Καρκίνος μαστού: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές

Καρκίνος μαστού: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές

Γράφει η Φλώρα Σταυρίδη

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια στις γυναίκες. Η πιθανότητα να νοσήσει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι περίπου 13%, δηλαδή, μία στις οκτώ γυναίκες θα προσβληθεί από την πάθηση, με τη στατιστική πιθανότητα να αυξάνεται καθώς εκείνη μεγαλώνει.

Η πλειοψηφία των διαγνώσεων συμβαίνουν σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ίαση σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Ωστόσο, σε ένα ποσοστό περίπου 15%, ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται σε μεταστατικό στάδιο, ο οποίος συνήθως επηρεάζει τα οστά, τους πνεύμονες και το ήπαρ.

Οι περισσότερες υποτροπές ή μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού, παρατηρούνται εντός της πενταετίας μετά τη διάγνωση, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί και πολύ αργότερα. Ανάλογα με τον υπότυπο του μεταστατικού καρκίνου, ο οποίος πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται με βιοψία, η μεταστατική νόσος έχει διαφορετική εξέλιξη και συμπεριφορά, συνεπώς και αντιμετώπιση.

Κατά γενική ομολογία, η μεταστατική μορφή του καρκίνου του μαστού τον καθιστά ανίατο. Σήμερα ωστόσο, με τις νέες θεραπευτικές τεχνικές, επιτυγχάνουμε πλήρη έλεγχο της νόσου για πολλά έτη και με άριστη ποιότητα ζωής. Ανάλογα με την έκφραση υποδοχέων (ΕR,PgR,Her 2) που διαπιστώνεται κατά τη βιοψία, ο ογκολόγος έχει στη διάθεσή του καινοτόμες θεραπευτικές τεχνικές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θέτουν την κλασσική χημειοθεραπεία στο περιθώριο. Τα καινοτόμα φάρμακα είναι στην πλειονότητά τους διαθέσιμα και στη χώρα μας, ενώ χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση έκφρασης του υποδοχέα Her 2, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον τέσσερα στοχευτικά φάρμακα που χορηγούνται είτε ενδοφλεβίως είτε από του στόματος (pertuzumab, herceptin,T-DM1,Lapatinib) και τα οποία επιτυγχάνουν σημαντικότατη βελτίωση στην επιβίωση. Ειδικά στην περίπτωση των pertuzumab και Herceptin, ξεπερνά ακόμη και τα δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ανήκει στην κατηγορία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου (θετικότητα στην έκφραση ER,PgR υποδοχέα). Πρόσφατες έρευνες εισήγαγαν στη θεραπευτική μας φαρέτρα μία νέα κατηγορία φαρμάκων, τους αναστολείς κυκλινοεξαρτώμενων κυκλινών (CDK4/6). Οι CDK4/6 στοχεύουν στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των όγκων μετά τη χρήση τους. Αποτελούν φάρμακα ασφαλή και σχετικά εύκολα στη χρήση, ενώ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία τόσο στην πρώτη γραμμή θεραπείας για ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού (Ribociclib) όσο και στις επόμενες γραμμές (palbociclib) με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η κλινική έρευνα στον καρκίνο του μαστού συνεχίζει εντατικά, με νεότερες καινοτόμες θεραπείες να αναμένονται στο άμεσο μέλλον και με απώτερο στόχο τη μετατροπή της μεταστατικής νόσου σε μία χρόνια νόσο.

*Η Φλώρα Σταυρίδη MD,MSc,MRCP είναι ογκολόγος παθολόγος στο Νοσοκομείο Υγεία και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care and Cure Oncology Center.