Jean Shrimpton: Το supermodel που σηματοδότησε μία ολόκληρη, χρυσή εποχή

Jean Shrimpton: Το supermodel που σηματοδότησε μία ολόκληρη, χρυσή εποχή

Ένα από τα μεγαλύτερα style icons των 60's, το μοντέλο που, μαζί με την Twiggy, σηματοδότησε μία ολόκληρη, χρυσή εποχή για το modeling διεκδικεί την πρωτιά σε ορόσημα της ιστορίας της μόδας: ένα από τα πρώτα supermodels, μία από τις πρώτες διάσημες που εμφανίστηκαν με μίνι φούστα, μία από τις πρώτες ούσες του David Bailey.

Γεννημένη το 1942 σε μία φάρμα στην βρετανική εξοχή του Buckinghamshire, η Jean Shrimpton πήγε σε θρησκευτικό σχολείο και, με την αποφοίτησή της, μετακόμισε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει μαθήματα στην Lucie Clayton Charm Academy, μία από τις πρώτες σχολές modeling της βρετανικής πρωτεύουσας.

Από την αρχή ακόμα της καριέρας της, στην ηλικία των 17 ετών, η Shrimpton τράβηξε πάνω της τα βλέμματα του χώρου, αφού «έσπασε» την τάση της αισθησιακής, αριστοκρατικής σιλουέτας των μοντέλων της εποχής. Σύντομα, της δόθηκε το παρατσούκλι «The Shrimp» (γαρίδα) και η πλούσια φράντζα, τα τοξωτά φρύδια και τα ελαφίσια μάτια της έγιναν σήματα- κατατεθέντα ενός νέου προτύπου ομορφιάς.

Μία τυχαία συνάντηση της το 1960 με τον David Bailey θα αποδεικνυόταν μοιραία αφού, αυτή ήταν η αρχή της απογείωσης της καριέρας της, αλλά και της τετράχρονης σχέσης της με τον θρυλικό φωτογράφο. Παρότι ο Bailey, την εποχή της πρώτης γνωριμίας τους υπήρξε παντρεμένος, μοντέλο και φωτογράφος ξεκίνησαν την παράνομη σχέση τους η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνουν, και οι δύο, style icons της εποχής. Στην αυτοβιογραφία της, που κυκλοφόρησε το 1990, η Shrimpton έγραψε για τον Bailey: «Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, νιώσαμε αμοιβαία έλξη ο ένας για τον άλλο. Κάθε φορά που συνεργαζόμασταν, αυτή η έλξη δημιουργούσε ισχυρή, ερωτική ατμόσφαιρα».

Χάρη σε μία εμφάνισή της, το 1965, στο Derby Day της Αυστραλίας, η Shrimpton έγινε μία από τις πρώτες διάσημες που λάνσαραν το (αμφιλεγόμενο για την εποχή) μίνι, φορώντας ένα λευκό, shift dress, σχεδιασμένο από τον Colin Rolfe. Το φόρεμα, το μήκος του οποίου σταματούσε 10 εκατοστά πάνω από τα γόνατα του μοντέλου, δημιούργησε υστερία στα έντυπα της εποχής και απογείωσε το τολμηρό fashion item. Μέχρι να γίνει 35 ετών η Shrimpton είχε καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστή. Προσπάθησε να επεκτείνει την καριέρα της στον χώρο του κινηματογράφου, αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Privilege, του 1967, ενώ οι σχέσεις της (με τον ηθοποιό Terence Stamp και τον ποιητή Heathcote Williams ) μετά τον χωρισμό της με τον Bailey αποτελούσαν αγαπημένο θέμα συζήτησης στις στήλες περιοδικών και εφημερίδων της εποχής. Το 1975, αποφασισμένη να μην συνεχίσει το modeling, η «Γαρίδα» μετακόμισε στην Κορνουάλλη, όπου άνοιξε κατάστημα με αντίκες. Λίγο καιρό μετά, γνώρισε, εκεί, τον σύζυγό της, Michael Cox, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο το 1979.

Τα τελευταία χρόνια, η Shrimpton έχει χαρακτηριστεί, από μερίδα του Τύπου «ερημίτισσα» εξαιτίας της απογοήτευσής της από το παρελθόν και της απροθυμίας της να παραμείνει στη δημοσιότητα. Σε συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα Guardian, το 2011, η ίδια είπε για την απόφασή της να αποχωρίσει από τον χώρο της μόδας: «Η μόδα είναι γεμάτη "σκοτεινούς", προβληματικούς ανθρώπους. Είναι ένας χώρος όπου οι πιέσεις είναι τεράστιες, και στον οποίο οι άνθρωποι πρώτα καλούνται να δώσουν ό,τι μπορούν, για να αποκλειστούν από αυτόν στην συνέχεια. Μόνο οι πολύ σκληροί επιβιώνουν- όπως ο Andy Warhol και ο David Bailey».

Διαβάστε ακόμα:

Χρόνια πολλά, Naomi!
23 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη ζωή της Coco Chanel
Ποιες είναι οι flappers;