Προστατεύεστε τους νεφρούς σας για να προστατεύσετε την καρδιά σας

10 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής εταιρίας κος Χρήστος Ιατρού, επισημαίνει πως οι μισοί θάνατοι ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), οφείλονται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ΄αυτή.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σχέση της νεφρικής και καρδιακής βλάβης είναι ισχυρή. Ο λόγος είναι ότι στους ασθενείς με ΧΝΝ, εκτός από τους συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία κ.ά), συναντάμε και άλλους ασυνήθιστους παράγοντες, όπως είναι η λευκωματουρία, η διαταραχή του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου, κ.ά.

Περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα με τους νεφρούς τους και από αυτούς το 10% βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ΧΝΝ. Το 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο ΧΝΝ, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.

«Αυτό υποδηλώνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη και η θεραπεία της καρδιαγγειακής βλάβης σε ασθενείς με νεφρική βλάβη. Προστατεύοντας τους νεφρούς, σώζετε την καρδιά», κατέληξε ο κος Ιατρού.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης