Πρωτοχρονιάτικο brunch: Εύκολες συνταγές με τα leftovers του ρεβεγιόν

Ερμιόνη Σαρρή
Πρωτοχρονιάτικο brunch: Εύκολες συνταγές με τα leftovers του ρεβεγιόν

Το πρώτο πρωινό της χρονιάς θα σας μείνει... αξέχαστο

Σήμερα το βράδυ θα βγούμε, θα πιούμε και αργά θα... κοιμηθούμε. Η πρώτη ημέρα του χρόνου συνήθως μας βρίσκει κουρασμένες (αφού γυρίσαμε με το πρώτο φως του ηλίου) και με πονοκέφαλο (να μην τσουγκρίσουμε και 10 φορές για τη νέα αυτή χρονιά). Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλουμε στιγμή να πατήσουμε το πόδι μας στην κουζίνα. Ιδιαίτερα αν είμαστε απόψε οι οικοδέσποινες του ρεβεγιόν, ούτε που να το σκεφτόμαστε δε θέλουμε


Το brunch όμως για κάτι τέτοιες στιγμές έχει... ανακαλυφθεί. Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των Αμερικάνων και των Άγγλων και έχει γίνει της μόδας γενικότερα. Είναι το κατάλληλο γεύμα του Σαββατοκύριακου, όπου δεν ξυπνάς πρωί πρωί και έτσι συνδυάζεις το πρωινό με το μεσημεριανό. Προσωπικά το έμαθα στον ένα χρόνο διαμονής μου στο Λονδίνο (ναι ανήκω και εγώ στη λίστα όσων το έσκασαν για λίγο στο εξωτερικό) και μπορώ να πω ότι έχει γίνει η αγαπημένη μου συνήθεια για να περνάω χρόνο με φίλους και φίλες. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να ανοίξετε τον τσελεμεντέ και να ψάξετε τι θα μαγειρέψετε και πάλι για τους πρωινούς- μεσημεριανούς καλεσμένους σας, αφού τα υπολείμματα του χθεσινού δείπνου θα σας λύσουν τα χέρια.


Πιτάκια με γέμιση γαλοπούλας

Υλικά: ατομικές πίτες μικρού μεγέθους, Γέμιση γαλοπούλας, Τυρί κίτρινο(που λιώνει)

Εκτέλεση: Βάζετε μία μικρή ποσότητα από τη γέμιση της γαλοπούλας πάνω στις μικρές πίτες και τις τοποθετείτε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 180ο cc. Ύστερα, πάνω από κάθε πίτα ακουμπάτε λίγο τυρί (είτε τριμμένο, είτε μικρή φέτα του τοστ), τα αφήνετε μέσα στο φούρνο και τον σβήνετε. Η ήδη υψηλή θερμοκρασία θα λιώσει το τυρί και σε λίγα μόλις λεπτά θα είναι έτοιμα για σερβίρισμα.


Αραβική πίτα με γαλοπούλα


Υλικά: Αραβικές πίτες, κομμάτια γαλοπούλας, κυβάκια από χρωματιστές πιπεριές (κίτρινες, κόκκινες, πράσινες), τυρί philadephia

Εκτέλεση: Αλείφετε κάθε πίτα με λίγο τυρί Philadelphia και τη γεμίζετε με μερικά κομμάτια γαλοπούλας. Όσο πιο λεπτά είναι τόσο το καλύτερο. Ύστερα, ρίχνετε τις πιπεριές και τη διπλώνετε σε ρολό. Προτιμήστε να την κόψετε σε μικρές λωρίδες και να τοποθετήσετε μερικές οδοντογλυφίδες πάνω τους, ώστε το σερβίρισμα τους να είναι πιο εύκολο.

brunch6

Tartines με prosciutto

Υλικά: Φέτες ψωμιού, prosciutto, τυρί Philadelphia, ραπανάκι, ρόκα

Εκτέλεση: Κόβετε το ραπανάκι και τη ρόκα σε μικρά κομμάτια. Ύστερα, αλείφετε στις φέτες ψωμιού (όσες σας έχουν μείνει) λίγο τυρί Philadelphia και μία φέτα prosciutto. Πασπαλίζετε με μερικά φύλλα ρόκας και τα κομματάκια από το ραπανάκι και είναι έτοιμο. Υπάρχουν και οι εναλλακτικές του σολομού και του κοτόπουλου σε περίπτωση που στην κουζίνα σας δεν υπάρχει prosciutto.

brunch9

Βαφλάκια αλμυρά

Υλικά: ατομικές βάφλες μικρού μεγέθους, κοτόπουλο, ντομάτα, ρόκα

Εκτέλεση: Ζεστένετε για λίγο τα ατομικά σας βαφλάκια και τα γεμίζετε με κοτόπουλο. Προσθέστε μερικά κομματάκια ντομάτας και φύλλα ρόκας. Το πιο έξυπνο πιάτο του brunch σας είναι στο τραπέζι σε χρόνο... dt.

*Μπορείτε επίσης αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας και απλά να τρίψετε λίγο κίτρινο τυρί πάνω τους και να τα βάλετε στο φούρνο(180ο cc) για 5-8 λεπτά. Δείτε την ιδέα αυτή στην παραπάνω gallery.

brunch4

Bruchetta με παντζάρι

Υλικά: ψωμί μπαγκέτας, τυρί Philadelphia, παντζάρι

Εκτέλεση: Κόβετε την μπαγκέτα σε μικρές φέτες και αλείφετε πάνω τους τυρί Philadelphia. Ύστερα, κόβετε το παντζάρι σε μικρούς κύβους και τοποθετήστε τους πάνω σε καθεμία φέτα ξεχωριστά. Είναι τόσο απλό και γρήγορο.

brunch2

Το γλυκό μέρος:


Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά: Φρούτα (ό,τι έχει απομείνει από το βράδυ του ρεβεγιόν), γιαούρτι με λίγα λιπαρά, μέλι

Εκτέλεση: Κόβετε τα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα μπολ. Έπειτα ρίχνετε το γιαούρτι και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Επιλέξτε τα ατομικά μπολ, όπου θα τα σερβίρετε ( μία πολύ ωραία ιδέα είναι τα βαζάκια ή τα στενά ποτήρια) και μοιράστε τα σε ίση ποσότητα. Τέλος, μπορείτε να ρίξετε στην κορυφή μία πολύ μικρή ποσότητα από μέλι και να τα σερβίρετε.

fruit

Τηγανίτες από βασιλόπιτα

Υλικά ανά 2 φέτες: Βασιλόπιτα, 1 αβγό, μισή κούπα γάλα, 1 κ.σ ζάχαρη, κανέλα, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ χτυπάτε το αβγό με τη ζάχαρη, προσθέτετε το γάλα και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ύστερα, βουτάτε την κάθε φέτα μέσα στο μείγμα και από τις 2 πλευρές μέχρι να εμποτιστούν. Ζεσταίνετε το τηγάνι, ρίχνετε ½ κ.γ βούτυρο και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν (και τις 2 πλευρές). Τέλος, τις πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Δείτε και άλλες ιδέες για το brunch σας στην παραπάνω gallery