Επτά τρόποι για να κάνετε πιο ασφαλή την επικοινωνία σας μέσω εφαρμογών μηνυμάτων

Επτά τρόποι για να κάνετε πιο ασφαλή την επικοινωνία σας μέσω εφαρμογών μηνυμάτων

Δες τα tips που θα σε βοηθήσουν.

Η ψηφιακή ασφάλεια είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι συνεχίζουν να συζητούν. Και λογικό. Περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν εφαρμογές μηνυμάτων το 2020 κι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2022. Καθώς βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στις ψηφιακές επικοινωνίες, είναι στοιχειώδες το να μπορούμε να προστατέψουμε την ιδιωτικότητά μας, κάτι που μπορεί να μοιάζει με μια πολύπλοκη διαδικασία, γεμάτη με μπερδεμένους όρους και ρυθμίσεις.

Πριν αφήσετε στην άκρη τη συσκευή σας για να αποδράσετε σε ένα σύμπαν χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές και άγχη περί ψηφιακής ασφάλειας, ορίστε κάποια καλά νέα. Υπάρχουν απλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να βελτιώσετε την ασφάλειά σας. Ρωτήσαμε τους ειδικούς στο Viber και μοιράστηκαν μαζί μας τις καλύτερές τους συμβουλές για ψηφιακή ασφάλεια. Πρακτικά μας είπαν ότι όλα ξεκινούν με τη χρήση μιας ασφαλούς εφαρμογής και το τσεκάρισμα κάποιων απλών ρυθμίσεων.

viber 2

Χρησιμοποιείστε κρυπτογράφηση end-to-end

Δεν θέλετε να βλέπει άλλος τα μηνύματά σας πέραν του παραλήπτη τους, σωστά; Αυτό το φροντίζει η κρυπτογράφηση end-to-end. Αν υπάρχει, κάθε μήνυμα 1-προς-1 ή σε μια ομαδική συνομιλία καθώς και κάθε προσωπική κλήση που κάνετε δεν είναι προσβάσιμη από κάποιον άλλων πέραν των παραληπτών. Κάποιες εφαρμογές, όπως το Viber, έχουν την κρυπτογράφηση end-to-end προεπιλεγμένη, ενώ σε άλλες πρέπει να ξεκινήσετε μια κρυπτογραφημένη συνομιλία ή να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση από τις ρυθμίσεις

Κάντε τα μηνύματά σας να εξαφανίζονται

Όταν θέλετε να στείλετε κάποια ευαίσθητη πληροφορία, όπως ένα κωδικό PIN ή τον αριθμό κάποιας πιστωτικής κάρτας, θέλετε να εξαφανιστεί σύντομα από τη στιγμή που παραληφθεί. Γι’ αυτό υπάρχουν τα αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα. Σας επιτρέπουν να επιλέξετε πόση ώρα μπορεί να δει ένας παραλήπτης κάποιο μήνυμα, ξεκινώντας από τα 10 δευτερόλεπτα και φτάνοντας μέχρι και τις 24 ώρες. Στο Viber αν κάποιος αποφασίσει να βγάλει μια φωτογραφία οθόνης με κάποιο αυτοκαταστρεφόμενο μήνυμα, η άλλη πλευρά λαμβάνει μια ειδοποίηση για να γνωρίζει το συμβάν.

Προστατεύεστε τις συνομιλίες με ένα κωδικό PIN

Ποτέ δεν είναι κακή ιδέα να προσθέσετε ένα ακόμη στρώμα ασφάλειας. Στο Viber, οι κωδικοί PIN μπορούν να κρύψουν κάθε είδους συνομιλίας, εκτός από τις κοινότητες. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζετε ώστε οι προσωπικές ή οι επαγγελματικές σας συνομιλίες να είναι πάντα προστατευμένες, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί τη συσκευή σας και κάποιος άλλος.

Επεξεργαστείτε και σβήστε μηνύματα προς οποιονδήποτε

Το να στείλετε το λάθος μήνυμα στον λάθος άνθρωπο μπορεί να σας προκαλέσει ντροπή, μπορεί όμως να είναι και μια απειλή για την ασφάλειά σας. Φανταστείτε να στείλετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας σε κάποιον που δεν γνωρίζετε ή ένα ερωτικό μήνυμα στο αφεντικό σας αντί στη σύζυγο. Γι’ αυτό και η δυνατότητα να μπορείτε να σβήνετε κάτι που στείλατε σε οποιονδήποτε είναι μια βασική δικλείδα ασφάλειας. Απλά κάντε το πριν προλάβει να το δει η άλλη πλευρά.

Ρυθμίστε την κατάστασή σας

Το τι κάνετε είναι προσωπικό σας ζήτημα, ακόμη κι αν απλά μιλάμε για το να είστε online και να διαβάζετε τα μηνύματά σας. Μερικές φορές θέλετε να διαβάζετε μόνο τι στέλνουν οι φίλοι και οι συγγενείς σας, χωρίς να απαντάτε. Όταν βρίσκεστε σε διακοπές, μπορεί να θέλετε να τσεκάρετε τι γίνεται στη δουλειά χωρίς να ξέρουν όλοι ότι είστε online. Σε κάθε περίπτωση, το να έχετε τον έλεγχο του ποιο μέρος των ενεργειών σας εμφανίζεται είναι μια βασική λειτουργία ασφαλείας.

Γνωρίστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας

Η ημερομηνία γέννησής σας και η φωτογραφία σας είναι δύο από τα πιο βασικά στοιχεία προσωπικής πληροφορίας και μερικές φορές μπορεί να θέλετε να τα βλέπετε μόνοι εσείς και οι φίλοι σας. Είναι ένα θέμα ιδιωτικότητας, αλλά και ασφάλειας, καθώς η ημερομηνία γέννησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει η προστασία πολλών online υπηρεσιών και συστημάτων. Επιλέξτε αν θέλετε αυτά τα δεδομένα να κοινοποιούνται σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί σας.

Κρύψτε τον αριθμό σας σε συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από κοινότητες

Οι Κοινότητες είναι ένα απίθανος τρόπος για να βρίσκετε καινούργιους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα για να συνομιλήσετε. Ωστόσο, πολύ συχνά δεν τους γνωρίζετε, οπότε καλό είναι να είστε λίγο προσεκτικοί. Ως προεπιλογή, το Viber κρύβει τον αριθμό σας όταν ξεκινάτε μια καινούργια, προσωπική συνομιλία, από κάποια κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλους, χωρίς να ανησυχείτε ότι δίνετε πάρα πολλή πληροφορία σχετικά με εσάς.