Βody Positive: Όταν οι σελίδες ενός περιοδικού αρκούν για να αγαπήσουμε το σώμα μας...

Διονυσία Καλαποθαράκου

Η Ιταλική Vogue μας δείχνει πως η ομορφιά δεν μετριέται σε απόλυτους αριθμούς και νούμερα κιλών και ρούχων.

To Ιούνιο του 2017, λίγους μήνες μετά τον θάνατο της θρυλικής Διευθύντριάς της Franca Sozzani, η Ιταλική Vogue κυκλοφορεί με ένα εξώφυλλο που χτυπάει εκ των έσω το συντηρητισμό και τα «κουτάκια» της βιομηχανίας της μόδας. Γιορτάζει το γυναικείο σώμα και καταρρίπτει τα στερεότυπα περί «ιδανικού βάρους», δείχνοντας πως το «ωραίο» δεν μετριέται σε καθαρούς αριθμούς και το «κομψό» δεν ταιριάζει μόνο στο νούμερο Ο. Τα πανέμορφα plus size μοντέλα, Tara Lynn, Candice Huffine και Robyn Lawley ποζάρουν στον φακό του Steven Meisel για το εξώφυλλο του περιοδικού, φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, καθισμένες σε ένα στρωμένο τραπέζι με τρία πιάτα μακαρονάδας μπροστά τους. Η αυθεντική μεσογειακή ομορφιά των γυναικών σε συνδυασμό με το παραδοσιακό μενού της χώρας, δημιουργούν μία εικόνα που θα μπορούσε να είναι καρτ-ποστάλ του Υπουργείου Τουρισμού τους.

Η Franca Sozzani, είχε δηλώσει το 2015 στο Women's Wear Daily, για τη φιλοσοφία του περιοδικού: «Βοηθάμε τις γυναίκες με καμπύλες να ντύνονται με μοντέρνο τρόπο. Τους λέμε, παραδείγματος χάριν, πως δεν έχει νόημα να αγοράσεις κολάν επειδή φοράνε όλες. Πάρε αυτό που θα αισθάνεσαι ότι κολακεύει το δικό σου σωματότυπο. Του δίνουμε επιλογές και τις αφήνουμε να τις κάνουν. Δεν τους μιλάμε για δίαιτες αν δεν θέλουν να κάνουν δίαιτα. Γιατί, δηλαδή, αυτές οι γυναίκες πρέπει να αδυνατίσουν; Είναι το ίδιο όμορφες και με μερικά επιπλέον κιλά και ίσως και πολύ πιο θηλυκές».


Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα και με τον Emanuele Farneti στο τιμόνι του εμβληματικού περιοδικού μόδας, το body positive κίνημα βρίσκει και πάλι τη θέση του στις σελίδες του τεύχους Δεκεμβρίου 2020. Οι Ashley Graham, Paloma Elsessr, Alva Claire και Jilla Kortleve φωτογραφίζονται από τον Ethan James Green για το πιο εορταστικό, vintage inspires editorial, φορώντας Fendi και μιλώντας για τα επιτεύγματα τους, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εμπνεύσουν όλες τις γυναίκες που «κάπου, κάπως, κάποτε τους είπαν πως δεν κάνουν γι’ αυτήν τη δουλειά».

Ένα πορτφόλιο-ύμνος στη γυναικεία ομορφιά, στο γυναικείο σώμα και στη θέληση να υποστηρίξεις αυτό που είσαι ενάντια σε κλισέ και στερεότυπα. Όταν εμείς οι ίδιες αγαπάμε τον εαυτό και την εικόνα μας, ο κόσμος απλά θα ακολουθήσει…
Δες επίσης: Όχι ένα, αλλά δύο χρώματα είναι οι νικητές της Pantone για το 2021

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης