2002-Σήμερα: Οι 10 πιο kitsch εμφανίσεις του θεσμού της Eurovision

2002-Σήμερα: Οι 10 πιο kitsch εμφανίσεις του θεσμού της Eurovision

Γιατί Eurovision χωρίς λίγο kitsch δεν γίνεται.

Αυτό που πραγματικά αγαπάμε στην Eurovision είναι πως έχει δόσεις κακογουστιάς, έχει υπερβολή, έχει glitter, έχει εμφανίσεις που μας δίνουν έμπνευση για τις Απόκριες. Είναι δηλαδή εν γένει τυλιγμένη σε μια φούσκα που δεν μας ενοχλεί αν την κατακρίνουν κάποιοι σοβαροφανείς, γιατί αυτό ακριβώς μας αρέσει σε εκείνη.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δει αξιομνημόνευτες εμφανίσεις που ξεχώρισαν η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει το στυλ και αυτές είναι οι δέκα που μας έμειναν πιο έντονα τα δέκα τελευταία χρόνια για το kitsch στοιχείο τους. Ξεκινώντας, λοιπόν, από το 2002 οι Afro-dite από τη Σουηδία μας κατέπληξαν φορώντας ασημί δημιουργίες με κρόσια και ασυμμετρίες σε συνδυασμό με ασορτί αξεσουάρ σε μια εμφάνιση που χρειαστήκαμε γυαλιά ηλίου για να την παρακολουθήσουμε από την τόση λάμψη. Την αμέσως επόμενη χρονιά η δική μας Μαντώ φορώντας μπόλικο δέρμα σε φόρεμα και αξεσουάρ μαζί με έναν μεγάλο σταυρό και μαλλιά άκρως στυλιζαρισμένα έγινε διάσημη διεθνώς με όλα τα μέσα να μιλούν για το στήθος της.

Δεν ήταν, όμως, μόνο η Μαντώ που αγάπησε το δέρμα. Η Ruslana από την Ουκρανία το 2004 φόρεσε μπόλικα πετσιά με τρουκς εμπνευσμένη προφανώς από τη «Xena: The Warrior Princess» σε μια εμφάνιση που οργανώθηκαν μέχρι και θεματικά πάρτι προς τιμήν της. Το 2005 αδιαφιλονίκητοι υπερασπιστές του kitsch ήταν οι εκπρόσωποι της Νορβηγίας Wig Wam που μας έφεραν μνήμες από το styling των Kiss με πιο πολύ όμως λίκρα και κρόσι σε συνδυασμό με φτερά και καμπάνες στα παντελόνια.

Το 2006 η Carola από τη Σουηδία με μια μπλε τουαλέτα με ουρά, που όμως άλλαζε στη συνέχεια σε μια πιο glam American boho εμφάνιση με λάμψεις, γατίσια μάτια και ανεμιστήρες στα μαλλιά έζησε τη δική της υπερπαραγωγή στη σκηνή της Αθήνας και έμεινε ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη μας. Την επόμενη χρονιά νικητές σε αυτήν την kitsch κούρσα είναι οι Scooch από τη Βρετανία που ντύθηκαν αεροσυνοδοί φορώντας μπλε στολές με ασημί λεπτομέρειες και την απαραίτητη καμπάνα στα παντελόνια των αγοριών στην πιο χαρούμενη αεροπορική εταιρία όλων των εποχών.

Το 2008 το βακχικό στοιχείο είχε την τιμητική του. Άγγελοι και δαίμονες πλημμύρισαν τη σκηνή με την εμφάνιση των Elnur & Samir από το Αζερμπαϊτζάν να έχει πιο πολλά φτερά και από drag show. Από την άλλη την επόμενη χρονιά το ελληνικό στοιχείο γιόρταζε με τη Svetlana Loboda να έχει στη σκηνή σκηνικό που εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε σε αθηναϊκή πίστα σε συνδυασμό με αγόρια νέας κοπής «300» και εκείνη πρωταγωνίστρια σε ultra kitsch cabaret.

To 2010 η Λευκορωσία έφερε την άνοιξη στη σκηνή της Eurovision. Ανθρωπόμορφες πεταλούδες τραγουδούσαν -που αν το καλοσκεφτείτε θα μπορούσε να είναι ο αντίποδας του παραμυθιού του τζίτζικα και του μέρμηγκα σε μια πιο τρομακτική version- σε μια εμφάνιση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις υπόλοιπες. Τέλος, πέρυσι οι Jedward από την Ιρλανδία φόρεσαν τις παγιετέ βάτες τους σε μια εμφάνιση λίγοτερο κακόγουστη στυλιστικά από τη φετινή τους, όμως, σίγουρα όχι από τις καλοντυμένες εκείνης της βραδιάς.