Σου αρέσει η μαγειρική; 7 tips για μια πιο eco-friendly κουζίνα

Μαρία Ροδίτη
Σου αρέσει η μαγειρική; 7 tips για μια πιο eco-friendly κουζίνα

Απόλαυσε τη διαδικασία του μαγειρέματος φροντίζοντας συγχρόνως και για το περιβάλλον.

Μία από τις συνήθειες που απέκτησα μέσα στην καραντίνα είναι να μαγειρεύω καθημερινά. Ανέκαθεν μου άρεσε η μαγειρική και πάντα απολάμβανα το καλό φαγητό. Εν μέσω lockdown, λοιπόν, έκανα τόσο practice στην κουζίνα όσο δεν φαντάζεσαι.

5 eco-friendly συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις και αποταμίευση

Μαγειρεύοντας μπορεί να βλάπτεις και το περιβάλλον

Μαγειρεύοντας ξανά και ξανά συνειδητοποίησα ότι κάνω κακό στο περιβάλλον. Οι αλόγιστες ποσότητες φαγητού που έφτιαχνα και τελικά κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων (πόσο να φάω πια!), τα νερά που έχυνα για να πλύνω πιάτα και κουζινικά ήταν μόνο μερικά από τα πράγματα που με έκαναν να σκεφτώ πώς θα κάνω την κουζίνα μου και τον τρόπο που μαγειρεύω πιο οικολογικό.

Εκτός αυτών, μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διάβασα σχετικά με τα όσα βλάπτουν τον πλανήτη με έκανε να θέλω ακόμα περισσότερο να προσπαθήσω για το καλό του. Για να καταλάβεις, η έρευνα έλεγε πως ένα από τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη είναι τα απόβλητα.

Διάβασε εδώ όλη την έρευνα!

Αμέσως σκέφτηκα ότι με την ενασχόληση με τη μαγειρική, τα απόβλητά μου στο περιβάλλον ήταν περισσότερα από όσα υπολόγιζα. Αναλογίστηκα μόνο τα πλαστικά περιτυλίγματα μέσα στα οποία βρίσκονται πολλά τρόφιμα και τα οποία εγώ χρησιμοποιώ, αλλά και τα υγρά απόβλητα, που προκύπτουν από τις οικιακές εργασίες… Θες κι άλλα;



Πώς θα αποκτήσεις μια πιο eco-friendly κουζίνα

Προφανώς και δεν θα σταματήσεις να μαγειρεύεις με όλα αυτά που σου είπα. Η μαγειρική είναι ψυχοθεραπεία και μια απολαυστική διαδικασία, που πολλούς μας κάνει χαρούμενους. Μπορείς, όμως, να ακολουθήσεις μερικά tips για να αποκτήσεις μια eco-friendly κουζίνα και να μαγειρεύεις πιο οικολογικά από εδώ και στο εξής.

Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις. Τίποτα δεν είναι δύσκολο!

#1 Δώσε προσοχή στον τρόπο που χρησιμοποιείς τον φούρνο. Αν, για παράδειγμα, έχεις να ψήσεις ένα φαγητό που χρειάζεται πολλή ώρα, πάνω από μία, μην ανοιγοκλείνεις διαρκώς την πόρτα του φούρνου και καταναλώνεις τόση ενέργεια. Μπορείς απλά να παρακολουθείς το φαγητό σου από το τζάμι του φούρνου.

https://www.instagram.com/p/CONFHuMHUz4/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

#2 Να είσαι οικονόμα με το πλυντήριο πιάτων. Σου έχει συμβεί σίγουρα να πλύνεις πολύ λίγα πιάτα στο πλυντήριο γιατί πολύ απλά βαριόσουν να τα πλύνεις στον νεροχύτη. Ξέρεις πόσο έβλαψες το περιβάλλον με τη μεγάλη ποσότητα νερού που σπαταλήθηκε μόλις για λίγα πιάτα και ποτήρια; Και κάτι ακόμα… Φρόντισε τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείς να είναι eco-friendly. Πολύ σημαντικό!

#3 Να είσαι πιο οικονόμα και με τον νεροχύτη. Αντί, για παράδειγμα, να αφήσεις τη βρύση να τρέχει για να ξεπλύνεις φρούτα και λαχανικά, βάλε λίγο νερό σε ένα μπολ και ξέπλυνέ τα κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δες τα υπόλοιπα tips στην παρακάτω gallery!