Η καλύτερη σοκολατένια σιροπιαστή τούρτα σε ταψί
Αυτή η τούρτα είναι, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη σοκολατένια σιροπιαστή τούρτα που θα φτιάξεις ποτέ.
Τι είναι η σιροπιαστή τούρτα σε ταψί; Η σιροπιαστή τούρτα σε ταψί είναι πιο λεπτή από την κλασική στρωτή τούρτα, γι’ αυτό ψήνεται πολύ πιο γρήγορα.
Η γκανάς ρίχνεται πάνω στην τούρτα όσο είναι ακόμα ζεστή, δημιουργώντας ένα παχύ, σοκολατένιο στρώμα, και η σπιτική τούρτα είναι αφράτη και ζουμερή πέρα από κάθε φαντασία. Είναι πλούσια σε σοκολάτα και προκαλεί πάντα εκφράσεις θαυμασμού από όποιον δοκιμάσει. Μπορείς να παραλείψεις τους ξηρούς καρπούς αν θέλεις, αλλά δίνουν υπέροχη υφή και τραγανότητα. Το μόνο που θα την έκανε καλύτερη; Μία μεγάλη μπάλα παγωτό βανίλιας πάνω σε μία ζεστή φέτα. Τότε, είναι παράδεισος!
Αλατισμένο ή ανάλατο βούτυρο;
Το αλμυρό, φυσικά! Το κέικ έχει ήδη λίγη αλάτι, αλλά η γκανάς όχι, και χρειάζεται το αλάτι για να ισορροπήσει τη γλυκύτητα. Αν έχεις μόνο ανάλατο βούτυρο, πρόσθεσε περίπου 1/4 κουταλάκι αλάτι για κάθε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο.
Χρειάζεται να λαδώσεις το ταψί;
Όχι! Δύο ολόκληρα κομμάτια βούτυρο στην ζύμη κάνουν το κέικ να μην κολλάει. Αν ανησυχείς, ένα σπρέι αντικολλητικό δεν πειράζει, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται.
Πόση ζύμη χρειάζεται για ταψί;
Η ποσότητα ζύμης είναι περίπου ίδια με αυτή που θα χρησιμοποιούσες για ένα στρωτό κέικ 9 ιντσών ή 9×13 ιντσών — απλώς είναι πιο λεπτή στο μεγάλο ταψί.
Αποθήκευση
Σκέπασε καλά το ταψί με πλαστική μεμβράνη ή βάλε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο. Μέσα σε 3 μέρες στο δωμάτιο παραμένει φρέσκο.
Κατάψυξη
Ναι, μπορείς να το καταψύξεις. Ιδανικά, βάλε το κέικ στην κατάψυξη απευθείας στο ταψί, χωρίς γκανάς, και βάλε τη γκανάς πριν το σερβίρεις. Τύλιξέ το πρώτα με πλαστική μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο. Διατηρείται μέχρι 3 μήνες. Αφήνεις να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν βάλεις τη γκανάς.
Προετοιμασία: 20'
Eκτέλεση: 20'
Υλικά
Κέικ
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι kosher
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 κ.σ. (γεμάτα) κακάο
- 1 φλιτζάνι βραστό νερό
- 1/2 φλιτζάνι buttermilk
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1 κουτ. γλυκού σόδα ψησίματος
Γκανάς:
- 1/2 φλιτζάνι + 6 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. (γεμάτα) κακάο
- 6 κ.σ. γάλα
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κιλό ζάχαρη άχνη (μείον 1/2 φλιτζάνι)
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν
Βήματα
κέικ
-
Σε μια κατσαρόλα, λιώσε το βούτυρο. Πρόσθεσε το κακάο και ανακάτεψε. Πρόσθεσε το βραστό νερό και άφησέ το να βράσει 30 δευτερόλεπτα. Βγάλε από τη φωτιά και ρίξε το μείγμα πάνω στο αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά για να κρυώσει.
-
Ανακάτεψε με το μείγμα σοκολάτας. Ρίξε σε ταψί 18×13 εκ. και ψήσε στους 175°C για 20 λεπτά.
Γκανάς
-
Λιώσε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Πρόσθεσε το κακάο, ανακάτεψε και βγάλε από τη φωτιά.
-
Πρόσθεσε τα πεκάν, ανακάτεψε και ρίξε πάνω στην ζεστή τούρτα. Κόψε σε τετράγωνα και απόλαυσε!