Lunch box: Πρωτότυπες συνταγές που θα «απογειώσουν» το διάλειμμα στο γραφείο!

Lunch box: Πρωτότυπες συνταγές που θα «απογειώσουν» το διάλειμμα στο γραφείο!

Όσες από εμάς μένουν μόνες, γνωρίζουν από «πρώτο» χέρι πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις ευρηματική με τα γεύματά σου, όταν πρέπει να μαγειρεύεις τουλάχιστον έξι από τις εφτά ημέρες της εβδομάδας για ένα μόνο άτομο.

Υπάρχουν δύο ερωτήματα που ταλανίζουν κάθε κορίτσι καθημερινά. Το αιώνια αναπάντητο «τι θα φορέσω σήμερα» με το οποίο ξεκινάει την ημέρα της και το δεύτερο «τι φαγητό θα πάρω αύριο στο γραφείο», το οποίο προμηνύει πως μία ακόμη ημέρα πλησιάζει στο τέλος της. Όσες από εμάς μένουν μόνες, γνωρίζουν από «πρώτο» χέρι πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις ευρηματική με τα γεύματά σου, όταν πρέπει να μαγειρεύεις τουλάχιστον έξι από τις εφτά ημέρες της εβδομάδας για ένα μόνο άτομο. Κάποια στιγμή ξεμένεις από συνταγές, ιδέες, διάθεση και αρχίζεις να επαναλαμβάνεις τις ίδιες γεύσεις που ξέρεις και εμπιστεύεσαι.

Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, ποιο είναι το «μυστικό» που θα σου χαρίσει ξανά την έμπνευση να πειραματιστείς με τις κατσαρόλες και τα υλικά που έχεις στα ντουλάπια σου, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αναζητήσεις το εκλεκτό, πεντανόστιμο βούτυρο Lurpak® από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ! Χάρη σε αυτό, θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις τις δύο ιδιαίτερες συνταγές που έχουμε καταγράψει παρακάτω, μία γλυκιά και μία αλμυρή για να διαλέξεις, και οι οποίες υπόσχονται να δώσουν ένα… tasty twist στα διαλείμματά σου!

3333

Τραγανή τάρτα με μήλο και σμέουρα

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πιάτο, το οποίο αν επιθυμείς, μπορείς να μοιραστείς με τους υπόλοιπους συναδέλφους στο γραφείο. Για να το πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς οπωσδήποτε τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. βούτυρο Lurpak® ανάλατο

1 κουταλιά καστανή ζάχαρη

1 κρόκος αυγού

6 μεγάλα μήλα (ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες)

250 γρ. σμέουρα

2 κουταλιές cornflour

100 γρ. καστανή ψιλή ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

Ξεκινάς κοσκινίζοντας το αλεύρι σε ένα μεγάλο μαγειρικό μπολ, προσθέτεις το Lurpak® και ανακατεύεις καλά με ένα blender έως ότου το μείγμα να αρχίσει να μοιάζει με μικρά ψίχουλα. Προσθέτεις τη ζάχαρη, τον κρόκο του αυγού και δύο κουταλιές νερό, για να μετατραπεί το μείγμα σε ζύμη. Ζυμώνεις απαλά για να «δέσει» και πιέζοντας με την παλάμη σου, σχηματίζεις με τη ζύμη έναν στρογγυλό δίσκο. Τον καλύπτεις με προστατευτική διάφανη μεμβράνη και το αφήνεις μισή ώρα στο ψυγείο.

Συνεχίζεις αλευρώνοντας επαρκώς μία επιφάνεια της κουζίνας σου και ανοίγεις φύλλο περίπου τριών χιλιοστών, το οποίο απλώνεις στον πάτο της φόρμας. Είναι σημαντικό η ζύμη να προεξέχει στο πλαϊνό μέρους του σκεύους, ώστε να μην «μαζέψει» κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, θα τρυπήσεις τον πάτο της ζύμης και έπειτα θα τοποθετήσεις το σκεύος στην κατάψυξη για μισή ώρα. Την περισσευούμενη ζύμη, την τυλίγεις με μία μεμβράνη και την βάζεις στο ψυγείο.

Για την παρασκευή της γέμισης, τοποθετείς όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα μήλα, τα σμέουρα, το cornflour, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατεύεις καλά και μόλις το μείγμα σου ομογενοποιηθεί, περιχύνεις με αυτό τη ζύμη που έχεις «ντύσει» τη φόρμα. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, απλώνεις ομοιόμορφα τη γέμιση στη φόρμα.

Αφού βγάλεις την περισσευούμενη ζύμη από το ψυγείο, την απλώνεις και την κόβεις σε μακριές λωρίδες με πάχος ενός εκατοστού. Με τις λωρίδες θα σχηματίσεις ένα πλέγμα πάνω από τη γέμιση, το οποίο θα γλασάρεις με το αυγό που έχει χτυπήσει προηγουμένως και θα το πασπαλίσεις με την καστανή ζάχαρη. Τοποθετείς την τάρτα σου στο μεσαίο ράφι του φούρνου και την ψήνεις στους 180°C για 45 με 50 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος πιθανότατα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλεκτρική συσκευή), μέχρι το γλυκό σου να ροδίσει. Αν θέλεις μπορείς να γαρνίρεις το πιάτο σου με κρέμα γάλακτος, για ένα ακόμη πιο ζουμερό αποτέλεσμα!

555444

Ζουμεροί κεφτέδες στον φούρνο

Χορταστική, εύκολη και το κυριότερο… μαμαδίστικη συνταγή, η οποία χρειάζεται μόλις μία ώρα από τον χρόνο σου. Πριν ξεκινήσεις με την προετοιμασία της, σιγουρέψου πως διαθέτεις στην κουζίνα σου τα υλικά που υπάρχουν στη λίστα που ακολουθεί:

1 μεγάλη μελιτζάνα

100 γρ. βούτυρο Lurpak®, ανάλατο

2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ

1 κουταλιά ζάχαρη

175γρ. μοσχαρίσιου κιμά

175 γρ. αρνίσιου κιμά

τριμμένη φρυγανιά

1 κουταλάκι κανέλα σκόνη

½ κουταλάκι μπαχάρι σκόνη

1 κουταλάκι ξερή ρίγανη

½ κουταλάκι κύμινο σκόνη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

6 κλαδάκια μέντα ή δυόσμο χοντροκομμένο

20 γρ. μαϊντανό χοντροκομμένο

1 μέτριο αυγό ελαφρώς χτυπημένο

Κόβεις τη μελιτζάνα στη μέση, χαράζεις την εσωτερική της επιφάνεια και λιώνεις 25 γρ από το βούτυρο Lurpak® ακριβώς από πάνω. Πασπαλίζεις με αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το αγαπημένο μας βούτυρο από 100% αγελαδινό γάλα, «ανεβάζει» την ποιότητα της γεύσης κάθε πιάτου και δίνει υπέροχα αποτελέσματα! Βάζεις τα μέρη της μελιτζάνας στον φούρνο και τα ψήνεις, έως ότου το εσωτερικό της μαλακώσει.

Αφαιρείς με ένα κουτάλι τη σάρκα από το λαχανικό και τη βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ. Προετοιμάζεις τα κρεμμύδια, σοτάροντάς τα με σκόρδο και 25γρ. εκλεκτό βούτυρο Lurpak® σε ένα κατσαρολάκι. Αφαιρείς τη μισή ποσότητα και την τοποθετείς μαζί με τη σάρκα της μελιτζάνας, ενώ συνεχίζεις προσθέτοντας τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζεις το μείγμα μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Στο μπολ που έχεις τη σάρκα της μελιτζάνας, τοποθετείς τον μοσχαρίσιο κύμα, τον αρνίσιο, το τρίμα φρυγανιάς, τα μπαχάρια, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά, το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι και ζυμώνεις μέχρι να δημιουργήσεις ένα ενιαίο μείγμα. Έπειτα, προθερμαίνεις την καμπίνα του φούρνου σου στους 190°C. Χωρίζεις το μείγμα σε 8 με 10 κεφτέδες ίδιου μεγέθους και τους πλάθεις μέχρι να γίνουν μπαλάκια. Τους τοποθετείς προσεκτικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνεις από πάνω μπόλικη σάλτσα ντομάτας, μαζί με τα υπόλοιπα 50 γρ. Lurpak® που σου περίσσεψαν. Βάζεις τους κεφτέδες στον φούρνο και 30 με 40 λεπτά μετά (ανάλογα την ηλεκτρική συσκευή που διαθέτεις), μπορείς να τους απολαύσεις με πράσινη σαλάτα ή μία πιρουνιά μακαρόνια ως συνοδευτικό.

synodeutiko

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως αν αγαπάς το καλό φαγητό και την απλή μαγειρική, αρκούν μόνο λίγα, φυσικά συστατικά για να δημιουργήσεις τα πιο αναπάντεχα «παντρέματα» και το αγαπημένο μας βούτυρο Lurpak®, είναι σίγουρα ένα από αυτά! Αναζήτησέ το σήμερα κιόλας στα πλησιέστερο σούπερ μάρκετ και άσε το ταλέντο σου στη μαγειρική να ξεδιπλωθεί επιτέλους!