Tina Turner: Όλες οι φορές που απέδειξαν περίτρανα ότι όντως ήταν... Simply the Best

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Tina Turner: Όλες οι φορές που απέδειξαν περίτρανα ότι όντως ήταν... Simply the Best

AP Phot/Richard Drew

Η πιο αυθεντική Queen: Η Tina Turner έφυγε από τη ζωή και η ζωή της όλη μας δείχνει πως ήταν απλά, λιτά και απέριττα, η καλύτερη.

Η Tina Turner έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 24 Μαΐου σε ηλικία 83 ετών και όλος ο κόσμος έγινε λίγο πιο ήσυχος, λίγο πιο άνευρος. Η Βασίλισσα του Rock 'n' Roll αφήνει πίσω της μια μεγάλη κληρονομία, γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αγώνες, φήμη, δόξα, μοναδικές εμφανίσεις, τοπ hits που έχουν αφήσει ιστορία και όλα αυτά ήρθαν από έναν άνθρωπο που πήρε τη ζωή στα χέρια του και έκανε το πιο ζωηρό, ζωντανό, ηλεκτρισμένο ride που θα μπορούσε σε αυτό το λούνα παρκ που λέμε ζωή.

Mick Jagger, Oprah Winfrey, Viola Davis, Obamas και πόσοι άλλοι αποχαιρετούν την Tina Turner

Tina Turner: Η απόλυτη Queen, η Βασίλισσα του Rock 'n' Roll, το πιο δυναμικό είδωλο

Όλος ο κόσμος πενθεί τον χαμό της και εμείς συλλέγουμε τις πιο σημαντικές στιγμές από τη ζωή της που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Tina Turner ήταν απλά, λιτά και απέριττα... The Best.

1. Όταν τραγούδησε μόνη της γιατί ο Ike δεν εμφανίστηκε

H Tina Turner μπήκε στον χώρο της μουσικής μαζί με τον Ike Turner και τους Kings of Rhythm το 1957. Το 1960, ο Ike έγραψε το "A Fool in Love" για τον Art Lassiter, αλλά δεν πήγε ποτέ στο στούντιο. Αφού όμως είχε πληρώσει το session, ο Ike άφησε την Tina να τραγουδήσει στη θέση του, η οποία κανονικά θα έκανε φωνητικά σε αυτό το τραγούδι. Το "A Fool in Love" ήταν το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησε ως Tina Turner. Το οποίο μάλιστα εκτοξεύτηκε στο Νο. 2 του Hot R&B Sides chart ως το πρώτο της hit single.

Tina Turner

Σε συνέντευξη στο "Friday Nite Videos" του NBC (1984).

2. Όταν διασκεύασε Creedence Clearwater Revival και μπήκε Hall of Fame

Ο frontman των Creedence Clearwater Revival (John Fogerty) έγραψε το τραγούδι το οποίο η Tina διασκεύασε μόλις δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Το κομμάτι έγινε hit, μπήκε ψηλά στο Billboard Hot 100 το 1971 και χάρισε σ' αυτήν και τον Ike την πρώτη τους νίκη στα Grammy.

3. Όταν μπήκε στο σινεμά και μάλιστα στην ροκ όπερα, "Tommy"

Πολύ "before it was cool" το θρυλικό συγκρότημα "The Who" έφτιαξε μια κινηματογραφική ροκ όπερα και μίλησε αιώνες μπροστά από την εποχή του. Η Tina Turner δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή για πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση, έχοντας και το καλύτερο δυνατό casting. Στο "Tommy" η Tina Turner έγινε η Acid Queen.

4. Όταν κατάφερε να αφήσει τον Ike

Η Τίνα και ο Ike Turner ήταν ένα διάσημο μουσικό δίδυμο, αλλά η σχέση τους στιγματίστηκε από βίαιες συμπεριφορές και χειριστικότητα. Η Τίνα υπέμεινε χρόνια σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης πριν τελικά καταφέρει να βρει τη δύναμη και να πάρει τη ζωή της στα χέρια της το 1976. Η Tina κράτησε από αυτήν τη σχέση το stage name της, πράγμα που την έκανε το παγκόσμιο music idol που όλοι γνωρίζουμε.

Obit Tina Turner

Η Tina Turner με το Grammy της το 1985

5. Όταν έκανε το πιο δυναμικό comeback που δεν έχει ξαναδεί η ιστορία της μουσικής

Το 1983 η Τίνα διασκεύασε το "Let's Stay Together" του Al Green με παραγωγή από τη βρετανική, new wave και synth-pop μπάντα Heaven 17. Αυτό και η συνεργασία της με τους Heaven 17 ήταν το πρώτο boost και η το έναυσμα να συνεργαστεί με τη δισκογραφική Capitol, η οποία μετά την επιτυχία του "Let's Stay Together", της έδωσε δύο εβδομάδες για να ηχογραφήσει το Private Dancer, το άλμπουμ που βγήκε το 1984. Ο δίσκος αυτός έγινε η μεγαλύτερή της εμπορική επιτυχία, έγινε πέντε φορές πλατινένιος στις ΗΠΑ και πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Η Tina Turner ήταν τότε 44 χρονών.

6. Όταν ξαναμπήκε στο σινεμά με γκάζι, σκόνη και Mel Gibson

Έναν χρόνο μετά το comeback της, παίζει στο πλάι του Mel Gibson στη διάσημη ταινία δράσης "Mad Max: Beyond Thunderdome" και βγάζει και δύο hits: το "One of the Living" και το "We Don't Need Another Hero (Thunderdome). Για το 2ο μάλιστα κέρδισε και Grammy.

7. Όταν η ιστορία της έγινε ταινία και πιο μετά και μιούζικαλ

Το "What's Love Got to Do With It" του 1993 περιγράφει λεπτομερώς τον κακοποιητικό γάμο της με τον Ike, την ταραχώδη άνοδο στη φήμη και τον τελικό της θρίαμβο. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν ο Laurence Fishburne ως Ike και η Angela Bassett ως Tina, με την Angela να κερδίζει Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και την ταινία να προτείνεται για δύο Όσκαρ (Α Γυναικείου και Α' Αντρικού). Το "Tina: The Tina Turner Musical", το jukebox μιούζικαλ βασισμένο στη ζωή της, άνοιξε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2018, με πρωταγωνίστρια την Adrienne Warren.

Tina TurnerTour

Tina Turner σε ζωντανή εμφάνιση στοι The Sprint Center στο Κάνσας (2008).

8. Όταν αποσύρθηκε ενώ ήταν ακόμη στην κορυφή

Η Tina ξεκίνησε την περίφημη περιοδεία "Twenty Four Seven Tour" το 2000 και σε μια συναυλία στην Ζυρίχη της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί όταν τελειώσει. Ωστόσο, στα GRAMMYs το 2008, η Tina ανέβηκε στη σκηνή για μια εμφάνιση μαζί με την Beyoncé και συνέχσει με το 'Tina! 50th Anniversary Tour", πριν αποσυρθεί από τις live εμφανίσεις το 2009.

9. Όταν μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame πριν από δύο χρόνια

Μετά από ντοκιμαντέρ, ταινίες, βιβλία που έγραψε η ίδια, μετά ακόμα από μία φορά που μπήκε στο Hall of Fame (μαζί με τον Ike βέβαια και δεν πήγε και ποτέ στην τελετή), ξαναμπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Αυτήν τη φορά ως σόλο καλλιτέχνιδα.

Music-Rock Hall

Τραγουδώντας ζωντανά το "What's Love Got to Do With It" το1984.

10 tracks για να τη θυμόμαστε για πάντα (όχι βέβαια ότι την ξεχάσαμε και ποτέ):

River Deep - Mountain High
A Fool in Love
Proud Mary
Let's Stay Together
We Don't Need Another Hero
Goldeneye
I Don't Wanna Lose You
Private Dancer
What's Love Got to Do with It
The Best


Προσωπικό σημείωμα συντάκτη:

For Tina

The voice, the stance, the fights, the slams
The rawness, the bliss, all of her plans
She was the one, a legendary queen
who learned to as all what it takes to be supreme
A voice that soared, reaching new heights
she ignited our souls, she sparked our lights
She rocked, she shined, electrified us all
She fought like no other, bright to her core
From "Private Dancer" to "Proud Mary's" zest,
she was truly, genuinely, simply… the Best.

Tina TurnerTour

Στο live της στο The Sprint Center στο Κάνσας (2008).