Ανακαλύπτοντας την απολαυστική πλευρά της plant based διατροφής

Ανακαλύπτοντας την απολαυστική πλευρά της plant based διατροφής

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες από εμάς -και δη, πολλές από τις fitness και wellness influencers που ακολουθούμε στα social media- προσπαθούμε να κάνουμε πιο φυτικές επιλογές, σε ό,τι αφορά στο μενού μας, ακολουθώντας τις βασικές επιταγές της plant based διατροφής.

Έτσι, κάποιες αποφασίζουν να διακόψουν εντελώς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ενώ άλλες προσπαθούν να την περιορίσουν σταδιακά, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τα οφέλη της φυτικής διατροφής και συγχρόνως, να γίνουν και εκείνες μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται για την προστασία του πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουμε και εμείς που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο. Δηλαδή, εμείς που δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε αν θα ακολουθήσουμε μία plant based διατροφή, διότι σκεφτόμαστε πόσους συμβιβασμούς θα χρειαστεί να κάνουμε και πόσα λαχταριστά υλικά θα πρέπει ενδεχομένως να αφαιρέσουμε από τα πιάτα μας, μέχρι να εξοικειωθούμε με αυτό το νέο είδος διατροφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ακριβώς επειδή η χορτοφαγική διατροφή κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, πλέον έχουμε στη διάθεσή μας μία «πλούσια» γκάμα 100% φυτικών προϊόντων, η οποία καλύπτει τις ανάγκες των vegans, των vegetarians και γενικότερα, όσων επιθυμούν να ακολουθήσουν μια εναλλακτική διατροφή, που περιέχει λιγότερο κρέας.

Συνεπώς, για όλες εμάς που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν πούμε το μεγάλο «ναι» στην plant based διατροφή, αλλά έχουμε ακόμη κάποιες αμφιβολίες, οι συμβουλές που ακολουθούν, μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο ομαλή και πιο γευστική τη μετάβασή μας σε μία υγιεινή, plant based διατροφή. Το στοιχείο-«κλειδί» στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να βρούμε τους κατάλληλους φυτικούς «συμμάχους», που θα μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε χωρίς κανέναν συμβιβασμό τις αγαπημένες μας γεύσεις!

#1 Εστιάζουμε στις γευστικές επιλογές που μας προσφέρει η χορτοφαγική διατροφή

Μπορεί αρκετοί να πιστεύουν πως μία χορτοφαγική διατροφή περιορίζει την ποικιλία και την απόλαυση των γευμάτων μας όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν «μύθο» που μπορούμε να καταρρίψουμε, αρκεί να σκεφτούμε… αντίστροφα. Με λίγα λόγια, αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας στα ζωικά προϊόντα που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε, θα ήταν προτιμότερο να «αγκαλιάσουμε» την τεράστια γκάμα χορτοφαγικών και γευστικών επιλογών που υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς είναι αυτή που θα μας αποδείξει πως μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι απολαυστική, πολύπλευρη και εξαιρετικά νόστιμη. Κι όμως, με μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να ξετρυπώσουμε πρωτότυπες και εύκολες, χορτοφαγικές συνταγές με βάση τα λαχανικά και τα όσπρια, οι οποίες είναι πεντανόστιμες, «πλούσιες» σε γεύση και θρεπτικά συστατικά και θα ικανοποιήσουν τα γαστρονομικά γούστα μας.

13290 Nestle GG Portobello burger 2600x1733

#2 Αναζητούμε τα φυτικά προϊόντα που μας παρέχουν μία υγιεινή διατροφή χωρίς συμβιβασμούς

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μας, όταν φλερτάρουμε με την ιδέα της χορτοφαγίας, είναι πιθανότατα εκείνη των ζουμερών burgers, των τραγανών nuggets, των πενταντόστιμων hot dogs που θα χρειαστεί να απαρνηθούμε, κάνοντας αυτή την αλλαγή στη διατροφή μας. Τι θα γινόταν όμως, αν κάποιος μας έλεγε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γεύματα χωρίς κανένα συμβιβασμό, και κυρίως, χωρίς να αυξάνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα; Ευτυχώς, η Nestlé έχει φροντίσει για εμάς, για αυτό έπειτα από 135 χρόνια εμπειρίας στην κατηγορία του φαγητού, πρωτοπορεί και φέρνει στην κατηγορία της plant based διατροφής τα μοναδικά Garden Gourmet, δηλαδή τα προϊόντα από φυτικά 100% συστατικά που αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Από το ζουμερό και vegan Garden Gourmet Sensational Burger, η όψη και η μυρωδιά του οποίου δεν διαφέρουν από το παραδοσιακό burger, μέχρι το Garden Gourmet Sensational Sausage, δηλαδή το «φυτικό» λουκάνικο που μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε πιάτο και τα λαχταριστά και τραγανά Garden Gourmet Vegan Nuggets, τα οποία ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Τα τρία αυτά προϊόντα έχουν ως βάση τους τη σόγια και αποδεικνύουν πως μία plant based διατροφή, δεν αποτελεί απλώς μία «μόδα», αλλά συνιστά μία σημαντική κοινωνική αλλαγή, στην οποία αξίζει να συμμετέχουμε, με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

13290 Nestle GG Nuggets roastedSweetPotato mealSalad 2600x1733

#3 Επενδύοντας σε θρεπτικές vegan επιλογές που αντικαθιστούν τα ζωικά προϊόντα

Παρότι αρκετός κόσμος θεωρεί πως μία χορτοφαγική διατροφή δεν παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να λειτουργεί εύρυθμα, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Διότι εμείς είμαστε εκείνες που με τις επιλογές μας, καθορίζουμε την θρεπτική αξία των πιάτων μας, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να επενδύσουμε στις κατάλληλες τροφές και να τις εντάξουμε στα πιάτα μας, δημιουργώντας τους πιο γευστικούς και θρεπτικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές τροφές, όπως η σόγια, το σπανάκι, τα ρεβίθια, το αβοκάντο και το μπρόκολο, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης, καλύπτοντας έτσι την ημερήσια ανάγκη ενός οργανισμού.

gg main final

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πραγματοποιώντας τη στροφή προς τη χορτοφαγική διατροφή, θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και για την προστασία του πλανήτη μας. Διότι μέσα από τη δική μας προσωπική προσπάθεια, θα ενισχύσουμε το όραμα βιώσιμης ανάπτυξης της Nestlé, η οποία έχει δεσμευθεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με πρώτο σημαντικό σταθμό τη μείωσή τους στο μισό έως το 2030.

Μάλιστα, ο οδικός χάρτης της Nestle προς την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνει και τη διάθεση φυτικών προϊόντων, όπως εκείνα της σειράς Garden Gourmet, που έχουν δεσμευθεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2022, ενώ και η ίδια η εταιρεία έχει δεσμευτεί για 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την οπτική μας και να καταλάβουμε ότι προτού αλλάξει ο πλανήτης, θα ήταν καλύτερα να αλλάξουμε εμείς τις συνήθειές μας;

Sponsored by Nestlé