Coffee Food Pairing: Λαχταριστές γλυκές συνταγές που θα αναβαθμίσουν τη σχέση σου με τον καφέ

Coffee Food Pairing: Λαχταριστές γλυκές συνταγές που θα αναβαθμίσουν τη σχέση σου με τον καφέ

Εάν σε ρωτούσε κάποιος «ποιες είναι οι μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή», ποιες πιστεύεις πως θα ήταν οι πρώτες λέξεις που θα έρχονταν στο μυαλό σου; Άσε με να μαντέψω! Ο ύπνος; Τα γλυκά; Ο καφές; Είμαι σίγουρη πως όπως όλες μας, έτσι και εσύ δεν μπορείς να φανταστείς πόσο άδεια θα ήταν η καθημερινότητά σου, δίχως αυτές τις μικρές «ιεροτελεστίες» ευχαρίστησης, τις μικρές στιγμές που αξίζουν πραγματικά και εμπλουτίζουν τη ρουτίνα σου με γευστικές «πινελιές»! Έχεις αναρωτηθεί όμως, πόσο πιο δυνατές και έντονες θα μπορούσαν να γίνουν οι παραπάνω απολαύσεις, εάν είχες τη δυνατότητα να τις συνδυάσεις μεταξύ τους;

Φυσικά, δεν αναφέρομαι στον ύπνο, αλλά στο ακαταμάχητο ντουέτο «καφές και γλυκό». Αλήθεια, πόσο πιο ευχάριστα και… ανώδυνα θα ξεκινούσε η ημέρα σου ή το 8ωρο στο γραφείο, εάν η ζεστή κούπα με τον καφέ σου, συνοδευόταν από ένα λαχταριστό κέικ; Ο μόνος τρόπος για να το ανακαλύψεις, είναι να τολμήσεις τις τέσσερις συνταγές του Γιώργου Τσούλη που έχω συγκεντρώσει για εσένα στο κείμενο που ακολουθεί παρακάτω και οι οποίες υπόσχονται πως, όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις τις ικανότητές σου στη ζαχαροπλαστική, αλλά θα αναβαθμίσουν και τη σχέση σου με τον αγαπημένο σου καφέ!

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας

Πριν λίγο άνοιξες τα μάτια σου έπειτα από έναν «χορταστικό» ύπνο και τώρα απολαμβάνεις τη λιακάδα του χειμώνα καθισμένη στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, καταγράφοντας το πρόγραμμά σου για τις επόμενες ώρες της ημέρας. Σε συντροφεύει μία απαλή μουσική από το φορητό ηχείο σου και μία μεγάλη, αχνιστή κούπα με τον αγαπημένο σου Nescafé® Gold, που σε περιμένει στο τραπεζάκι. Όμως κάτι λείπει για να ξεκινήσεις το πρωινό σου με ακόμη περισσότερη διάθεση, και αυτό είναι το λαχταριστό κέικ σοκολάτας με την υπογραφή του Γιώργου Τσούλη! Για να το δοκιμάσεις, το μόνο που θα χρειαστείς, είναι τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:

Για το κέικ:

550 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

430 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο

230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. δάκρυα σοκολάτας

4 αβγά μεσαία

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ σόδα μαγειρικής

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένο

Για το γλάσο:

100 γρ. ζάχαρη άχνη

20 ml χλιαρό νερό

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, αδειάζοντας στον κάδο του μίξερ, το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπώντας τα με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις το γιαούρτι, τη βανίλια, θα ρίξεις ένα-ένα τα αβγά και θα συνεχίσεις το ανακάτεμα για δύο λεπτά ακόμα. Έπειτα, θα ρίξεις σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα δάκρια σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά το μείγμα σου.

Όταν το μείγμα που έχεις στο μίξερ σου είναι έτοιμο, θα του προσθέσεις το μείγμα από το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά, μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Στη συνέχεια, θα αλευρώσεις και θα βουτυρώσεις τις εσωτερικές επιφάνειες από τη φόρμα του κέικ, ρίχνοντας μέσα το μείγμα και απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Θα ψήσεις το κέικ σου στους 180°C στην ένδειξη «αέρας» για 40 με 45 λεπτά και όταν θα είναι έτοιμο, θα το βγάλεις από τον φούρνο και θα περιμένεις λίγο μέχρι να κρυώσει.

Θα συνεχίσεις με την προετοιμασία του γλάσου, αδειάζοντας σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη με το νερό και ανακατεύοντας καλά τα υλικά, μέχρι να ενωθούν σε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος, θα ξεφορμάρεις προσεκτικά το κέικ από το σκεύος και θα αδειάσεις το γλάσο από πάνω του. Έπειτα, μπορείς να σερβιριστείς – και μην ξεχάσεις να το συνδυάσεις με μια κούπα Nescafé® Gold, όπως ο αγαπημένος μας chef.

https://www.instagram.com/p/CLUMkNRq6sK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Πλούσια» muffins με γεύση καφέ

Έχεις καλέσει τις κολλητές σου στο σπίτι για ένα homemade brunch και έχετε συνεννοηθεί η κάθε μία να φέρει από ένα δικό της πιάτο; Τότε τα muffins με την πλούσια γεύση και το έντονο άρωμα του Nescafé® Gold είναι το ξεχωριστό γλύκισμα που θα τις κάνει στο τέλος να… γλείφουν και τα δάχτυλά τους! Η προετοιμασία τους είναι πολύ εύκολη και δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, ωστόσο είναι σημαντικό πρώτα να σιγουρευτείς πως έχεις τα παρακάτω υλικά στα ντουλάπια της κουζίνας και τα ράφια του ψυγείου σου.

Για τα muffins:

280 γρ. αλεύρι

150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

110 γρ. βούτυρο λιωμένο

100 γρ. δάκρυα σοκολάτας

1 αβγό μεγάλο

240 ml γάλα, πλήρες

2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.σ. Nescafé® Gold (διαλυμένο σε 5 κ.σ. βραστό νερό)

1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

½ κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

900 γρ. τυρί κρέμα

50 γρ. δάκρυα σοκολάτας

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ κ.γ. Nescafé® Gold

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

φουντούκι τριμμένο (για γαρνιτούρα)

Θα ξεκινήσεις αδειάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το γάλα, το βούτυρο, το αβγό, το εκχύλισμα βανίλιας και θα τα ανακατέψεις με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπολ, θα ρίξεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, τον Nescafé® Gold και τα δάκρια σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Έπειτα, θα μεταφέρεις το στερεό μείγμα σε αυτό με τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός, μέχρι τα δύο μείγματα να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Θα βουτυρώσεις και θα αλευρώσεις τις επιφάνειες από τις φόρμες για muffin που έχεις στο σπίτι σου και στη συνέχεια, θα μοιράσεις το μείγμα σου ισόποσα, χωρίς όμως να ξεχειλίζουν οι φόρμες. Έπειτα, θα ψήσεις τα muffins σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C με την ένδειξη «αέρας» για 17 με 20 λεπτά.

Τέλος, θα προετοιμάσεις την επικάλυψη, αδειάζοντας στο multi το τυρί, τη ζάχαρη, τον καφέ, το εκχύλισμα βανίλιας, τα δάκρυα σοκολάτας και θα τα χτυπήσεις καλά, μέχρι να ενωθούν σε ένα ενιαίο μείγμα. Όταν τα muffins σου θα είναι έτοιμα, θα τα γαρνίρεις με την επικάλυψη και θα τα πασπαλίσεις με το τρίμμα φουντουκιού για… extra δόσεις απόλαυσης!

muffin

Απολαυστικά σκωτσέζικα scones με σταφίδες

Τα scones είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ευρωπαϊκό γλυκό, το οποίο χρονολογείται κάπου ανάμεσα στον 15ο και 16ο αιώνα, χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τον δημιουργό τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όπως μας διαβεβαιώνει και ο γνωστός σεφ Γιώργος Τσούλης, αποτελούν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ Nescafé® Gold Cappucino Vanilla Latte, αφού το «πάντρεμα» που δημιουργείται ανάμεσα στη γλύκα των scones και στο μεστό σώμα, τη βελούδινη, αυθεντική γεύση του αγαπημένου μας καφέ, προκαλούν αναπάντεχες… εκρήξεις στους γευστικούς μας κάλυκες! Για να τα πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/4 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. μπέικιν παόυντερ

85 γρ. βούτυρο παγωμένο (κομμένο σε κυβάκια)

3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

175 ml γάλα πλήρες (σε χλιαρή θερμοκρασία)

1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

2 αβγά

50 γρ. σταφίδες

100 γρ. δάκρυα σοκολάτας

μαρμελάδα (για το σερβίρισμα)

Θα ξεκινήσεις ρίχνοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τους κύβους βουτύρου, τρίβοντας καλά τα υλικά με τα χέρια σου, μέχρι να αποκτήσουν την υφή της βρεγμένης άμμου. Προσθέτεις τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζεις να πλάθεις το μείγμα σου. Σε ένα δεύτερο μπολ, θα ενώσεις το γάλα με τη βανίλια, το αβγό, τον χυμό λεμονιού, θα τα ανακατέψεις και θα τα προσθέσεις όλα μαζί στο αρχικό μείγμα με το αλεύρι.

Θα εμπλουτίσεις το μείγμα σου με τις σταφίδες και τη σοκολάτα, συνεχίζοντας να πλάθεις μέχρι το μείγμα σου να μετατραπεί σε εύπλαστη ζύμη. Έπειτα, θα την απλώσεις πάνω σε μία διάφανη μεμβράνη, σε σχήμα δίσκου με πάχος τριών εκατοστών, θα τη σκεπάσεις και θα τη βάλεις για μία ώρα στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει. Στη συνέχεια, θα κόψεις τη ζύμη σου σε οχτώ κομμάτια (όπως κάνεις με την πίτσα) και θα τα τοποθετήσεις σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου που θα έχεις «ντύσει» με λαδόκολλα.

Θα χτυπήσεις καλά ένα αβγό και με το ζουμί του, θα αλείψεις την επιφάνεια των scones. Θα τα ψήσεις για 15 λεπτά στους 200°C, επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας». Όταν θα έχουν ψηθεί επαρκώς, θα τα βγάλεις από τον φούρνο, θα τα αφήσεις να κρυώσουν και θα τα κόψεις κατά μήκος. Στην κομμένη πλευρά, θα απλώσεις τη μαρμελάδα και έπειτα, μπορείς να τα απολαύσεις παρέα με μια κούπα ζεστού καφέ Nescafé® Gold Cappuccino Vanilla Latte!

cookie

Κλασικά μπισκότα petite four με φρουτώδη γεύση

Το πρωί του Σαββάτου η μαμά σου σε περιμένει στο πατρικό σου για φαγητό και δεν θες να πας με άδεια χέρια; Πριν σπεύσεις στον πλησιέστερο φούρνο, γιατί δεν αφιερώνεις δέκα λεπτά από τον χρόνο σου, ώστε να ετοιμάσεις ένα σπιτικό βούτημα, το οποίο θα κάνει ακόμη πιο απολαυστικό τον απογευματινό Nescafé® Gold Mocha, που θα «κλείσει» το γεύμα σας; Να ξέρεις πως τα μπισκότα petite four είναι η ιδανική επιλογή, ενώ για να τα φτιάξεις χρειάζεσαι τα εξής υλικά:

300 γρ. βούτυρο μαλακό

100 γρ. φρουκτόζη

κρόκους από 2 μέτρια αβγά

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το σερβίρισμα:

350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)

σοκολατένια τρουφάκια

μαρμελάδα από φρούτα του δάσους

τρίμμα ινδικής καρύδας

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, χτυπώντας στον κάδο του μίξερ με τη βοήθεια του σύρματος, το βούτυρο και τη φρουκτόζη, μέχρι το βούτυρο να αφρατέψει. Θα προσθέσεις τους κρόκους, το αλάτι, τη βανίλια και θα επιμείνεις με το ανακάτεμα, έως ότου το μείγμα σου ομογενοποιηθεί. Θα προσθέσεις το αλεύρι και θα συνεχίσεις το χτύπημα για ένα λεπτό περίπου.

Θα αφαιρέσεις το ταψί από την καμπίνα του φούρνου και θα στρώσεις στην επιφάνειά του ένα κομμάτι λαδόκολλα. Θα βάλεις τη ζύμη σου σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με «δοντάκια» 17mm. και θα σχηματίσεις μία ίσια γραμμή 10 εκατοστών. Θα ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία, μέχρι η ζύμη σου να τελειώσει.

Στη συνέχεια, θα ψήσεις τα μπισκότα σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στην ένδειξη «αέρας» για 15 με 16 λεπτά και όταν τα βουτήματα θα έχουν ψηθεί επαρκώς, θα τα βγάλεις από τον φούρνο περιμένοντας λίγο μέχρι να κρυώσουν. Όσο τα μπισκότα θα ψήνονται, θα λιώσεις την κουβερτούρα με τη μέθοδο μπεν μαρί.

Μόλις τα βουτήματα κρυώσουν, θα απλώσεις μία ποσότητα μαρμελάδας στην επιφάνειά τους και θα τα ενώσεις ανά δύο μεταξύ τους. Έπειτα, θα τα βουτήξεις ανά ζεύγη στη λιωμένη κουβερτούρα, μέχρι το 1/3 του μήκους τους, προσθέτοντας τρουφάκια ή καρύδα και θα τα τοποθετήσεις, αφήνοντας μερικά εκατοστά απόσταση μεταξύ τους, σε μία μεγάλη πιατέλα. Θα περιμένεις λίγο μέχρι να πήξει η σοκολάτα και έπειτα, μπορείς να τα απολαύσεις!

last

Τέλος, μην ξεχνάς πως ακόμη και αν ο Γιώργος Τσούλης είναι ένας «μάγος» της κουζίνας, εσύ μπορείς πάντα να κάνεις τις δικές σου μικρές μετατροπές στις συνταγές του, για να δημιουργήσεις ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ταιριάζει απόλυτα στα γούστα σου και φυσικά, στον αγαπημένο σου καφέ Nescafé® Gold και Nescafé® Gold Cappuccino, κάνοντας έτσι την κάθε μικρή στιγμή από την ημέρα σου να αξίζει!

Sponsored by Nescafé®