Γιατί πρέπει να κλείνεις τα αυτιά σου κάθε φορά που σε ρωτάνε «μήπως είσαι πολύ επιλεκτική»

Γιατί πρέπει να κλείνεις τα αυτιά σου κάθε φορά που σε ρωτάνε «μήπως είσαι πολύ επιλεκτική»

Αν έχει περάσει αρκετός καιρός από όταν χώρισες με την τελευταία σου σχέση ή αν έχεις βγει σωρηδόν αποτυχημένα ραντεβού που για τον εκάστοτε λόγο δεν οδήγησαν στο happily ever after, είναι μαθηματικά βέβαιο πως έχεις έρθει τουλάχιστον μία φορά αντιμέτωπη με το ερώτημα, «μήπως είσαι πολύ επιλεκτική με τους άντρες». Το παράδοξο με τη συγκεκριμένη φράση είναι πως αν τη googlάρεις αντίστροφα με αποδέκτη τον αντρικό φύλο, δηλαδή «μήπως είσαι πολύ επιλεκτικός με τις γυναίκες», δεν βγάζει κανένα σχετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο επαναλαμβάνει την all time classic ατάκα, «μήπως είσαι πολύ επιλεκτική με τους άντρες».

Συνεχίζοντας την αχόρταγη αναζήτηση στα άδυτα του διαδικτύου, συνειδητοποιώ πως, όχι μόνο έχουν αναρτηθεί αναρίθμητα άρθρα που προσπαθούν να πείσουν το γυναικείο φύλο να χαμηλώσει τα στάνταρ του, για να κατέβει από το «ράφι» της single ζωής, αλλά έχουν γραφτεί ολόκληροι τόμοι αυτοβοήθειας, ενώ μερικοί life coaches, dating gurus –και πράσινα άλογα- υπόσχονται σε εμάς τις γυναίκες πως παρακολουθώντας το βίντεo tutorial τους, θα καταφέρουμε να προσαρμίσουμε τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες, τα όνειρά μας στα δεδομένα της πραγματικότητας.

Ωστόσο, έχοντας υπάρξει στο παρελθόν αποδέκτης αυτής της ερώτησης, χωρίς να ξέρω τί ακριβώς να απαντήσω δίχως να φανώ αγενής (Nice Girl™), μπορώ να σου πω με σιγουριά πως είμαι πολύ ικανοποιημένη που δεν άφησα αυτή την ερώτηση να μου δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα ή αμφιβολίες, αφού όπως μπήκε από το ένα αυτί, βγήκε από το άλλο. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικούς λόγους που θα σε πείσουν να ακολουθήσεις το παράδειγμά μου, ακόμη και τις φορές που το πρόσωπο που εκφράζει τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι η μαμά, η αδερφή, η κολλητή σου.

#1 Γιατί υποδηλώνειπως υπάρχει κάτι προβληματικό στο να παραμένεις single

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη φράση οφείλει να απαγορευτεί με συνταγματική διάταξη, είναι γιατί μας βάζει στη διαδικασία να αισθανόμαστε ανασφάλεια με τη μοναχικότητά μας, ενώ εδραιώνει την αντίληψη πως μία γυναίκα που είναι single, χρειάζεται πάση θυσία έναν άντρα στο πλευρό της, για να μπορέσει να ορθοποδήσει και να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος. Είναι μία φράση που μας «πετάει» το μπαλάκι και μας ρίχνει το φταίξιμο, αφού υποδηλώνει πως η ιδιοτροπία, το γούστο, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι οι αιτίες που δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ένα καλό παιδί, όταν αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός μίας γυναίκας #not. Ταυτόχρονα βέβαια, στιγματίζει και όλες τις υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτό το αφήγημα και να ακολουθήσουν από επιλογή ένα δικό τους, διαφορετικό «μονοπάτι», το οποίο δεν περιελάμβανε σύζυγο, γάμο ή παιδιά, ως προβληματικές, ιδιότροπες και φυσικά, δυστυχισμένες.

Crying Ugly GIF from Crying GIFs

#2 Γιατί σε κάνει ναπιστεύεις πως αξίζεις πολύ λιγότερα από όσα επιθυμείς

Γιατί σε έναν κόσμο κατασκευασμένο από στερεότυπα, συγκεκριμένα και άπιαστα πρότυπα ομορφιάς, στον οποίο μία γυναίκα πνέει τα λοίσθια μετά τα δεύτερα –άντα ενώ ο άντρας διανύει τη δεύτερη νιότη του, η ανθρωπότητα αναπόφευκτα χωρίζεται σε προνομιούχους και λιγότερο προνομιούχους. Και ακριβώς επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν αφομιώσει απόλυτα την πεποίθηση πως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου τον καθορίζουν ως άνθρωπο, θεωρούν πως η εμφάνισή του, ακόμη και το εισόδημα, η ηλικία ή η ενθικότητά του, δεν του επιτρέπουν να έχει απαιτήσεις ή μεγάλες προσδοκίες για την ερωτική του ζωή, οπότε καλύτερα να κρατάει μικρό καλάθι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω αποτελεί ο Keanu Reeves και η σύντροφός του Alexandra Grant, οι οποίοι εμφανίστηκαν μαζί πριν μερικά χρόνια σε κάποια εκδήλωση και όλα τα media θεώρησαν πως η συνοδός του ήταν η καλοδιατηριμένη ηλικιωμένη μητέρα του.

Facepalm The Huxtables GIF from Facepalm GIFs

#3 Γιατί σε αναγκάζει να ανέχεσαι και να δικαιολογείς άσχημες συμπεριφορές

Η σοφή φράση «the bar for men is so low it's a tavern in hades» αποκαλύπτει γιατί ποτέ κανένας δεν πρόκειται να ρωτήσει έναν άντρα «μήπως είσαι πολύ επιλεκτικός με τις γυναίκες». Δυστυχώς, οι γυναίκες μεγαλώνουμε πιστεύοντας πως οι άντρες θέλουν μόνο ένα πράγμα από εμάς, πως είναι πλάσματα που αργούν να ωριμάσουν για αυτό φέρονται ανόητα και εμείς πρέπει να τους δικαιολογούμε και να δείχνουμε κατανόηση. Οπότε, αν αναζητάμε έναν σύντροφο που θέλει περισσότερα από εμάς, φέρεται ώριμα και δεν μας τραβάει τα μαλλιά για να τραβήξει την προσοχή μας και να δείξει πως του αρέσουμε, γινόμαστε ιδιότροπες και απαιτητικές. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχουν αρκετές γυναίκες που παραμένουν σε τοξικές σχέσεις, γιατί –λαμβάνοντας υπόψη και τις παραπάνω παραγράφους- έχουν πειστεί πως έχουν βρει κάποιο κελεπούρι, πως αυτή η συμπεριφορά τους αξίζει, είναι δικαιολογημένη και πως είναι προτιμότερο να συνυπάρχουν με τον λάθος άνθρωπος από το να είναι single ψάχνοντας κάτι καλύτερο - το οποίο δεν πιστεύουν πως υπάρχει-.

Gak GIF from Friends GIFs

#4 Γιατί σου επιβάλλειπρότυπα άλλων ή στερεότυπα που θέλεις να καταρρίψεις

Όταν κάποιος σε ρωτάει «μήπως είσαι πολύ επιλεκτική», σημαίνει πως ο ερωτών θεωρεί ότι έχεις βρει ένα πρόσωπο που είναι κατάλληλο για εσένα, που αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σου. Ωστόσο, ακόμη και αν ο ερωτών είναι η μαμά ή η κολλητή σου, είναι κάπως απογοητευτικό να βλέπεις έναν δικό σου άνθρωπο να σε κατευθύνει, βάζοντάς σε στη διαδικασία να αμφιβάλεις για την κρίση σου, λέγοντάς σου τι είναι καλύτερο για εσένα ή τι χρειάζεται να ανεχτείς σε μία σχέση, αντί να προσπαθεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις βαθύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Γιατί ένα πρόσωπο που ενδιαφέρεται πραγματικά να βρεις κάποιον που θα σε κάνει ευτυχισμένη, θα σε παροτρύνει να ξεπεράσεις τα πρότυπα και τα στερεότυπα που σε περιορίζουν, για να μπορείς να δεις με διαύγεια, ποιος είναι όντως ο ιδανικός σύντροφος για εσένα. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα και το ένστικτό σου, ποιος πληροί όντως τα κριτίρια για να αξίζει μία τόσο σημαντική θέση στη ζωή σου.

Greys Anatomy Cristina Yang GIF from Greysanatomy GIFs