Εμμηνόπαυση & πώς να την αντιμετωπίσετε

Εμμηνόπαυση & πώς να την αντιμετωπίσετε

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής της ηλικίας.

Παρά τις προκλήσεις που μπορεί να φέρει, η κατανόηση αυτού του σταδίου μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να προετοιμαστούν και να το αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Η σωστή ενημέρωση και υποστήριξη μπορούν να κάνουν τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή και λιγότερο αγχωτική. Είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες να επικεντρωθούν στην υγεία τους και να απολαύσουν μια νέα φάση της ζωής με αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Τι είναι η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική στιγμή που η γυναίκα σταματά να έχει έμμηνο ρύση (περίοδο). Επίσημα, μια γυναίκα θεωρείται ότι έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση, όταν δεν έχει περίοδο για δώδεκα συνεχόμενους μήνες. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα ή αργότερα. Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής των οιστρογόνων και της προγεστερόνης από τις ωοθήκες.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν σε ένταση και διάρκεια από γυναίκα σε γυναίκα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Εξάψεις: Ξαφνική αίσθηση θερμότητας, κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, που μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα και εφίδρωση.
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις: Ιδρώτας κατά τη διάρκεια της νύχτας που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Κολπική ξηρότητα: Μείωση της υγρασίας στον κόλπο, που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
  • Αλλαγές στη διάθεση: Αυξομειώσεις στη διάθεση, ευερεθιστότητα, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.
  • Διαταραχές ύπνου: Δυσκολία στην έλευση ή στη διατήρηση του ύπνου, συχνά λόγω των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αίσθημα παλμών, αύξηση βάρους, πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκούς πόνους.

Αλλαγές στο σώμα & αύξηση κινδύνου για ασθένειες

Κατά την εμμηνόπαυση, το σώμα της γυναίκας υφίσταται σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για ορισμένες ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες.

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση όπου τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει την οστική μάζα. Επιπλέον, η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να επηρεαστεί, καθώς τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Διάγνωση εμμηνόπαυσης

Η αξιολόγηση των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών στο αίμα βοηθάει τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να καθοδηγήσουν τη θεραπεία εάν χρειαστεί, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οστών. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης και υγιεινών λιπαρών μπορεί επίσης να συμβάλλει στη συνολική υγεία. Έπειτα, η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα, βοηθά στη διατήρηση του βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.

Επιπλέον, η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, λόγω των πιθανών παρενεργειών και των κινδύνων για την υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθειες. Ορισμένα φάρμακα επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις και οι αλλαγές στη διάθεση. Αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τέλος, βότανα, συμπληρώματα διατροφής και εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φυτοθεραπεία και ο βελονισμός, προσφέρουν ανακούφιση σε ορισμένες γυναίκες. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση επαγγελματία υγείας.

Ψυχολογική διάσταση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία της γυναίκας, καθώς συνδέεται με το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας και την αρχή μιας νέας φάσης στη ζωή της. Οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα ενδέχεται να προκαλέσουν συναισθηματικές διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στη διάθεση. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη των αγαπημένων τους προσώπων και να μην διστάζουν να ζητούν βοήθεια, όταν την χρειάζονται.

Πέτρος Κατσόγιαννος MD, PhD

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Ιατρείου Affidea Περιστερίου – Affidea Αθηνών


Στα διαγνωστικά κέντρα Affidea πραγματοποιούνται, με ασφάλεια και αξιόπιστα αποτελέσματα, οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις διερεύνησης της εμμηνόπαυσης σε προνομιακή τιμή:

  • FSH
  • LH
  • AMH
  • Oιστραδιόλη Ε2,
  • Προλακτίνη-PRL
  • ΤSH

Για τις παραπάνω εξετάσεις δεν απαιτείται προετοιμασία, ραντεβού ή παραπεμπτικό ιατρού.


Social Landscape - 7

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, από το 2005, προσφέρει υπεύθυνα ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας στην καινοτομία και στην τεχνολογία αιχμής. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα στον άνθρωπο, εφαρμόζει διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και παράλληλα στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού ιατρικού αποτελέσματος. Η επιστημονική ομάδα της Affidea, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης στην Υγεία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παρέχοντας την κατάλληλη διάγνωση και εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη στους εξεταζόμενους που την επιλέγουν.