Μάθε πότε πρέπει να πετάς από την κουζίνα σου τις ξύλινες κουτάλες

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Κι όμως, έχουν ημερομηνία λήξης. Τό ΄ξερες;

Όλες μας χρησιμοποιούμε ξύλινες κουτάλες καθώς μαγειρεύουμε. Πέρα από τον οικολογικό τους χαρακτήρα, είναι πολύ βολικές και προσθέτουν μια επιπλέον διακοσμητική πινελιά στα συρτάρια ή στον πάγκο της κουζίνας μας.

Οι ξύλινες κουτάλες είναι εύκολες στη χρήση, δεν γρατζουνάνε τα μαγειρικά σκεύη και φαίνεται να διαρκούν για πάντα. Ή μήπως όχι;

Στην πραγματικότητα, τα ξύλινα σκεύη είναι καλύτερα στη χρήση τους σε σχέση με τα πλαστικά που έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στο φαγητό με το οποίο έρχονται σε επαφή. Ο Dr. Ben Chapman, ερευνητής ασφάλειας των τροφίμων δήλωσε στο MarthaStewart.com ότι το νερό και τα βακτήρια διασκορπίζονται στην επιφάνεια του ξύλου, δημιουργώντας μια «τριχοειδή δράση» που τους παρέχει ένα προστατευτικό φράγμα. Επιπλέον, το ξύλο είναι φυσικά αντιμικροβιακό, που σημαίνει ότι τα μικρόβια δυσκολεύονται να αναπτυχθούν σε αυτό.

Σου αρέσει η μαγειρική; 7 tips για μια πιο eco-friendly κουζίνα

Ωστόσο, ενώ τα ξύλινα κουτάλια μπορούν να διαρκέσουν χρόνια, δε διαρκούν όμως για πάντα.

Πώς θα ξέρεις πότε πρέπει να τα αντικαταστήσεις



Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που σε κάνουν να καταλάβεις πως πρέπει να πετάξεις την ξύλινη κουτάλα σου. Η εικόνα της είναι χαρακτηριστική. Αν έχει αλλάξει χρώμα, έχει σκουρύνει, έχει ποτiσει υγρασία η επιφάνειά της και έχει κρατήσει μυρωδιές, είναι ώρα να την αποσύρεις. Μια άλλη ένδειξη είναι εάν έχει ρωγμές, καθώς τα μικρόβια και τα βακτήρια μπορούν να ζήσουν μέσα σε αυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων. Ένα άλλο σημάδι είναι εάν παρατηρείς ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να στεγνώσει. Τόσο απλά!

Αν όμως η κουτάλα σου είναι καινούρια, δες στο video που ακολουθεί πώς πρέπει να την καθαρίζεις.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης