Άγιος Βαλεντίνος: Γιόρτασε τον πιο παρεξηγημένο άγιο στα πιο hip στέκια της πόλης

Νέλλη Καλαμαρά
Άγιος Βαλεντίνος: Γιόρτασε τον πιο παρεξηγημένο άγιο στα πιο hip στέκια της πόλης

Είτε είσαι fan του Αγίου Βαλεντίνου είτε όχι, σίγουρα μία έξοδος σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μαγαζιά της πόλης θα σε κάνει να περάσεις τέλεια τη συγκεκριμένη μέρα, άσχετα αν τη γιορτάζεις ή αν απέχεις. 

Ίσως η πιο γνωστή ατάκα για τους ορκισμένους St. Valentine’s haters, ή για όσους απλά δεν αρέσκονται στην ομολογουμένως corny γοητεία του, είναι πως «δεν χρειαζόμαστε μία μέρα για να γιορτάσουμε τον έρωτά μας, εμείς τον γιορτάζουμε κάθε μέρα!», και από εμένα πολύ μπράβο σας. Όμως επειδή όλες οι μέρες έχουν το νόημά τους, ίσως απλά η 14η Φεβρουαρίου είναι μία πολύ ωραία ευκαιρία για να βγούμε και να περάσουμε όμορφα, είτε με το άλλο μας μισό, που ήδη έχουμε, είτε με την παρέα μας για να βρούμε εκεί το άλλο μας μισό και του χρόνου να γιορτάσουμε μαζί του. Παρακάτω θα βρεις έξι μαγαζιά για έναν «ανατρεπτικό» Άγιο Βαλεντίνο, μακριά από τετριμμένα στερεότυπα, στημένη ρομαντική ατμόσφαιρα και χιλιοειπωμένα κλισέ. Γιατί εσύ θα γιορτάσεις στα πιο hip στέκια της πόλης!

pracsitele.jpg

Prac·sitele

Ολοκαίνουριο, χαρούμενο και φωτεινό, το Prac.sitele με μότο του “Veni. Vidi. Amavi”, κατά παράφραση της γνωστής φράσης του Ιούλιου Καίσαρα, μας λέει «ήρθα, είδα, αγάπησα» και έχει ήδη αγαπηθεί όντως στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας του στην οδό Πραξιτέλους για τον φρέσκο, feelgood και διαφορετικό χαρακτήρα του. Βλέπεις το Prac.sitele δεν είναι ένα ακόμη ιταλικό εστιατόριο, αλλά ένας χώρος που θα σε κάνει να ερωτευτείς ξανά την ιταλική κουζίνα από την αρχή στην πιο comfort -chic ατμόσφαιρα της πόλης. Είναι ένα μαγαζί που νιώθεις όμορφα μέσα του από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις τη μεγάλη ανοικτόχρωμη πόρτα του. Και επειδή ο Άγιος Βαλεντίνος το θέλει το ιταλικό του, αλλά οι κλασσικές προτάσεις σίγουρα δεν έχουν θέση σε αυτό το άρθρο, θα σου πούμε πως στο Prac.sitele θα γιορτάσεις τον έρωτά σου σε ένα περιβάλλον γεμάτο ζωή όπου φαγητό, cocktails και μουσική συνυπάρχουν στις απόλυτα σωστές δόσεις. Καταρχάς να προσθέσουμε πως είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί, οπότε μιλάμε για all day ιταλική απόλαυση, οπότε ένα St. Valentine’s brunch σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σου! Εδώ λοιπόν μέσα στον υπέροχο χώρο με την άκρως θετική ενέργεια και με πρωταγωνιστές τα φυσικά υλικά και τον καταπράσινο κήπο να κρέμεται από το ταβάνι θα βρεις ένα μαγαζί όπως το οραματίστηκε ο Σπύρος Κερκύρας, ο Ηλίας Ανθίδης και η ομάδα του Belle Epoque Suites για να στεγάσουν τη δική τους αγάπη για την ιταλική κουζίνα και την ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις και να περνάς καλά. Στην κουζίνα ο Βασίλης Παύλος παίρνει την πίτσα πολύ στα σοβαρά – ο παραδοσιακός ιταλικός ξυλόφουρνος δίπλα στην εντυπωσιακή μπάρα άλλωστε σε βάζει αμέσως στο κλίμα- και σερβίρει και πίτσα (κλασσική ναπολιτάνικη με προζυμένιο ζυμάρι 48ώρης ωρίμανσης) και μακρόστενη ρουστίκ pinsa σε πέντε διαφορετικές εκτελέσεις. Στην εντέλεια μαγειρεμένη pasta, φανταστικά risotto αλλά και ενδιαφέροντα with a twist ορεκτικά και κυρίως βάζουν τη δική τους γευστική σφραγίδα και εγγυώνται πως το Prac.sitele είναι το νέο Italian hot spot στο κέντρο της πόλης. Το παζλ συμπληρώνουν τα ιδιαίτερα signature cocktails της Δήμητας Γκλιάτη που σε βάζουν στο mood της βραδιάς με τις Italian-forward εμπνεύσεις τους αλλά και τους ανατρεπτικούς συνδυασμούς τους και φυσικά η άκρως ενημερωμένη λίστα κρασιών. Αν στην εξίσωση τώρα προσθέσεις και τις εξαιρετικές μουσικές, στις σωστές εντάσεις, και τις τεράστιες τζαμαρίες που επιτρέπουν ατελείωτο people-watching ενώ απολαμβάνεις τη βραδιά σου, νομίζω πως έχουμε ένα ιταλικό στέκι που θα συζητηθεί πολύ!

Info: Πραξιτέλους 7, 210 7000720

enkelt.jpeg

Οι hasselback πατάτες του Πάνου Τσίκα στο ολοκαίνουριο Enkelt.

Enkelt

Αν είναι να γιορτάσεις λοιπόν τον Άγιο Βαλεντίνο, κάνε το σωστά. Ας πούμε σε ένα ολοκαίνουριο μαγαζί με ηχηρές υπογραφές και σωστά Nordic vibes, στα τραπέζια και τα άνετα bar stools του οποίου θα συναντήσεις όλους εκείνους που θα ήθελες να δεις, και να σε δουν. Με τις πόρτες του να ανοίγουν πριν από λιγότερο από 2 εβδομάδες, το ήδη talk of the town Enkelt αποτελεί μία από τις πρώτες ηχηρές αφίξεις του 2023 (διάβασε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες από την επίσκεψή μας στο νέο hot στέκι λίγες μέρες αφού άνοιξε εδώ). Σύμπραξη ονομάτων πολύ γνωστών για τα υπερεπιτυχημένα project τους, μερικά εκ των οποίων ουσιαστικά έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της σύγχρονης bar σκηνής της Αθήνας, το Enkelt είναι ένα φωτεινό και γεμάτο ζωή, νορβηγικής έμπνευσης, all-day εστιατόριο-μπαρ (ή eatery & drinkery, όπως πολύ στοχευμένα λέει και το μότο του) σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Χαλάνδρι. "Eatery. Drinkery. No worry.” λοιπόν μας λέει το ολοκαίνουριο Enkelt με την μεγάλη μπάρα του να βγάζει τα φανταστικά cocktails του γνωστού τοις πάσι Μάνωλη Λυκιαρδόπουλου (που είναι και ένας εκ των ιδιοκτητών) και το μενού του να φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Πάνου Τσίκα (με τρία χρόνια στο Geranium στις αποσκευές του, μάλλον κάτι θα ξέρει ο σεφ από σκανδιναβική κουζίνα). Εδώ θα γιορτάσεις τον έρωτά σου πάνω από θεϊκές πατάτες Hasselback και λαχταριστά Wagyu burgers, αλλά και φινετσάτα σεβίτσε τσιπούρας και ιδιαίτερα μοσχαρίσια ταρτάρ, όλα με έντονες νύξεις και αναφορές στη Nordic φιλοσοφία είτε τη μαγειρική είτε αυτή των πρώτων υλών. Αν καταφέρεις πάντως να μοιραστείς το Enkelt Προφιτερόλ σου με το έτερόν σου ήμισυ, να ξέρεις πως αυτή η σχέση θα κρατήσει για πάντα!

Info: Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, 2106897105

Pharaoh.jpg

Η πιο πολυφωτογραφημένη μπάρα της πόλης σήμερα είναι σίγουρα του Pharaoh.

Pharaoh

Χωρία καμία αμφιβολία μία από τις πιο πολυσυζητημένες, πολυαναμενόμενες και hot αφίξεις της χρονιάς. Και μάλιστα ποιας χρονιάς -του 2022 ή του 2023;- αφού το ultra-hype Pharaoh άνοιξε τις πόρτες, ή μάλλον τη τζαμένια πόρτα του, εκείνη στην οποία καταλήγει η ράμπα ΑΜΕΑ (πόσα μπράβο να πεις για κάτι που θα έπρεπε να είναι τόσο αυτονόητο στην Αθήνα του 2023, αλλά δυστυχώς τόσο δεν είναι!), στις 28 του Δεκεμβρίου. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα φωτογραφίες της αβίαστα cool inox μπάρας του, των μωσαϊκών του, του ξυλόφουρνου, των κατσαρόλων πάνω στις στόφες, των βυνιλίων του και φυσικά των πιάτων του έχουν κατακλύσει το timeline μας και μας έχουν κάνει όλους να συζητάμε για αυτό. Στο Pharaoh θα τους δεις όλους και θα σε δουν και αυτοί, αφού η δημιουργική σύμπραξη του δημοσιογράφου Φώτη Βαλλάτου, του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, του wine expert Perry Παναγιωτακόπουλου και του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά έμελλε να αλλάξει το pin στο χάρτη του ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ λοιπόν σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να γιορτάσεις το δικό σου Βαλεντίνο, τρώγοντας τυροκαυτερή και χόρτα, viral κάστανα στιφάδο και πετεινό κρασάτο με χοντρό μακαρόνι, συκώτι μοσχαρίσιο και κεφτέδες σχάρας, ανάμεσα σε ένα πολύ mixed και επίκαιρο crowd που δεν θα σε απογοητεύσει, ακούγοντας μουσικάρες και πίνοντας ταιριαστά με τις επιλογές σου φυσικά κρασιά (ή κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, όπως θέλεις πες τα!) με τη βοήθεια της Tara Kennett, που είναι και σομελιέ και general manager εδώ. Μόνο προσοχή, γιατί αν όντως σκοπεύεις να πας, καλό θα ήταν να κάνεις κράτηση αρκετά νωρίτερα.

Info: Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412

https://www.instagram.com/p/Cm_PfedrYRv

Λινού Σουμπάσης & Σία

Η αλήθεια είναι πως αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τις «συμβάσεις» του Αγίου Βαλεντίνου, ας κρατήσουμε τα κεριά, άντε και τα λουλούδια. Οπότε αν είναι να συνδυάσουμε κεριά και φαγητό, μία είναι η απάντηση και την ξέρεις καλά. Στο «απλό εστιατόριο», όπως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού το χαρακτηρίζουν πυκνά συχνά στα posts του στο IG, τα φυσικά κεριά με τα βαμβακερά φιτίλια από το παραδοσιακό κηροποιείο της οικογένειας της Μυρσίνης Λινού σε κάθε πιθανό μέγεθος παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ μπορείς και να τα αγοράσεις για να τα πάρεις μαζί σου. Έτερος αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής φυσικά το φαγητό, εκείνο το απλό, το ουσιαστικό, το νόστιμο, που βασίζεται στα υλικά αλλά ταυτόχρονα έχει και τις απρόσμενες πινελιές που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η σάλα χαρακτηρίζεται από άποψη από την πλήρη απουσία της διακόσμησης, με κάποια χρωματιστά μπουκέτα να κάνουν κατά καιρούς την εμφάνισή τους δίνοντας διαφορετικό τόνο στο χώρο.

Info: Μελανθίου 2, Ψυρρή, 2103220300

https://www.instagram.com/p/CZeis67s2ck

Line Athens

Αν είναι να γιορτάσεις (ή και να βρεις) τον έρωτα στις 14 Φεβρουαρίου, τότε ένα επιμένον talk of the town μπαρ-εστιατόριο με cool vibes, ωραίες μουσικές και mix n match crowd σίγουρα είναι μία καλή επιλογή. Το Line Athens κάπου πριν λίγο καιρό έσβησε και το πρώτο του κεράκι, έχοντας κατακτήσει μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο την αγάπη του κοινού αλλά και την 31η θέση στα θρυλικά World’s 50 Best Bars. Εδώ, στον πανέμορφο και ανοιχτόκαρδο χώρο της πρώην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, θα έρθεις για τα why-ins (τα κρασιά που δεν είναι κρασιά αλλά είναι κρασιά, γνωστά και ως fruit wines), τα cocktails των μάστερ του είδους (να θυμίσουμε πως το Line είναι σύμπραξη των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου), τις σπιτικές μπίρες, τα artisanal ψωμιά, τα υπέροχα πιάτα και bites με την υπογραφή του Παύλου Κυριάκη (ο οποίος μέσα στην ίδια αυτή χρονιά κατέκτησε και το πρώτο του αστέρι Michelin), αλλά και όλη τη λογική και τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της εντοπιότητας, που εδώ μόνο κενές λέξεις δεν είναι. Μέσα στο εργαστήριο που φαίνεται μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες συμβαίνουν πράγματα και θαύματα, που με χαρά θα σου εξηγήσουν τα παιδιά του Line, και έτσι και θα περάσεις τέλεια και θα μάθεις και κάποια πράγματα από μία από τις πηγές της εξέλιξης της αθηναϊκής μπαρ σκηνής.

Info: Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 210 3421311

spit jack.jpg

Τα χαρακτηριστικά μπαλταδάκια του Spit Jack.

@kounelly

Spit Jack

Αν ο έρωτας περνάει από το στομάχι, τότε σίγουρα περνάει και από τις χαριτωμένες σούβλες του Spit Jack. Μέσα στο κάπως περίεργα ατμοσφαιρικό περιβάλλον του μικρού αυτού μαγαζιού, που κινείται ανάμεσα σε tattoo shop και cool dark urban στέκι του ανατολικού Βερολίνου, κάτω από τα πορτραίτα των γεμάτων τατουάζ (!) Γουίλιαμ και Κέιτ, Μέριλιν Μονρόε, Τζέιμς Ντιν, Έλβις, ακόμα και του Τζον Κένεντι, θα απολαύσεις το κρασί ή το κοκτέιλ σου όσο θα βλέπεις τα παπιά, τα κοτόπουλα, τις πορκέτες και τις πικάνιες να στροβολίζονται ρυθμικά, ώστε να φτάσουν μπροστά σου αχνιστά και τραγανά πάνω σε ένα τεράστιο ξύλινο πλατό και να αναλάβεις δράση με τα χαρακτηριστικά Spit Jack μπαλταδάκια. Το μενού σωστό και μαζεμένο, πέρα από τα λαχταριστά κρεατικά, περιλαμβάνει κάποια ορεκτικά (μη χάσεις το beef tartare), τέσσερις σαλάτες, με προσωπική μου αγαπημένη τη Burrata, και αρκετά sides από τα οποία ο βελούδινος πουρές και το mac n cheese είναι ξεκάθαρα top στη λίστα των επιλογών. Εδώ το μότο «for the love of meet» έχει ουσιαστικό νόημα και ταιριάζει και στην ημέρα, δεν νομίζεις;

Info: Σκούφου 10, Αθήνα, 2103316003

ΔΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ