Γιατί η δική μου καλοκαιρινή εμπειρία περιποίησης έχει πάντα κάτι από κεράσι

Νατάσσα Σχοινά
Γιατί η δική μου καλοκαιρινή εμπειρία περιποίησης έχει πάντα κάτι από κεράσι

Από μικρή λάτρευα το καλοκαίρι. Ο ήλιος, η θάλασσα, εκείνο το ζεστό αεράκι μόλις σουρουπώνει που σε κάνει να χαλαρώνεις ήταν πράγματα που δεν άργησα να εκτιμήσω. Την τελευταία μέρα του σχολείου οι δικοί μου έρχονταν πάντα στην πύλη να με πάρουν και να πάμε στο εξοχικό μας στη Χίο. Θα γυρίζαμε μία εβδομάδα πριν να αρχίσουν τα μαθήματα τον Σεπτέμβρη, με εμένα να παραπονιέμαι και να λέω να με αφήσουν λίγο ακόμα να χορτάσω την αλμύρα του αέρα. Τη μυρωδιά του καλοκαιριού. Αυτοί ήταν οι τρεις μήνες που περίμενα όλη τη χρονιά και την έναρξή τους σηματοδοτούσε ένα πράγμα: Η μεγάλη κερασιά στο κέντρο του κήπου που φαινόταν όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν ακόμη τρία σπίτια κάτω.

Η μαμά μου μου είχε πει πολλές ιστορίες για αυτό το δέντρο. Το είχε φυτέψει η ίδια με τους δικούς της γονείς πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Όταν είχε πια αναπτυχθεί επαρκώς, μάζευε όσους καρπούς μπορούσε και μετά έστρωνε ένα τραπεζομάντηλο κάτω και καθόταν με τις φίλες της. Φορούσαν τα αγαπημένα τους παντελόνια με κρόσσια, που ήταν η μόδα της εποχής, και έβαζαν το ραδιόφωνο να παίζει για να μην ακούνε οι γονείς τι συζητούσαν. Μέχρι σήμερα έχει τη φωτογραφία κορνιζαρισμένη στο μικρό τραπεζάκι του σαλονιού.

Κι εγώ την αγάπησα την κερασιά μας, αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στη δική μου την περίπτωση, δεν ήθελα να τη μοιράζομαι με άλλους. Κρατούσα το χαρτζιλίκι μου για να αγοράσω εφημερίδες για τα βιβλία που είχαν μέσα, τοποθετούσα το μαξιλάρι της πολυθρόνας στη βάση του δέντρου και άρχιζα το διάβασμα. Διαβάζαμε μαζί ή, για να είμαι ακριβής, εγώ της διάβαζα κι εκείνη στεκόταν και περίμενε τη συνέχεια. Το μόνο που μπορούσε να κάνει. Η καλύτερη ακροατής που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Και η πιο μυρωδάτη και ευωδιαστή. Τόσο που δεν ήθελα να σηκώνομαι από εκεί για να μη χάσω αυτήν την αίσθηση. Αν μπορούσα να την πάρω μαζί μου, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ώσπου κάτι απρόσμενο συνέβη σχεδόν δύο δεκαετίες μετά. Ήταν αρχές του καλοκαιριού και το δέρμα μου δεν ήταν στα καλύτερά του. Το ένιωθα θαμπό και αφυδατωμένο. Έψαχνα κάτι πολύ ενυδατικό που να φροντίσει να το επαναφέρει στις καλές του μέρες και να του δώσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία και τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόταν. Δοκίμασα πολλά προϊόντα, αλλά δεν μπορούσα να βρω αυτό που να με αντιπροσωπεύει και να πετυχαίνει ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου. Μέχρι που έφτασα μπροστά στο NIVEA body oil in lotion Κεράσι. Άνοιξα το καπάκι για να μυρίσω το εσωτερικό και ήταν λες και ξαφνικά ήμουν ξανά 10 χρονών σ’ εκείνα τα απογεύματα στο εξοχικό μας στη Χίο. Κάποιος, επιτέλους, είχε καταφέρει να συνδυάσει την ενυδάτωση με όλη εκείνη τη μυρωδιά φρέσκου κερασιού μέσα σε ένα μπουκάλι. Εκείνη που για πολλά χρόνια είχα χάσει.

Ήμουν γύρω στα 15 μου. Οι επισκέψεις στο εξοχικό αραίωσαν. Κάτι το σχολείο και τα μαθήματα, κάτι οι αυξημένες υποχρεώσεις των δικών μου στην Αθήνα, το δέντρο μας δεν είχε κάποιον να το φροντίζει όπως παλιά. Δεν θυμάμαι καν τι ακριβώς ήταν αυτό που το προκάλεσε, αλλά ένα καλοκαίρι όταν φτάσαμε στο σπίτι, η κερασιά μας δεν είχε το γνωστό της μπρίο. Ο ειδικός αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε τρόπος επιστροφής και λίγο μετά το μόνο που έμεινε ήταν ένα χαμηλά κομμένο κούτσουρο. Η στενοχώρια μου ήταν μεγάλη. Ξαφνικά, ένιωσα ένα βάρος. Ότι κάποιος μου «έκλεβε» τις μνήμες; Ότι η καθιερωμένη μου συντροφιά δεν θα ήταν πια μαζί μου; Ίσως ένας συνδυασμός όλων.


Από τότε που γνώρισα το NIVEA body oil in lotion Κεράσι, όμως, κάθε φορά που θέλω να κάνω ένα ταξίδι σε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας, ανοίγω το καπάκι και είναι σαν να έρχονται πάλι τόσο ζωντανά δίπλα μου. Τα καλοκαίρια ειδικά, που το δέρμα μου έχει ανάγκη την απίστευτη επανόρθωση που του χαρίζει, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μου ρουτίνας ομορφιάς. Όταν θέλω εντατική φροντίδα, επιλέγω το souffle για μία πιο πλούσια αίσθηση ενυδάτωσης και βελούδινο αποτέλεσμα. Κάθομαι στο σπίτι, έχω μόλις βγει από το μπάνιο και αφήνω την κρέμα να με αναλάβει, σαν να αφήνομαι στα χέρια ενός ειδικού σε σαλόνι ομορφιάς. Το σίγουρο είναι ότι αυτή είναι η αίσθηση μετά. Υπάρχουν, όμως, και οι άλλες μέρες, οι πιο απαιτητικές. Η θερμοκρασία έχει ανέβει, δουλειές και έξοδοι έχουν κανονιστεί και θέλω να νιώθω πιο ανάλαφρη, αλλά ιδιαίτερα λαμπερή. Τότε είναι που θα έρθει η αέρινη λοσιόν για να τονώσει την επιδερμίδα μου με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τον δροσιστικό της αέρα.

Όσο περνάνε τα χρόνια, για ένα πράγμα σιγουρεύομαι όλο και περισσότερο: Το κεράσι θα έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση στη ζωή μου. Θα είναι αυτό που θα μου θυμίζει όλα τα ευχάριστα, τα καλοκαιρινά, τα «ζεστά», όχι μόνο στη θερμοκρασία αλλά και στο συναίσθημα. Ένας τρόπος να παραμένω συνδεδεμένη με το νοσταλγικό μου παρελθόν. Να το ανακαλώ όπου κι αν βρίσκομαι. Το μόνο που χρειάζομαι είναι λίγο από το υπέροχο, αναζωογονητικό NIVEA body oil in lotion στο δέρμα μου.

Μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα και ίσως να είσαι μία από τις 10 τυχερές που θα κερδίσουν όλη τη νέα σειρά NIVEA Body και από μία πετσέτα θαλάσσης της Geometria Collection των designers Anaskela, ενώ μία μεγάλη τυχερή, θα κάνει δικό της ένα υπέροχο σετ με βαλίτσες ταξιδιού (δες τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού εδώ).

Τα ονόματα των τυχερών

GIANNOULA KOUTSIOUMPOU

ΕΥΔΟΚΙΑ ΤΣΟΓΚΑ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Χριστίνα Πίγκα

Ρένα Τσολάκη

Theodoros Christoforidis

Ελένη Αντωνία Γαλάρη

ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΕΛΠΙΔΑ ΤΙΚΤΑΠΑΝΙΔΟΥ

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΑ