Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλους

Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλους

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χρονοβόρες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, έρχονται συχνά αντιμέτωπες τόσο με αλλαγές στην ψυχολογία αλλά και στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Ο καρκίνος του μαστού δεν γνωρίζει ηλικία, γεωγραφία, επάγγελμα ή τρόπο ζωής, αλλά μας αφορά όλους χωρίς διακρίσεις. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου, καθώς ευθύνεται για 1 στις 8 διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Το 2020 υπήρξαν περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού παγκοσμίως και περίπου 685.000 θάνατοι με μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις μεταξύ χωρών και περιοχών ανά τον κόσμο[1]. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή του παίζουν αφενός η επιστημονική καινοτομία και αφετέρου το αίσθημα της συλλογικότητας, αλλά και η τόνωση της αυτοπεποίθησης μέσα από τη συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης ανθρώπων που δίνουν την ίδια μάχη.

Το 2015, η Novartis Hellas εγκαινίασε το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» με στόχο την ολιστική υποστήριξη των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή. Το πρόγραμμα που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια με την πολύτιμη αρωγή ενώσεων ασθενών, έχει σκοπό όχι μόνο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με το θέμα του καρκίνου του μαστού, του πιο συχνού γυναικείου καρκίνου παγκοσμίως, αλλά φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση της ασθένειας. Μέσω δωρεάν παρακολούθησης σεμιναρίων, με βασικούς θεματικούς άξονες την τέχνη, την έκφραση και την αυτο-φροντίδα, εστιάζει στις ανάγκες των ασθενών και συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

image003.png

Η πανδημία αποτέλεσε ένα γεγονός-σταθμό για το πρόγραμμα, καθώς χρειάστηκε να δοθούν λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με γνώμονα πάντα την υποστήριξη των ασθενών αποφασίστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να υλοποιηθεί ψηφιακά. Με τον τρόπο αυτό, γυναίκες από όλη τη χώρα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να επωφεληθούν από τα βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια. Το πρόγραμμα έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή, με περισσότερες από 2.800 γυναίκες να εγγράφονται στα σεμινάρια το 2020 και το 2021.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χρονοβόρες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, έρχονται συχνά αντιμέτωπες τόσο με αλλαγές στην ψυχολογία αλλά και στην εξωτερική τους εμφάνιση. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ασχοληθούν με δραστηριότητες που εστιάζουν στη σωματική και ψυχική τους ανάταση και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Ο 5ος κύκλος του «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» συνεχίστηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και τους συλλόγους Άλμα Ζωής με κύριο όχημα τη μουσική σε μια σύμπραξη-έκπληξη με το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Chόrεs»,υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι στα τέλη του 2021. Μέσα από μία ταινία 60 δευτερολέπτων, οι «Chόrεs» ένωσαν τις φωνές τους με άλλες γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα πως καμία γυναίκα δεν είναι μόνη απέναντι σε αυτή την ασθένεια.

image005.png

Το πολυσχιδές καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε, αποτέλεσε μια συμβολική κορύφωση στην πορεία του προγράμματος, καθώς ανέδειξε τη δύναμη της γυναικείας κοινότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, χωρίς ηλικιακά όρια και προϋποθέσεις.

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» υποστήριξε την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της χορωδίας Chόrεs και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών που νοσούν από καρκίνο. Στην μουσική εκδήλωση «Είχα καρδιά που άνθιζε» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, μέλη του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», έπειτα από έναν κύκλο βιωματικών μαθημάτων πολυφωνικού τραγουδιού, συναντήθηκαν επί σκηνής με τις Chόrεs και με όχημα τη μουσική «ταξίδεψαν» από τόπο σε τόπο της Ελλάδας, παντρεύοντας διαφορετικές μουσικές παραδόσεις.

Η ευρεία αποδοχή, η δημοσιότητα και προβολή που έχει γνωρίσει η πρωτοβουλία «Είσαι γυναίκα, είσαι δύναμη» φανερώνουν την επιτυχημένη διαδρομή της μέχρι σήμερα καθώς και τη μέγιστη σημασία του μηνύματός της πως καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να είναι μόνη απέναντι σε αυτή την ασθένεια.

[1] https://www.iarc.who.int/news-events/current-and-future-burden-of-breast-cancer-global-statistics-for-2020-and-2040