Συζήτηση για τη νόσο Parkinson στο Megaron Plus

Συζήτηση για τη νόσο Parkinson στο Megaron Plus

Τα προβλήματα και τις προοπτικές θεραπείας της νόσου Parkinson θα συζητήσουν διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες, στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Η επιστήμη στη ζωή μας» την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών.

Η νόσος Parkinson είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού παγκοσμίως –είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος μετά τη νόσο Alzheimer. Οι ασθενείς εμφανίζουν κινητικά και μη κινητικά συμπτώματα, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και των ιδίων, αλλά και των οικείων τους. Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή στην μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών, ωστόσο επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι σε ορισμένα περιστατικά, ιδιαίτερα πρώιμης έναρξης, υπάρχει σημαντική συμμετοχή του γενετικού παράγοντα. Οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετωπίζουν εν μέρει αρκετά από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία που να αναστέλλει τη νευροεκφύλιση. Στην εκδήλωση θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την κλινική εικόνα της ασθένειας και την επίδρασή της στην καθημερινότητα των ασθενών, καθώς και οι υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, θα αναφερθούν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους παθογενετικούς παράγοντες της νόσου, και την προσδοκία οι γνώσεις αυτές να οδηγήσουν σε καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων.

Η νόσος Parkinson δεν είναι μόνο ένα ιατρικό πρόβλημα, είναι παράλληλα και κοινωνικό, δεδομένου ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον των ασθενών αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο...

Διαβάστε περισσότερα στο culturenow.gr

DPG Network