Yves Saint Laurent: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον σχεδιαστή- φαινόμενο

Yves Saint Laurent: 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τον σχεδιαστή- φαινόμενο

Άγνωστες λεπτομέρειες από την ζωή και την καριέρα του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της μόδας

Γεννημένος την 1η Αυγούστου του 1936 στην Αλγερία, ο Yves Saint Laurent έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ιστορίας της μόδας. Το νεαρό αγόρι έγινε πολλές φορές στόχος σχολίων και παρενοχλήσεων λόγω της διαφορετικότητας και της σεξουαλικότητάς του και, η μόνη του παρηγοριά, στην παιδική του ηλικία, ήταν ο κόσμος της μόδας. Με την ενηλικίωσή του μετακόμισε στο Παρίσι προκειμένου να δουλέψει στο ατελιέ του Christian Dior , του οποίου κατάφερε να γίνει επικεφαλής στα 21 του. Το 1960, οι δρόμοι των δύο σχεδιαστών χώρισαν, αφού ο Saint Laurent αποφάσισε να ανοίξει τον δικό του οίκο, δημιουργώντας σχέδια που επαναπροσδιόρισαν τον κόσμο της μόδας. Στον ίδιο αποδίδεται η κατεύθυνση της γυναικείας μόδας προς το ανδρόγυνο στοιχείο, αφού αυτός ήταν που λάνσαρε iconic κομμάτια όπως οι ολόσωμες φόρμες, τα jackets από tweed, οι σέξι, διάφανες, μεταξωτές μπλούζες, αλλά και το smoking κοστούμι, που καθόρισε την γυναικεία γκαρνταρόμπα. Διαβάστε παρακάτω τα πέντε πράγματα που δεν ξέραμε για τον σχεδιαστή:

1) Στα 18 του, ο Yves Saint Laurent κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της εταιρείαςWoolmark, για τον σχεδιασμό ενός cocktail dress.


2) Στο πρώτο του show εισήγαγε μία νέα σιλουέτα με τονισμένους ώμους και επιμηκυμένα άκρα, η οποία αποτέλεσε ορόσημο στην μετέπειτα πορεία όλοι του fashion industry.


3) Στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό της πατρίδας του. Άντεξε μόλις 20 μέρες, πριν πάθει νευρικό κλονισμό. Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Saint Laurent δέχτηκε ψυχιατρική θεραπεία στο Παρίσι.


4) Το 1983, έγινε ο πρώτος εν ζωή σχεδιαστής, προς τιμήν του οποίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη (Met Ball).


5) Το 2007, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, παρασημοφορήθηκε με τον υπέρτατο τίτλο της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Nicolas Sarkozy.

Διαβάστε ακόμα:
Από τον Yves Saint Laurent και τον Gucci στο Hollywood: O Tom Ford μέσα από τα λόγια του
Γιατί φοράμε ψηλοτάκουνα;
Στον μαγικό κόσμο του Irving Penn