Οι έξι πιο αμφιλεγόμενες καμπάνιες του 2011

Οι έξι πιο αμφιλεγόμενες καμπάνιες του 2011

Μπορεί το 2011 να τελείωσε, όμως, ο απόηχος από τις διαφημιστικές καμπάνιες που προκάλεσαν ντόρο γύρω από το όνομά τους δεν έχει ακόμη κοπάσει.

Το 2011 ο χώρος της μόδας τα είχε όλα και με το παραπάνω. Εκτός από σκάνδαλα, πολλά μέτρα κόκκινου χαλιού, λαμπερά events, ανακατατάξεις και απονομές βραβείων είχε και διαφημιστικές καμπάνιες που απαγορεύτηκαν είτε με το που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως, είτε με το που μεμονωμένοι άνθρωποι ή κράτη ένιωσαν πως τους προσβάλλουν.

Ο μεγαλύτερος ντόρος νομίζουμε πως προκλήθηκε με την καμπάνια της United Colors of Benetton, όπου πολιτικοί και θρησκευτικοί αρχηγοί φαίνονται να φιλιούνται στο στόμα υπό το moto «Unhate». Ακολούθησε αυτή της Nivea όπου αυτή τη φορά υπό το μότο «Recivilize yourself» ένας έγχρωμος απαρνιέται τον προηγούμενο αξύριστο και με άφρο μαλλιά εαυτό του. Μια καμπάνια που θεωρήθηκε άκρως ρατσιστική και «κατέβηκε» αμέσως. Όπως ρατσιστική θεωρήθηκε και αυτή της εταιρίας Cadbury όπου θίχτηκε προσωπικά η Naomi Campbell με αποτέλεσμα η σοκολατοβιομηχανία να ζητήσει επίσημα συγνώμη και να αποσύρει την εν λόγω διαφήμιση.

Φυσικά η χρονιά δε θα μπορούσε να μην έχει ένα σκάνδαλο με εμπλεκόμενη μια ανήλικη. Η καμπάνια, λοιπόν, του αρώματος του Marc Jacobs με την στυλάτη δεκαεπτάχρονη Dakotta Fanning απαγορεύτηκε στη Βρετανία όπως και αυτή της μικρούλας Hailee Steinfeld για τον οίκο Miu Miu. Η μεν πρώτη γιατί περιείχε σεξουαλικά υπονοούμενα, η δε δεύτερη γιατί προωθούσε καταθλιπτικά πρότυπα στους νέους. Τέλος, μέχρι και το αποσμητικό Axe κατόρθωσε να ταράξει, με τους Χριστιανούς στην Αφρική να προσβάλλονται στη θέα αγγέλων που πέφτουν στη γη για χάρη ενός άνδρα.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το 2012 που έχει ξεκινήσει δυνατά με την αμφιλεγόμενη καμπάνια της Donna Karan.