Ελκώδης κολίτιδα

Ελκώδης κολίτιδα

Τα βασικά που πρέπει να ξέρετε για την ελκώδη κολίτιδα.

Η ελκώδης κολίτιδα, μαζί με την νόσο του Crohn, είναι οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι Του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Είναι μία χρόνια πάθηση του παχέος εντέρου, στο οποίο γίνεται η απορρόφηση του νερού και άλλων ουσιών από τις τροφές που σχηματίζουν τα κόπρανα. Προκαλείται φλεγμονή και δημιουργούνται στην εσωτερική του επιφάνεια έλκη -πληγές- τα οποία μπορεί να είναι από μικρά έως πολύ μεγάλα. Η φλεγμονή αυτή καταστρέφει κύτταρα της βλεννογόνου του εντέρου με αποτέλεσμα να υπάρχει αιμορραγία και πύον. Επίσης προκαλείται συχνότερη κένωση του παχέος εντέρου που οδηγεί σε διάρροια.

Αν και δεν είναι ένα πολύ συχνό νόσημα, ελκώδη κολίτιδα μπορεί να πάθει ο καθένας, ανεξαρτήτως φίλου και ηλικίας, αλλά συχνότερα έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας 16-25 χρονών.

Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα παρουσιάζουν διάρροια και πόνο στην κοιλιακή χώρα. Τα κόπρανα περιέχουν βλέννα, αίμα ή πύον. Ο ασθενής νιώθει έντονο το αίσθημα σφιξίματος κατά την κένωση, και πηγαίνει στην τουαλέτα πολλές φορές προσπαθώντας να αδειάσει το έντερο του. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιαστεί πυρετός και αιματικές διάρροιες, ακόμα και τη νύχτα. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ξαφνικά και σε ορισμένα άτομα ίσως παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά από μία περίοδο έντονου άγχους, γαστρεντερίτιδας ή μίας κοινής λοίμωξης. Άτομα με ελκώδη κολίτιδα είναι δυνατόν να παρουσιάσουν πόνο στη μέση, στα πόδια ή άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια.

Η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι ένα είδος καρκίνου, αλλά δημιουργεί συνεχή ερεθισμό του εντέρου και για τον λόγο αυτό ενδέχεται να αναπτυχθεί δυσπλασία ή καρκίνος. Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται στα άτομα εκείνα που υποφέρουν από ελκώδη κολίτιδα που πιάνει όλο το έντερο και έχουν την πάθηση αυτή για πολλά χρόνια.

Η διάγνωση γίνεται με κολποσκόπηση , βιοψίες από τις πάσχουσες περιοχές του βλεννογόνου, εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων. Ανάλογα με την πορεία τηε νόσου, ο ασθενής ίσως χρειαστεί μερικές συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία κ.α.

Ως νόσημα με εξάρσεις και υφέσεις, η θεραπευτική αγωγή της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνει, κατάλληλη δίαιτα, θεραπεία με ειδικά φάρμακα –όπως υπόθετα, χάπια και κλύσματα. Σε ποια μορφή θα πάρετε τα φάρμακα, εξαρτάται από το τμήμα του εντέρου που έχει πρόβλημα και το είδος του φαρμάκου και για πόσο καιρό θα το πάρετε, εξαρτάται από το πόσο βαριά είναι η ασθένεια και την υποτροπή που παρουσιάζει κάθε φορά. Σε πολύ σοβαρές όμως περιπτώσεις που η φαρμακευτική θεραπεία δεν ανταποκρίνεται και τα προβλήματα της ελκώδους κολίτιδας επηρεάζουν και άλλα όργανα, ίσως ο ασθενείς χρειαστεί χειρουργείο. Επειδή όμως πρόκειται για μία δύσκολή εγχείρηση η οποία πολλές φορές έχει αρκετές επιπλοκές, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με μεγάλη προσοχή η επιλογή των ασθενών και μόνο από ειδικούς χειρούργους που έχουν εξειδικευτεί σε αυτή την τεχνική.