Αλήθεια, τι πραγματικά γνωρίζεις για τα προϊόντα που χρησιμοποιείς κάθε μέρα;

Αλήθεια, τι πραγματικά γνωρίζεις για τα προϊόντα που χρησιμοποιείς κάθε μέρα;

Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. Λίγο μετά τις 07.00, το ξυπνητήρι σε καλεί να σηκωθείς από το κρεβάτι και «κουδουνίζει» επίμονα, μέχρι να πατήσεις και το τελευταίο snooze. Βάζεις καφέ και κατευθύνεσαι νωχελικά στο μπάνιο. Βούρτσισμα δοντιών, καθαρισμός προσώπου ή ακόμη και λούσιμο μαλλιών.

Εκτελείς σχεδόν μηχανικά την καθημερινή ρουτίνα περιποίησής σου. Αλήθεια όμως, τι πραγματικά γνωρίζεις για το προϊόντα που χρησιμοποιείς;

Αποτελούν κομμάτι της ζωής σου εδώ και χρόνια και είναι μαζί σου στα απρόβλεπτα, τα καθημερινά, τα αληθινά. Γιατί όμως τα επιλέγεις και τι ξέρεις για την ιστορία τους; Τι γνωρίζεις, για παράδειγμα, για το σαμπουάν με το οποίο λούζεσαι κάθε ημέρα; Τι γνωρίζεις για την οδοντόκρεμά σου ή ακόμη και τις σερβιέτες που χρησιμοποιείς; Τι ξέρεις για την επιστήμη πίσω από τα προϊόντα φροντίδας και περιποίησης που αγοράζεις;

Γιατί στα ρωτάω όλα αυτά; Διότι εν έτει 2020, δεν γίνεται να μην το «ψάχνεις» με κάθε τι που βάζεις στο σπίτι σου και φέρνεις σε επαφή με το σώμα σου.

Τα παραδείγματα που θα σε εντυπωσιάσουν

Η αλήθεια είναι ότι τις καθημερινές στιγμές, όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, περιποιείσαι τα μαλλιά σου, ξυρίζεσαι, φροντίζεις την επιδερμίδα σου ή πλένεις τα ρούχα σου, δεν σκέφτεσαι την επιστήμη και την τεχνολογία πίσω από αυτά τα προϊόντα.

Στην πραγματικότητα όμως, κάθε ένα από τα απλά και καθημερινά προϊόντα που φτάνει στα χέρια σου, έχει τη δική του ιστορία και σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει μία εντυπωσιακή επιστήμη από πίσω του, μια επιστήμη την οποία αν και δεν γνωρίζεις, βελτιώνει μέρα με τη μέρα την καθημερινότητά σου.

Στην προσπάθειά μου να αναπτύξω, λοιπόν, μία περισσότερο συνειδητή συμπεριφορά σε ό,τι αφορά στα προϊόντα που χρησιμοποιώ κάθε μέρα, αποφάσισα να κάνω μία μίνι έρευνα για να μάθω περισσότερα για αυτά. Κάτω από το «μικροσκόπιο» μου βρέθηκαν δύο προϊόντα φροντίδας και υγιεινής, που όλες μας γνωρίζουμε πολύ καλά: Οι σερβιέτες Always και το σαμπουάν Pantene Pro-V -Και τα όσα ανακάλυψα για την ιστορία και την επιστήμη πίσω από αυτά, θα σε εντυπωσιάσουν. Διότι όπως και εγώ διαπίστωσα, πρόκειται για καινοτομίες που έχουν «γράψει» ιστορία!

istoriaaaa

Ένα σαμπουάν με την έγκριση της… NASA

Όσο απίστευτο και αν φαντάζει, η ιστορία του Pantene Pro-V, του σαμπουάν που έχει πάντα μία περίοπτη θέση στο μπάνιο σου, ξεκινά πίσω στο μακρινό 1960.

Βλέπεις, στην Ελλάδα το Pantene ήρθε το 1992, ωστόσο, ήταν το 1960 όταν Eλβετοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η προβιταμίνη -η οποία μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν σε εγκαύματα- ήταν ευεργετική και για τα μαλλιά και κάπως έτσι, γεννήθηκε το Pantene Pro-V! Ακόμη πιο απίστευτο ενδεχομένως σου φανεί το γεγονός ότι το 2010, το Pantene συνεργάστηκε με την NASA για να αξιοποιήσει διάφορες τεχνολογίες και μοντέλα ανάλυσης προς όφελος των μαλλιών σου. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες κατάφεραν να επιτρέψουν στα συστατικά των προϊόντων του Pantene να εισχωρήσουν σε βάθος στα μόρια της τρίχας και συνεπώς, να της προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Από τότε μέχρι σήμερα οι καινοτομίες είναι πολλές. Αρκεί απλώς να μελετήσεις τα συστατικά που περιέχει η νέα σειρά Pantene Pro-V Miracles -η οποία παρεμπιπτόντως μειώνει έως και 96% το σπάσιμο της τρίχας- για να καταλάβεις πως σε αυτή την ιστορία… υπάρχει πολλή επιστήμη. Σίγουρα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει -τουλάχιστον- ένα Pantene. Έχει συνδεθεί με την υγεία των μαλλιών -και όχι άδικα!

adika

Όταν μία σερβιέτα αλλάζει στερεότυπα ετών

Ήταν δίπλα σου στην πρώτη σου περίοδο και έχει πάντα μία θέση μέσα στην κομψή τσάντα ή το backpack σου. Εκείνο που ενδεχομένως δεν γνώριζες όμως, για την Αlways είναι το ότι πρόκειται για ένα προϊόν που φροντίζει εδώ και χρόνια για όλες τις γυναίκες και έχει καταφέρει να αλλάξει στερεότυπα ετών. Και μπορεί από το 1985 -όταν και έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά- μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει πολλά όμως, η Always εξακολουθεί να αποτελεί συνώνυμο της γυναικείας προστασίας και υγιεινής.

Το γεγονός αυτό σίγουρα οφείλεται στην επιστήμη πίσω από τις συγκεκριμένες σερβιέτες. Οι καινοτομίες που γνωρίσαμε και δοκιμάσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλές. Θυμήσου τα προστατευτικά φτερά που σου χάρισαν μεγαλύτερη άνεση και σταθερότητα, τους πιο απορροφητικούς πυρήνες και φυσικά, αναλογίσου το ότι σήμερα έχουν καταφέρει να είναι τόσο λεπτές, που σχεδόν δεν τις αισθάνεσαι. Το παράδειγμα της νέας Always Platinum με τον υπεραπορροφητικό πυρήνα με τα 1. 000 απορροφητικά μικρο-μαξιλαράκια, είναι ενδεικτικό!

Για εμένα, βέβαια, ακόμη πιο σημαντικό και από την επιστημονική πλευρά του θέματος, είναι το γεγονός ότι η Αlways αποτελεί ένα προϊόν που κατάφερε να σπάσει στερεότυπα ετών για τα κορίτσια. Αν έχεις παρακολουθήσει την καμπάνια της Αlways #ΣανΚορίτσι (#LikeAGirl) στα social media, τότε μπορείς να καταλάβεις. Αν όχι, σίγουρα αξίζει να σε ενημερώσω πως η συγκεκριμένη καμπάνια, πέτυχε 680 εκατομμύρια προβολές και κατάφερε να αλλάξει τη σημασία μίας έκφρασης ετών. Γιατί; Διότι πλέον 76% των ανθρώπων αντιμετωπίζει την έκφραση «σαν κορίτσι» ως έναν θετικό χαρακτηρισμό -όταν πριν την καμπάνια το αντίστοιχο ποσοστό «άγγιζε» μόλις το 19%. Στην Ελλάδα δε, η Always μαζί με την «Ένωση Μαζί Για Το Παιδί», στηρίζουν τα κορίτσια που χάνουν το σχολείο τους, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Να σημειώσω απλώς ότι μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί προϊόντα γυναικείας υγιεινής σε περισσότερες από 10.000 μαθήτριες καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της σχολικής χρονιάς.

xroniasss

Τόσα πολλά μπορείς να μάθεις, λοιπόν, ψάχνοντας απλά περισσότερο την ιστορία και την επιστήμη πίσω από ένα προϊόν που χρησιμοποιείς καθημερινά εδώ και χρόνια ή δεκαετίες. Ένα απλό, καθημερινό προϊόν που είναι δίπλα σου σε κάθε μικρή…μεγάλη σου στιγμή, μπορεί να «κρύβει» μια ιστορία που θα σε εκπλήξει με θετικό τρόπο. Καλό είναι, λοιπόν, να το «ψάχνεις» στο εξής περισσότερο με ό,τι βάζεις στο σπίτι, το μπάνιο και το σώμα σου!

Δες το βίντεο της P&G που ανακάλυψα στο YouTube -και οφείλω να ομολογήσω πως με συγκίνησε- και πάρε μία γεύση από μερικές καθημερινές καινοτομίες, που έχουν «γράψει» ιστορία! Εξήντα χρόνια τα προϊόντα της, όπως η Always και το Pantene, είναι κομμάτι της ζωής σου. Σίγουρα, λοιπόν, αξίζουν περισσότερο την προσοχή σου.