Στην πατάτα όχι δεν θα πω

Στην πατάτα όχι δεν θα πω

Γιατί κάνει καλό!

Ξεχάστε τις τύψεις που νιώθατε με κάθε πατάτα που βάζατε στο στόμα σας. Αν δεν τις τρώτε συνέχεια τηγανισμένες και μάλιστα με ένα σωρό λάδι, οι πατάτες έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην υγεία σας, εκτός από απόλαυση.

1.Έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Σκεφτείτε πως μία μεσαίου μεγέθους πατάτα με τη φλούδα της, ψητή, έχει 5 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά απ΄ό,τι ένα καρότο.

2.Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε κάλιο, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ενώ μια μπανάνα περιέχει το 9% της ημερήσιας ανάγκης του ατόμου για κάλιο, η πατάτα περιέχει το 20%. Για να το διατηρήσετε, μην τις βράζετε κομμένες, αλλά ολόκληρες και με τη φλούδα τους.

3.Ειδικά οι γλυκοπατάτες, που έχουν ένα πορτοκαλί χρώμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε καροτίνη-β, ενθαρρύνουν τα φυσιολογικά κύτταρα να αναστείλουν τη δράση των καρκινικών.

4.Η περιεκτικότητα τους σε μαγγάνιο, αναστέλλει την απώλεια της οστικής μάζας.

5.Κόντρα στο όνομα τους, οι γλυκοπατάτες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μας, κατά 30% λιγότερο από τις κανονικές πατάτες. Αυτό οφείλετε στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε διαλυτές φυτικές ίνες.

6.Πατάτες και γλυκοπατάτες, είναι καλές πηγές βιταμίνης Β6, απαραίτητης για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και άλλων απαραίτητων, για το νευρικό μας σύστημα, χημικών ουσιών.