Βραβεία με λόγο ύπαρξης

Βραβεία με λόγο ύπαρξης

Το CFDA είναι το αμερικανικό συμβούλιο σχεδιαστών μόδας που κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη βραβεύει τους καλύτερους, γιατί απλά η αμερικανική μόδα σαρώνει σε όλο τον κόσμο και η εκδήλωση προσελκύει πάντα ορδές «υπερκαλοντυμένων» καλεσμένων.

Μέχρι τώρα λογικά όσοι πραγματικά ενδιαφέρεστε για την βιομηχανία της μόδας θα γνωρίζεται ότι για μία ακόμη χρονιά δόθηκαν τα βραβεία CFDA. Μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν ως καλύτεροι σχεδιαστές womenswear της χρονιάς –πάντα βάση του αμερικανικού κοινού- οι Jack McCollough και Lazaro Hernandez (a.k.a. Proenza Schouler), τιμητικό βραβείο lifetime προσφοράς στη μόδα απονεμήθηκε στον Marc Jacobs, καλύτερου σχεδιαστή σε αξεσουάρ στον Alexander Wang και fashion icon της χρονιάς στον ανεμοστρόβιλο Lady Gaga.

Μερικά πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαία. Αν οι Βρετανοί είναι τρομερά επίμονοι και τελικά επιβάλουν τα ταλέντα τους διεθνώς, οι Αμερικανοί τους παίρνουν απόφοιτους κολεγίων μόδας για να τους κάνουν mega international brands στατιστικά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Και εκεί είναι και το κοινό σημείο επαφής με την τρελή μου αγάπη Gagaloo που σε τόσο ακριβώς διάστημα έγινε η πιο πολυπαιγμένη, κερδοφόρος, iconic star του αιώνα.

Άρα το φετινό guest list ήταν σημειολογικό για το τι να περιμένουμε στο μέλλον, τις ταχύτητες προόδου και την επιβράβευση αυτών αν όλα γίνουν σε σωστό χρόνο στο σωστό τόπο. Ίσως και να παραδειγματιστούμε από το ταλέντο της Anna Wintour που και πάλι έβαλε το χεράκι της και ειλικρινά πια δεν γνωρίζω πόσες ώρες έχει το δικό της εικοσιτετράωρο. Μια Βρετανίδα επί αμερικανικού εδάφους βρίσκεται στη θέση κλειδί με τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά και με ιστορική σημασία.

Μια καλή αφορμή για να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι της μόδας μεταξύ τους και να υπενθυμίσουν στους εαυτούς τους και στο ευρύ κοινό, γιατί η μόδα παραμένει κινητήριος δύναμη κουλτούρας και εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και να επιτρέψουν σε όλους να καμαρώσουν τα υπέροχα τους outfits.

Είναι μία έξυπνη κίνηση να κάνεις τους καταναλωτές να σε θυμούνται και αγοράζοντας να ξεχνάνε τις δυσκολίες και την σκληρή πραγματικότητα των ημερών προσπαθώντας καθημερινά να ομορφύνουν με την παρουσία τους, όχι μόνο το χώρο που επισκέπτονται αλλά πρώτα απ΄ όλα το εαυτό τους.

Κι όταν τα καταφέρεις στη Νέα Υόρκη σημαίνει ότι τα κατάφερες παντού.

Σοφό τραγούδι, αλλά ακόμη σοφότερη η προσπάθεια για επαγρύπνηση και βράβευση ανθρώπων που παράγουν έργο και κατασκευάζουν όνειρα που διαρκούν.