς, μην αφήσεις τα νούμερα στα ταμπελάκια να περιορίσουν την αναζήτησή σου. Μάζεψε ένα βουνό από κρεμάστρες με φορέματα, πουκάμισα, μπλούζες, παντελόνια και φούστες, μπες στο δοκιμαστήριο και μπροστά από τον καθρέφτη πάρε την τελική σου απόφαση. Να ξέρεις πως αρκετά ρούχα που δεν σου κάνουν απόλυτο fit, μπορείς να τα μεταποιήσεις -με ένα αμελητέο χρηματικό ποσό - πηγαίνοντας στη μοδίστρα της γειτονιάς σου και να τα φέρεις στα μέτρα σου. Επίσης, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς και το section με τα ανδρικά ρούχα, αφού όλο και κάποιο λινό πουκάμισο, φούτερ, μακό ή denim jacket, θα ταιριάζει στη σιλουέτα σου.

#5 Βρες το κατάλληλο κατάστημα σύμφωνα με το γούστο, το στυλ και τιςανάγκες σου

Κλείνοντας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια το thrifting έχει παρουσιάσει μία μεγάλη, ανέλπιστη άνθηση στη χώρα μας, ενώ τα καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι ή vintage επιλογές, εμφανίζονται σε κάθε στενό της πόλης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως δεν απευθύνονται όλα τα καταστήματα στο ίδιο κοινό, δεν διαθέτουν όλα τις ιδίες επιλογές, ούτε την ίδια ποιότητα ρούχων. Για παράδειγμα, υπάρχουν καταστήματα που εμπορεύονται μόνο vintage ρούχα, τα οποία χρονολογούνται στην εποχή των 80'σ απλώς είναι αφόρετα, υπάρχουν καταστήματα με second-hand ρούχα και αξεσουάρ, τα οποία είναι μεταχειρισμένα και εξαιρετικά φθηνά, ενώ υπάρχουν και τα second hand καταστήματα που περιλαμβάνουν προϊόντα μόνο από επώνυμα, ακριβά brands, όπως πολυτελή είδη ρουχισμού, υποδημάτων και αξεσουάρ. Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να ανακαλύψεις το κατάστημα που σε ενδιαφέρει, ανάλογα με το είδος των αγορών που ενδιαφέρεσαι να πραγματοποιήσεις.