Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσω δίαιτα αδυνατίσματος;

Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσω δίαιτα αδυνατίσματος;

Η διαιτολόγος -διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη σας συμβουλεύει...

Οι γιορτές των Χριστουγέννων τελείωσαν αλλά άφησαν κάποια περιττά κιλά. Μαζί με τα κιλά άφησαν και την "υπόσχεση" στον εαυτό μας ότι πρέπει να χαθούν... Πότε όμως.

Η συχνότερη απάντηση είναι.... " Από Δευτέρα" έλα όμως που αυτό είχε ειπωθεί και την προηγούμενη Δευτέρα... αλλά η δίαιτα δεν ξεκίνησε. Η δίαιτα δεν είναι μία διαδικασία που πρέπει να αναβάλλεται. Μπορεί η αναβολή να συμβαίνει για ψυχοκοινωνικούς λόγους αλλά η λογική προστάζει άλλα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία που έχει 5-6 περιττά κιλά και σας ενοχλούν, πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα. Ο λόγος; Αν καθυστερήσετε την έναρξη της δίαιτας τα 5-6 κιλά μπορεί να γίνουν 10 και τα πράγματα να είναι πιο δύσκολα...

Αν ανήκετε στην κατηγορία που πρέπει να χάσετε 10-20 κιλά, πριν ξεκινήσετε τη δίαιτά σας φροντίστε να έχετε ενημερώσει την οικογένεια και τους συμβίους σας για την προσπάθεια αυτή, καθώς θα χρειασθείτε μία μακροχρόνια συμπαράσταση- διευκόλυνση. Αν βλέπετε ότι οι συνθήκες της ζωής σας δεν σας επιτρέπουν δραστικά προγράμματα διατροφής, προσπαθήστε να οργανώσετε τη διατροφή σας ώστε να μην αυξήσετε το βάρος σας περεταίρω και να επιτύχετε μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή. Αν σκέφτεστε την καλοκαιρινή σας εμφάνιση, καλό θα είναι να ξεκινήσετε σύντομα τις προσπάθειές σας ώστε να έχετε μία καλή πρόοδο μέχρι να φορέσετε τα καλοκαιρινά σας ρούχα. Πέρα όμως από το θέμα της εμφάνισης, μην ξεχνάμε ότι τα αρκετά παραπανίσια κιλά δημιουργούν προδιάθεση για χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, μυοσκελετικά προβλήματα, διαβήτη και υπέρταση.

Αν σκέφτεστε να μπείτε στη διαδικασία μίας εγκυμοσύνης και έχετε περιττό βάρος, φροντίστε να χάσετε κάποια κιλά πριν την έναρξη της κύησης. Κατά τη διάρκεια της κύησης τα περιττά κιλά θα σας κάνουν να αισθάνεστε έντονη δυσφορία. Τόσο το μεγάλο αρχικό βάρος όσο και η μεγάλη αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και προ-εκλαμψίας στην έγκυο. Ανάλογα, το έμβρυο μπορεί να μεγαλώσει δυσανάλογα από ό,τι θα συνέβαινε φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να μην διέρχεται εύκολα μέσα από τη λεκάνη της γυναίκας κατά τον τοκετό. Οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν παρατεταμένους τοκετούς και να οδηγηθούν σε καισαρική τομή από ό,τι γυναίκες κανονικού βάρους. Η παρακολούθηση της καρδιάς του εμβρύου κατά τον τοκετό είναι λιγότερο ικανοποιητική λόγω της μεγαλύτερης περιφέρειας της κοιλιάς. Επιπλέον, η καισαρική τομή μπορεί να είναι τεχνικά πιο δύσκολη και η ανάρρωση βραδύτερη. Το νεογέννητο μπορεί να έχει χαμηλό σάκχαρο τις πρώτες ημέρες ζωής του και υπάρχουν κάποιες μελέτες σχετικά με αυξημένη πιθανότητα υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη κατά την ενήλικη ζωή του.

Αν έχετε ολοκληρώσει μία εγκυμοσύνη, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο, για το πως πρέπει να τρέφεστε κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και για το πως να επανέλθετε στο βάρος που είχατε προ εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση το περιττό βάρος επηρεάζει την υγεία και την ψυχολογία μας. Οργανώστε τη διατροφή σας και υιοθετήστε ένα τρόπο ζωής που θα σας προφέρει υγεία και ψυχική ισορροπία

Διαβάστε ακόμα:

8 τρόποι για να χάσεις βάρος χωρίς δίαιτα

Πώς να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες του κινηματογράφου;