Μαρία Κακαλή: «Η γυάλινη οροφή μπορεί να "σπάσει" αρκεί να υπάρχει όραμα, σκοπός, υπομονή & επιμονή»

Ανθή Μιμηγιάννη
Μαρία Κακαλή: «Η γυάλινη οροφή μπορεί να "σπάσει" αρκεί να υπάρχει όραμα, σκοπός, υπομονή & επιμονή»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Queen.gr συνομίλησε με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου η οποία και όταν εκλέχθηκε ήταν η νεότερη δήμαρχος της Ελλάδας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.

Σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα, τιμάμε τις γυναίκες που υπήρξαν πριν από εμάς, εκείνες που στέκονται δίπλα μας τώρα και εκείνες που θα έρθουν μετά από εμάς. Με την ισότητα να είναι γένους θηλυκού, ενικού αριθμού, όλες οι γυναίκες αποτελούμε των πληθυντικό αριθμό που μπορεί να φέρει την αλλαγή.

Κομβικό ζήτημα της καμπάνιας είναι το #EmbraceEquity και η εστίαση στην ισότητα των φύλων πρέπει να αποτελεί μέρος του DNA κάθε κοινωνίας. Η παροχή ίσων δικαιωμάτων στις γυναίκες δεν αρκεί από μόνη της για να γεφυρωθεί το 132χρονο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων και να φέρει ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Μαρία Κακαλή γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1987 και είναι μόνιμη κάτοικος Αγίου Ευστρατίου. Το 2004 αποφοίτησε από το ενιαίο λύκειο Αγίου Ευστρατίου και την ίδια χρονιά εισήχθη στο Τμήμα Επιστημών της εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (διάρκεια σπουδών 4 έτη). Είναι κάτοχος πτυχίου Η/Υ του Cambrige IT και εκλέχτηκε ως Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Ευστρατίου στις εκλογές του 2010 και αργότερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2013. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, εκλέχτηκε δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Αρχή. Παράλληλα με τη νίκη, κέρδισε και τον τίτλο της νεότερης δημάρχου της Ελλάδας. Η Μαρία, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.

Με αφορμή την Ημέρα που τιμάται η Γυναίκα το Queen.gr συνομίλησε με τη δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου η οποία και όταν εκλέχθηκε ήταν η νεότερη δημάρχος της Ελλάδας. Αλήθεια, πώς μια επιτυχημένη, δυνατή και ισχυρή γυναίκα πλοηγείται στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να αισθάνεται άβολα με τις ισχυρές γυναίκες;

Σοφία Μπεκατώρου: «Άνθρωποι με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουν τραυματικές εμπειρίες»

Μαρία Κακαλή | Δήμαρχος Δήμου Αγίου Ευστρατίου

Κυρία Κακαλή, είστε ικανοποιημένη με όσα έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής; Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα;

Θεωρώ πως ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι και σήμερα, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειας που στόχο έχει την ανάπτυξη του νησιού μας. Οι επιτυχίες δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνο ανθρώπου αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι καθημερινός αγώνας, η κοινωνία μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται καθημερινά, καθώς και εμείς οι ίδιοι εξελισσόμαστε. Οπότε κάθε μέρα είναι διαφορετική και όλο και κάτι νέο προκύπτει το οποίο χρειάζεται άμεση επίλυση.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ήταν κρίσιμα για τη ζωή των κατοίκων στο νησί μας. Το βασικό ήταν η εξασφάλιση της παρουσίας ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίου Ευστρατίου, καθώς εκείνη την περίοδο ( φθινόπωρο 2014) τελείωνε η σύμβαση του τότε ιατρού οπότε με την άμεση συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τοποθετήθηκε οπλίτης ιατρός για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

Σήμερα έχουμε δύο αγροτικούς ιατρούς, μία νοσηλεύτρια και μία τραυματιοφορέα. Το επόμενο πρόβλημα αφορούσε τη σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική Χώρα, καθώς αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με την εταιρεία και το τότε πλοίο που εκτελούσε τη γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή( άνοιξη 2015). Την ίδια περίοδο είχε παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των ακριδών στο νησί μας που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στο οικοσύστημα και στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους αλλά και στον τουρισμό. Με την συμβολή όμως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έπειτα από τις επίμονες προσπάθειές μας, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ειδική άδεια για τη χρήση συγκεκριμένου οικολογικού σκευάσματος με σκοπό τη μείωση και επαναφορά του αριθμού του πληθυσμού των ακριδών.

Όπως καταλαβαίνετε αν εκείνα τα προβλήματα δεν είχαν επιλυθεί δε θα μπορούσαμε να συζητάμε όχι για την πρόοδο και την ανάπτυξη του νησιού μας αλλά ούτε για την παρουσία των κατοίκων εδώ.

Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Δεν έχω ποιον να συγχωρέσω. Αισθάνομαι λύπη γι΄αυτούς τους ανθρώπους»

Ως δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου ποια είναι τα τρία κομβικά ζητήματα που περιλαμβάνει η ατζέντα σας και ποιο το γενικότερο πλάνο σας;

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ανάδειξη του φυσικού πλούτου, της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή του νησιού μας είναι τα βασικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα που αποτελούν κομμάτι των στόχων αυτών. Έργα που στόχο έχουν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με τη χρήση ΑΠΕ, (κατασκευή του υβριδικού σταθμού – τοποθέτηση ανεμογεννήτριας και πάρκου φωτοβολταικών- κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης- δίκτυα σύνδεσης – ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων), πραγματοποιούνται οι εργασίες της αποκάλυψης των κοινοχρήστων χώρων του παλαιού οικισμού και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης και σήμανσης των οικολογικών μονοπατιών Αγίου Ευστρατίου.

Στοίχημα για εμάς είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό του νησιού μας καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί, όπως και στα περισσότερα νησιά μας, οι νέοι να φεύγουν για σπουδές και να μην επιστρέφουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς αλλά γενικά την πολιτεία, η οποία οφείλει να ακούσει τις ανάγκες μας και να δημιουργήσει τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα ούτως ώστε να μπορέσουν οι νέοι να επιστρέφουν στα νησιά μας και να επιχειρούν.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι «ποτισμένος» με τοξικά στερεότυπα; Ποια είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της εποχής μας;

Δυστυχώς οι στερεοτυπικές αντιλήψεις είναι «κομμάτι» της κοινωνίας μας, σαν να γεννιόμαστε με αυτές. Παρόλο που έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και μιλάμε ανοιχτά πια για αυτό, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να τις εξαλείψουμε. Είμαστε πλέον πιο ανοιχτοί σε θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τους ρόλους των φύλων αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν στιγμές που ακόμη και στο δημόσιο λόγο εμφανίζονται στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Η αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών πρέπει να αρχίσει από τις πρώτες τάξεις των σχολικών μας μονάδων, από το νηπιαγωγείο. Μόνο η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην παύση των συμπεριφορών αυτών. Παρατηρούμε πως τα νεαρότερα σε ηλικία άτομα είναι πιο ανοιχτά και συνειδητοποιημένα αλλά χρειάζεται δουλειά.

Είστε μια γυναίκα που έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να ανατρέψετε στερεοτυπικές αντιλήψεις. Πιστεύετε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για ένα καλύτερο κόσμο με ισότητα και σεβασμό; Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες;

Φυσικά και έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, πλέον υπάρχουν κανόνες, θεσμοθετημένοι κανόνες, συμβάσεις στις οποίες συμμορφωνόμαστε και εμείς, πλαίσια που καθορίζουν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις κυρώσεις όσων συμπεριφέρονται και λειτουργούν με στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Το θέμα είναι αρχικά η ορθή εφαρμογή τους και φυσικά το κατά πόσο είμαστε εμείς έτοιμοι, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε με ισότητα και σεβασμό. Εγώ προσωπικά όταν συνομιλώ με κάποιον, βλέπω το συνομιλητή μου ως προσωπικότητα, θέλω να τον κοιτώ στα μάτια και τον αντιμετωπίζω ισότιμα. Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ αν είναι άντρας ή γυναίκα. Το φύλο δεν πρέπει να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό επιλογής ή απόρριψης.

Κατέχετε το αξίωμα της νεότερης δημάρχου στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολη ήταν η διαδρομή σας προκειμένου να «σπάσετε γυάλινες οροφές», ποιες οι προκλήσεις με τις οποίες ήρθατε αντιμέτωπη και ποιο το μεγαλύτερο στοίχημα του σήμερα;

Η πραγματικότητα είναι πως ποτέ δεν σκέφτηκα πως το φύλο είναι πρόβλημα, πιο πολύ αναφέρθηκε η ηλικία μου αλλά και αυτό ακόμη εξαρτάται από πια πλευρά το βλέπει κανείς. Στις μικρές κοινωνίες έχεις πολύ καλή αντίληψη του ποιον έχεις απέναντι σου καθώς γνωρίζεις τον κάθε ένα και την καθεμία προσωπικά. Οπότε δεν ήρθα να αποδείξω ποια είμαι, αλλά τι πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας.

Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί μαζί μου και σε κάθε μου ερώτηση ήταν εκεί για να μου δώσουν πληροφορίες και κατευθύνσεις. Πιστεύω πως αρχικά οφείλουμε σεβασμό στον εαυτό μας, εμείς είμαστε αυτοί που συνήθως κάνουμε ένα βήμα πίσω και επιτρέπουμε στους γύρω μας να μας επηρεάσουν. Οπότε εφόσον πιστέψουμε στον εαυτό μας, μετά οι εμπιστοσύνη των υπολοίπων μπορεί να κερδηθεί. Η γυάλινη οροφή μπορεί να σπάσει αρκεί να υπάρχει όραμα, σκοπός, υπομονή και επιμονή.

Η πορεία σας έχει δείξει πως κάνετε σημαντικό και ουσιαστικό έργο και μελετημένες πράξεις και όχι ανούσιες ψευδεπίγραφες και δήθεν επαναστατικές δηλώσεις όπως είθισται στην πολιτική. Πώς αισθάνεστε που αποτελείτε έμπνευση για πάρα πολλές γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά;

Όπως είπα και πριν στις μικρές κοινωνίες όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, είχα μία συζήτηση με μία φίλη μου, πριν από μερικά χρόνια, η οποία είναι ετεροδημότισσα και επισκέπτεται το νησί μας τα καλοκαίρια, συζητούσαμε για το νέο της επιχειρηματικό εγχείρημα, τώρα είναι πολύ επιτυχημένη στο χώρο που δραστηριοποιείται, η οποία μου είχε πει «αφού μπορείς εσύ, τότε μπορώ και εγώ». Την κοίταξα και τότε συνειδητοποίησα πως πλέον αποτελώ και εγώ καλό παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για την ενασχόληση κάποιας με τα κοινά αλλά γενικά για καθετί που απαιτεί προσπάθεια.

Το να σηκωθείς από τον αναπαυτικό καναπέ σου, να βγεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου και να ενεργοποιηθείς, θέλει θάρρος. Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι εύκολο και τίποτα δε μας χαρίζεται, το μεγάλο στοίχημα το βάζουμε με τον εαυτό μας. Εννοείται, πως για να πετύχεις χρειάζεσαι στήριξη και ανθρώπους δίπλα σου, που σε πιστεύουν, αλλά το πρώτο βήμα είναι να το πάρουμε εμείς οι ίδιοι απόφαση.

Μαρία Γκασούκα: «Είμαστε σε καλό δρόμο στη διεκδίκηση της εξάλειψης του γλωσσικού σεξισμού»

Πού θα θέλατε να βρίσκεται ιδανικά η χώρα μας στην επόμενη πενταετία και τι πιστεύετε θα μας ωθούσε ως λαό να εξελιχθούμε περισσότερο και γρηγορότερα;

Για να εξελιχθεί η χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης. Το λάθος που γίνεται είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει συνέχεια στον σχεδιασμό αυτό. Όταν αλλάζουν τα πρόσωπα αλλάζουν όλα. Και έτσι έχουμε περιόδους όπου δυστυχώς υπάρχει στασιμότητα. Δεν μπορώ να προβλέψω που θα είναι η χώρα μας την επόμενη πενταετία, μπορώ να σας πω όμως με σιγουριά πως το νησί του Αγίου Ευστρατίου θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επιλογών των επισκεπτών μας.

Σας φαίνεται εφικτό να καταφέρει μια γυναίκα του σήμερα να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα; Βλέπουμε ότι εσείς το κάνετε υποδειγματικά.

Φυσικά και είναι εφικτό. Συμβαίνει παντού σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, γιατί μας φαίνεται περίεργο να μην μπορεί να συμβεί και εδώ!! Με καλή οργάνωση, κατανόηση, αγάπη, σεβασμό, υπομονή και επιμονή όλα είναι εφικτά. Για να συμβεί κάτι πρέπει να το θέλουμε και να βλέπουμε τα προβλήματα ως προκλήσεις, για την εξέλιξη όλων μας.

Ποιες είναι οι δυσκολότερες προκλήσεις και εμπόδια που πρέπει οι γυναίκες να υπερπηδήσουν για να ανελιχθούν επαγγελματικά;

Ο συνδυασμός του επαγγέλματος και του ρόλου ως γονέα είναι μεγάλη πρόκληση. Αλλά γιατί πρέπει να είναι πρόκληση για τη μαμά και όχι για τον μπαμπά; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Πως δηλαδή θα «επιτρέψουμε» και εμείς ως κοινωνία πια, στη μαμά να επιστρέψει στην εργασία της και να της δώσουμε τη δυνατότητα να ανελιχθεί.

Πως οι επιχειρήσεις, οι φορείς (δημόσιο και ιδιωτικός τομέας) θα συνεργαστούν με στόχο να εξασφαλίσουν την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας τους, επί της ουσίας όμως. Όχι απλά για να συμμορφωθούν στις ισχύουσες νομοθεσίες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να δούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, που έχουν καταφέρει την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς , ούτως ώστε να σχηματίσουμε και εμείς ένα δικό μας πλαίσιο όπου δε θα αποκλείεται κανείς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε ως μαμά;

Η μεγάλη αγωνία και έννοια μου, αρχικά, είναι να είναι τα παιδιά μου υγιή και μετά έρχεται η ερώτηση αν τα μεγαλώνω σωστά, με αρχές, αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους, προς την κοινωνία και το περιβάλλον. Προσπαθώ να τους παρέχω όλα εκείνα τα εφόδια με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν σωστά στην ζωή τους, αργότερα, ως ενήλικες. Μεγαλώνω δύο αγόρια και αυτό που θέλω είναι όταν ενηλικιωθούν να μην έχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις.

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε γυναίκες να πρωτοπορούν;

Χαμογελώ και σκέφτομαι πως εφόσον εκείνες τα καταφέρνουν τότε μπορώ και εγώ. Μπορούμε κι εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι να αλλάξουμε τον εαυτό μας και σιγά σιγά τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά αλλά και ομαδικά για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τις νέες γενιές στη χώρα μας;

Αρχικά να σταματήσουμε να κάνουμε κριτική από τον καναπέ μας, να αρχίσουμε να φιλτράρουμε τις πληροφορίες και να καταρρίψουμε παλιές «αυθεντίες». Γιατί ακόμη και αυτές έχουν κάνει κάποιο λάθος. Ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να δείχνει σεβασμό, ενσυναίσθηση και αγάπη. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ένα καλυτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.

Τι σας πληγώνει περισσότερο στην Ελλάδα του σήμερα;

Θεωρώ πως έχουμε ξεχάσει να είμαστε άνθρωποι, μπροστά στο προσωπικό όφελος και συμφέρον είμαστε διατεθειμένοι να διασύρουμε και κατασπαράξουμε τους γύρω μας. Έχουμε μάθει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους άλλους και δεν αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο σε αυτές. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Ζούμε σε μία κοινωνία που αποτελείται από ανθρώπους, είναι παράλογο να θεωρούμε πως εμείς είμαστε καλύτεροι από κάποιους άλλους. Είμαστε απλά διαφορετικοί και αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τις διάφορες καταστάσεις. Στενοχωριέμαι όταν βλέπω νέα παιδιά να φεύγουν από την Ελλάδα και να διαπρέπουν στο εξωτερικό γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να τους απορροφήσει.

Για ποιο λόγο πιστεύετε πως το κίνημα #MeToo δεν πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε να πάρει; Πώς αισθάνεστε με αυτά που βλέπετε γύρω σας και πού δεν έχουμε δώσει ακόμα έμφαση ενώ θα έπρεπε;

Το κίνημα #MeToo ήρθε στη χώρα μας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, όπου τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα αυστηρά. Οπότε αν λάβουμε αυτό ως δεδομένο μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν πήρε τις διαστάσεις που θα έπρεπε, γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να μιλήσουμε για αυτό το θέμα από κοντά. Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι άργησε να έρθει στην Ελλάδα, άργησε η κοινωνία μας να μιλήσει ανοιχτά για αυτά τα θέματα, αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε πως δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται λύση.

Μέσα, βέβαια από αυτό, δημιουργήθηκαν εργαλεία από την πολιτεία, νομοσχέδια, τα οποία προστατεύουν το θύμα και το κατευθύνουν για το τι πρέπει να κάνει. Αλλά και εκεί παρατηρήσαμε παθογένειες γιατί ενώ θεσμοθετήθηκαν νόμοι, δεν εκπαιδεύτηκαν φορείς, στο πως αντιμετωπίζουν το θύμα. Υπάρχουν δομές αλλά δεν είναι αρκετές, και υπάρχουν και απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολο να παρέμβουν οι φορείς, όχι γιατί δε θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης. Οπότε καλούμαστε όλοι να πιέσουμε πρώτον, ούτως ώστε αρχικά να υποστηριχτούν (με χρηματοδοτήσεις, προσωπικό και εκπαίδευση) οι ξενώνες και τα κέντρα κακοποιημένων γυναικών και να δημιουργηθούν και άλλες και δεύτερον η εκπαίδευση να λάβει το ρόλο που της αναλογεί σε θέματα ισότητας, σεβασμού και αποδοχής.

Ως προς το κομμάτι της γυναικείας αλληλεγγύης, είμαστε σε καλό σημείο πιστεύετε; Ή γίνονται βαρύγδουπες δηλώσεις στον βωμό των εντυπώσεων; Εσείς ως νέα γυναίκα που παρακολουθεί και τα social media τι feedback λαμβάνετε;

Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε δηλώσεις οι οποίες δε θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι νέοι άνθρωποι πιστεύουν στην αλληλεγγύη και στην κατανόηση, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τους ακούσουμε και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλούς με στόχο να περάσουν τέτοιου είδους μηνύματα, το ζήτημα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να τα κάνουμε κτήμα μας.

Τι μήνυμα αισιοδοξίας θα θέλατε να στείλετε στους νέους και κυρίως στις νέες που φιλοδοξούν να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά αλλά και να διαπρέψουν σε ανδροκρατούμενους κλάδους;

Αρχικά πρέπει να σταματήσει να υπάρχει η αντίληψη πως κάποιοι κλάδοι είναι ανδροκρατούμενοι και κάποιοι άλλοι γυναικοκρατούμενοι. Ο κάθε κλάδος έχει τις δικές του απαιτήσεις, οπότε εφόσον θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι, μπορούμε να προσπαθήσουμε και να τα καταφέρουμε.

Κυρία Κακαλή, πείτε μας κάποιες λέξεις γένους θηλυκού με τις οποίες θα θέλατε να στείλετε μήνυμα αισιοδοξίας προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αυτοεκτίμηση

Αξιοπρέπεια

Ενσυναίσθηση

Ειλικρίνεια

Εντιμότητα

Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του ανθρώπου.