Isadora Duncan: η μητέρα του σύγχρονου χορού

Isadora Duncan: η μητέρα του σύγχρονου χορού

Το αξεπέραστο στυλ της γυναίκας που μας έμαθε να χορεύουμε.

H Isadora Duncan, ή αλλιώς Ισιδώρα Ντάνκαν, θεωρείται η γυναίκα που απελευθέρωσε το χορό κάνοντάς τον μία από τις πιο έντονες μορφές μοντέρνας τέχνης. Το κορίτσι που είπε κάποτε «Η τέχνη μου δεν είναι παρά μια προσπάθεια να εκφράσω την ύπαρξή μου», υπήρξε η σημαντικότερη ίσως χορεύτρια καθώς εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική χορογραφία, υιοθέτησε απλά βήματα τρεξίματα, χοροπηδητά, πηδήματα κι όλα αυτά με τα χέρια ελεύθερα να κυματίζουν έδωσαν στο χορευτή μία ελευθερία πρωτάκουστη για τη εποχή της.

Η "ξυπόλητη χορεύτρια" όπως είναι γνωστή, έζησε κυρίως στην Ευρώπη, ίδρυσε σχολές στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Ρωσία και την Αμερική όπυ έκανε διάφορες περιοδείες, αλλά προτίμησε να ζήσει στο Βύρωνα και μετά το ατύχημα που κόστισε τη ζωή των δύο παιδιών της βρήκε καταφύγιο στην Κέρκυρα.
Η ζωή της δεν ήταν η συνηθισμένη καθημερινότητα μίας καθωσπρέπει μπαλαρίνας. Ομοφυλοφιλικές φήμες, παραβάσεις και μία επανάσταση που ξεκινούσε από το βίο της και αποτυπωνόταν στο χορό της, έκαναν την Isadora ακόμα πιο ξεχωριστή.

Το στυλ της ανατρεπτικό όσο και η χορογραφία της. Αρχαιοελληνικά φορέματα, ριχτά καφτάνια, σανδάλια και μαντήλια στα μαλλιά ήταν μόνο μερικά από εκείνα τα ρούχα που θα συνιστούσαν το σήμα κατατεθέν της. Ποιος θα φανταζόταν άλλωστε πως εκείνο το μαντήλι που τόσο πολύ αγαπούσε θα γινόταν η αιτία του τραγικού της θανάτου, καθώς πνίγηκε από το φουλάρι της που πιάστηκε στις ρόδες του αυτοκινήτου που επέβαινε.

Η τέχνη της είχε τέτοια προσωπικότητα που παρόλο που η Ντάνκαν δεν κατάφερε να αφήσει πίσω της μια σχολή, άφησε το θρύλο της που παραμένει ζωντανός μέσα από πολλές μεταγενέστερες τάσεις της τέχνης που υπηρέτησε η ίδια με τόσο πάθος.

«Δεν επινόησα τον χορό, υπήρχε πριν από εμένα. Κοιμόταν όμως κι εγώ τον ξύπνησα», συνήθιζε να λέει η διάσημη χορεύτρια κι εμείς συμωνούμε μαζί της.

Διαβάστε επίσης:

Estée Lauder: η γυναίκα που έδωσε ονοματεπώνυμο στην ομορφιά

Ρένα Παγκράτη: ήταν φάση το κορίτσι