Κι όμως! Υπάρχουν τροφές που επιταχύνουν τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού

Μαρία Ροδίτη

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού σου!

Όπως όλες οι μανούλες έτσι κι εσύ θέλεις να μεγαλώσεις ένα γερό, δυνατό και έξυπνο παιδί. Στην προσπάθειά σου αυτή, λοιπόν, είσαι σε διαρκή επικοινωνία με τον παιδίατρο, φροντίζεις για τη σωστή διατροφή του παιδιού σου και γενικά είσαι σε μια εγρήγορση. Όπως όλες οι μαμάδες, άλλωστε!

Εγώ, σήμερα, θα σε πάω σε κάτι που ίσως… να μην είχες σκεφτεί μέχρι αυτήν τη στιγμή. Στη «συμβολή» σου στην ταχύτερη και καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σου. Αλήθεια, ήξερες ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό;

Αθλητικές φόρμες! Ό,τι ακριβώς χρειάζεται αυτήν την εποχή το παιδί σου (+7 για να διαλέξεις)

Το φαγητό απαραίτητο για τη νοητική ανάπτυξη

Κατά τη βρεφική ηλικία και τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής του ανθρώπου, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ραγδαία, δημιουργώντας τις «βάσεις» για την ικανότητα μετάδοσης πληροφοριών, τη μνήμη και τη μάθηση.

Σκέψου απλά το δικό σου παιδάκι! Μέρα με τη μέρα, από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι και σήμερα, δεν μεταμορφωνόταν; Δεν αντιδρούσε και επικοινωνούσε όλο και περισσότερο όσο ο καιρός περνούσε;

Με τις κατάλληλες τροφές, λοιπόν, αυτή η διαδικασία και η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένες τροφές, δηλαδή, που κατονομάζονται από τους ειδικούς ως brain food είναι απαραίτητες στην καθημερινότητα του μικρού σου για να βοηθήσουν τη νοητική ανάπτυξή του κι άλλο!

Τι είναι και ποια είναι τα brain foods

Brain food (φαγητό που επιταχύνει τη νοητική ανάπτυξη) είναι εκείνο που περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του κατά την παιδική ηλικία.

Για παράδειγμα, το μητρικό γάλα είναι brain food για τα μωρά. Το ίδιο ισχύει και για τη βρεφική φόρμουλα. Κι αυτό, γιατί είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος και τα λιπαρά οξέα, τα οποία απαιτούνται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.



Για εσένα που έχεις νήπιο, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι ένα άλλο παράδειγμα brain food και μια πολύ καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης.

Άλλες τροφές που συμβάλουν στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου είναι οι εξής:

  • Μύρτιλα (aka blueberries)
  • Ελιές και ελαιόλαδο
  • Ξηροί καρποί και βούτυρο καρυδιού
  • Ψάρι
  • Αβοκάντο
  • Αυγά
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης