Του Αγίου Βαλεντίνου αναλαμβάνουμε δράση για την αγάπη!

Του Αγίου Βαλεντίνου αναλαμβάνουμε δράση για την αγάπη!

Ο Μπόνο των U2, στο κομμάτι Pride τραγουδάει: «In the name of love, one night in the name of love» και αναρωτιέμαι, τι θα γινόταν αν αυτό γινόταν πραγματικότητα. Αν, δηλαδή, για ένα βράδυ κάναμε όντως κάτι για την αγάπη. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα μπορούσε να γίνει μία καλή αφορμή, όχι μόνο για να κάνουμε δώρο τις αγαπημένες μας σοκολάτες, αλλά για να υπερασπιστούμε επιτέλους την αγάπη. Την αληθινή αγάπη, που της αξίζει να γιορτάζεται παγκόσμια και από όλους, γιατί αυτή είναι που κάνει τα ετερώνυμα να έλκονται και μας κρατάει ενωμένους, τον έναν πλάι στον άλλο. Μία αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις, δε νοιάζεται από πού προέρχεσαι, πόσο χρονών είσαι και αν φοράς τακούνια ή όχι. Φέτος λοιπόν, ανάλαβε δράση για την άνευ όρων αγάπη!

Accept for love

Αν θέλεις να κάνεις κάτι για την αγάπη, σου προτείνουμε να αγκαλιάσεις όλες τις διαφορετικές «γεύσεις» της. Που πάει να πει πως όσο εύκολο είναι για σένα και τον φίλο σου να ανταλλάξετε ένα φιλί στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, τόσο δύσκολο -ή και περισσότερο- μπορεί να είναι για ένα άλλο ζευγάρι. Τι εννοώ; Πώς για ένα ζευγάρι που ταυτίζεται με τα κοινωνικά στερεότυπα, πολλά πράγματα είναι δεδομένα. Την ίδια στιγμή, για κάποιο άλλο ζευγάρι μπορούν να γίνουν τα μεγαλύτερα εμπόδια. Εμπόδια που μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να ξεπεράσει.

Σκέψου πόσες φορές έχεις ακούσει στο παρελθόν για ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρομαι. Σε περιπτώσεις που ένα ζευγάρι μοιράζεται μία αγάπη τόσο ξεχωριστή όσο η δική σου, έξω από κάθε κανόνα και πέρα από όποια κοινωνική σύμβαση. Όπως εσύ μπορεί να αναρωτιέσαι: «Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να ερωτεύονται μετά τα εξήντα», έτσι κάποιος άλλος παραξενεύεται βλέποντας μία παχουλή γυναίκα αγκαλιά με έναν καλλίγραμμο άντρα, δύο κορίτσια ή αγόρια χέρι με χέρι, έναν κοντό άντρα με μία ψιλόλιγνη γυναίκα. Ναι, δυστυχώς σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις τα σκληρά σχόλια, τα αδιάκριτα βλέμματα και οι κριτικές στο δρόμο, δεν έχουν τελειωμό. Απάλλαξε τον εαυτό σου από αυστηρά στερεοτυπικά κουτάκια και προσπάθησε να μη γίνεις από εκείνους που δεν αφήνουν τους άλλους να χαρούνε ελεύθεροι κάτι τόσο απόλυτα όμορφο, όπως είναι η αγάπη. Την επόμενη φορά, πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, σκέψου: Δεν είναι άδικο να μην μπορούμε να απολαύσουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα στον έρωτα;

lacta 1

#Act for love

Μπορεί η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου να μετατράπηκε σταδιακά ανά τα χρόνια σε μία εμπορική γιορτή που δεν θέλεις ή βαριέσαι να συμμετέχεις αλλά φέτος σου έχουμε μία εξαιρετική πρόταση που δίνει καινούργιες διαστάσεις στην έννοια της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Θα το διαπιστώσεις και μόνη σου πηγαίνοντας μία βόλτα από το City Link στην Πανεπιστημίου.

Όχι μόνο θα απολαύσεις έναν ρομαντικό περίπατο στη βραδινή Αθήνα, αλλά με αφορμή τη νέα καμπάνια της Lacta #ActForLove, θα θαυμάσεις τη φωτογραφική έκθεση της ταλαντούχας φωτογράφου και ακτιβίστριας Chloe Kritharas Devienne. Η ίδια, μέσα από 28 ασπρόμαυρα καρέ ερωτευμένων ζευγαριών της διπλανής πόρτας, αφηγείται ιστορίες «κινηματογραφικές» και οικείες ταυτόχρονα. Επιβεβαιώνοντας έτσι, πως όσο κι αν πιστεύουμε το αντίθετο, η αγάπη υπάρχει, στον κάτω όροφο, στο δίπλα διαμέρισμα, στο μέσα δωμάτιο. Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που μπορεί για κάποιους να είναι μια στερεοτυπική γιορτή, εκείνη καταφέρνει να καταρρίψει τα δεδομένα, θυμίζοντάς μας το αυτονόητο με τον πιο ανθρώπινο και απλό τρόπο. Εμείς πάλι, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου 2019.

Δες το σχετικό βίντεο:



*Η Γάλλο- Ελληνίδα Chloe σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και στη Leica Academy στην Αθήνα. Στο σύνολο το έργο της καταπιάνεται με κοινωνικά ζητήματα και μέρος του έχει παρουσιαστεί σε μουσεία και καλλιτεχνικούς χώρους στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Το 2016 συμμετείχε στην έκθεση «The journey, people on move» του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα την προσφυγική κρίση.

Care for love

Αγαπάω σημαίνει νοιάζομαι. Δεν ξέρω αν το είχε πει και κάποιος άλλος πριν από εμένα, αλλά η εμπειρία αυτό μου έχει διδάξει και σε προτρέπω φέτος να κάνεις το ίδιο. Κάνε κάτι για τους άλλους. Δείξε ότι νοιάζεσαι και ότι σε νοιάζουν. Ενδιαφέρσου να γνωρίσεις και να εμπνευστείς από ανθρώπους άλλων πολιτισμών μέσα από βιβλία, εκδηλώσεις και ταξίδια. Μερικές φορές πράγματα που εμείς θεωρούμε μικρά, για κάποιους άλλους είναι μεγάλα. Θα δεις, θα αρχίσουν και εκείνοι τότε να κάνουν το ίδιο.

lacta 2

Believe in love

Όλα τα παραπάνω σκοπό έχουν να σε πείσουν πως η αγάπη υπάρχει όταν κάνουμε κάτι για αυτή. Ίσως μερικές φορές να μην τη βλέπουμε, γιατί πάει και κρύβεται στα πιο απρόβλεπτα μέρη, σε μία στοά στην Πανεπιστημίου, σε ένα κόκκινο περιτύλιγμα, σε μία φωτογραφία, σε ένα τετριμμένο τραγούδι των U2. Σημασία έχει να κάνεις κάτι για την αγάπη και θα κάνει τότε και εκείνη κάτι σε σένα.