Το ολοκαίνουριο Enkelt είναι ακριβώς αυτό που έλειπε από την all day σκηνή του Χαλανδρίου

Νέλλη Καλαμαρά
Το ολοκαίνουριο Enkelt είναι ακριβώς αυτό που έλειπε από την all day σκηνή του Χαλανδρίου

Ένα all day «eatery & drinkery», όπως περιγράφει τον εαυτό του το νέο Enkelt, φέρνει αύρα κέντρου και μίας εσάνς Σκανδιναβίας, στο Χαλάνδρι με διάσημες υπογραφές και πολύ easy going ατμόσφαιρα.

Πρέπει να σου ομολογήσω πως ό,τι ανοίγει στο Χαλάνδρι το παίρνω πάντα λίγο πιο προσωπικά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ βλέπεις, οπότε ό,τι γίνεται σε αυτό με αφορά πάντα λίγο παραπάνω. Το Χαλάνδρι στα 90s υπήρξε για λίγο ένα down town away from town με τον περίφημο Στάβλο, το D’ Helene, το Τζάκι, τον Κάκτο, το B Bluz, να το βάζουν στο χάρτη της τότε “νεολαίας”, που ερχόταν από όλες τις περιοχές για ένα “see and be seen” πολύ διαφορετικό από την εποχή των social media. Μετά χάθηκε κάπως η μαγεία, ίσως και η αθωότητα (συνετέλεσαν και κάποια πολύ τραγικά γεγονότα που έχουν πια ξεχαστεί), και για ένα διάστημα δεν υπήρχε εδώ κάποια ιδιαίτερα αξιόλογη all day ή βραδινή σκηνή, εκτός κάποιων μεμονωμένων εξαιρέσεων.

Όμως την τελευταία δεκαετία, ίσως και παραπάνω, το τιμόνι έστριψε ξανά και το τεράστιο σε δυναμική και πληθυσμό αυτό προάστιο άρχισε να γίνεται ξανά «κέντρο» με ποικίλες γαστρονομικές προτάσεις για όλα τα γούστα και ωραία μπαρ, άξια για αφιερώματα και εξόδους από το πρωί έως το βράδυ. Και πάλι όμως σου έλειπε λίγο το κέντρο. Το Enkelt λοιπόν είναι το μαγαζί για το οποίο θα έρθεις από το κέντρο εδώ. Έχει ηχηρές υπογραφές, homey ατμόσφαιρα στην πιο Nordic εκδοχή της, σοβαρό φαγητό και ποτό και πολύ θετικά vibes.

enkelt.jpg

Eatery. Drinkery. No worry.

Enkelt στα Νορβηγικά σημαίνει «απλός» και νονός του νέου αυτού project είναι ο Erk Potur, ο ιδρυτής του Himkok, του διάσημου νορβηγικού μπαρ που συνέβαλε τα μέγιστα στη εγκαθίδρυση της σύγχρονης σκανδιναβικής κοκτέιλ μπαρ σκηνής. Και τώρα θα μου πεις τι δουλειά έχει ο Erk Potur με ένα all day μαγαζί στο Χαλάνδρι; Είναι πολύ απλό, αφού το Enklet είναι το νέο «παιδί» μίας ομάδας ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους έχουν συνδέσει το όνομά τους με κάποια από τα πιο επιτυχημένα projects της χώρας μας και ο Erk Potur είναι κολλητός τους. Τόσο απλά! Πιο συγκεκριμένα Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (βλ. The Clumsies, Odori, Frater & Soror, Theory κλπ- σε διαφορετικές παρέες και αναμείξεις) έδωσαν τα χέρια με τον Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη (βλ. Husky στην Αράχωβα) και το Γιώργο Τσουροπλή (βλ. Chilangos) και έφτιαξαν το Enkelt, που μότο του έχει “Eatery. Drinkery. No worry” και είναι ακριβώς αυτό.

https://www.instagram.com/p/CoVE1gTLbrk

Αλλά αρκετά με την ιστορία και πάμε να δούμε λίγο τα πρακτικά. Το Enkelt άνοιξε εκεί ακριβώς που μέχρι πρότινος βρίσκαμε το Σπίτι Cocktail Bar και η αίσθηση που πήρα μόλις μπήκα ξανά σε αυτό το φανταστικό open-space «αίθριο» είναι πως κάποιος άνοιξε το φως! Φωτεινό και γεμάτο θετική ενέργεια, με μία μεγάλη και όμορφη μπάρα (με πολύ αναπαυτικά σκαμπό, να το σημειώσουμε!), ξύλινα τραπέζια σε ωραίες αποστάσεις, φυτά και διακοσμητικά σε σωστές ποσοστώσεις, έξυπνα μότο στους λευκούς τοίχους και ανοικτή κουζίνα που δεν κρύβει μυστικά, το Enkelt σε κάνει να νιώθεις αμέσως άνετα και χαλαρά. Το Nordic vibe είναι αισθητό παντού, χωρίς να γίνεται ούτε αυτοσκοπός ούτε επιτηδευμένο, κρύβεται στην απλωσιά και την καθαρότητα του χώρου, στις αδρές γραμμές και τις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες, όπως τα γραφιστικά των μενού. Εδώ θα έρθεις για καφέ (specialty Τανζανίας, αν πήρε καλά το αυτί μου) και brunch, εδώ θα έρθεις για μεσημεριανό με παρέα, εδώ θα έρθεις για after office cocktails and bites, εδώ θα έρθεις για dinner, εδώ θα έρθεις και για late drinks και μουσικές, αλλά δεν θα σκεφτείς δεύτερη φορά τι φοράς ή τι θα βάλεις, γιατί τα easy going vibes σε πιάνουν ήδη από το smiley face της εισόδου. Άλλωστε είπαμε το μότο εδώ είναι “no worry”.

Το Izakaya μας υποδέχεται σε νέο χώρο με ανθισμένες κερασιές, ανοικτή κουζίνα και υπέροχη ατμόσφαιρα

enkelt.jpg

Πίσω από το μπαρ και την -όχι μικρή- λίστα με τα cocktails βρίσκεται ο βραβευμένος Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, που κάνει τα δικά του μαγικά, όπως μόνο εκείνος ξέρει. Θα συναντήσεις τα κλασσικά σε πειραγμένη εκδοχή και δύο, αν δεν κάνω λάθος, χωρίς αλκοόλ. Το Americano & Cherries, που δοκίμασε η παρέα, εκτός του ότι απέσπασε εξαιρετικά σχόλια, έχει μέσα Enkelt Amarena Soda που φτιάχνουν μόνοι τους και εγώ προσωπικά με φαντάστηκα να την πίνω σκέτη και άκρως παγωμένη το καλοκαιράκι στην παραλία.

enkelt.jpg

Americano & cherries

Εγώ δοκίμασα και το Pisco Sour με έντονα καπνισμένη γεύση και τέλεια οξύτητα που ερχόταν και ισορροπούσε υπέροχα με το καπνιστό μέλι από βότανα. Και ένα Fusion South Side που το φωτεινό πράσινο χρώμα του είναι απίστευτα αντιπροσωπευτικό της γεμάτης φρεσκάδα γεύσης του. Αρώματα από αγγούρι και δυόσμο μαζί με μία μικρή αψάδα από ginger και νιώθεις πως πίνεις μία όμορφη ανοιξιάτικη μέρα στο ποτήρι σου. Ξεκάθαρα βρήκα το ποτό μου στο Enkelt, αν και ομολογώ πως δεν έχω ακόμη δοκιμάσει το Old Fashioned, οπότε παίζει και να αλλάξω αγαπημένο.

enkelt.jpg

Πάνος Τσίκας

Και χωρίς άλλη καθυστέρηση και χρονοτριβή πάμε και στο φαγητό λοιπόν. Εδώ τα πράγματα είναι επίσης πολύ σοβαρά, καθώς το μενού ανήκει στον τόσο ταλαντούχο, τόσο έμπειρο και συνάμα τόσο προσηνή πάντα σεφ Πάνο Τσίκα (βλ. Σπονδή, Botrini’s, Geranium, Σελήνη, Noema, just to name a few). Είπαμε πως το Enkelt, πέρα από το νορβηγικό όνομα έχει και νορβηγική χάρη, και ποιος καλύτερος από τον Πάνο Τσίκα με τα τρία του χρόνια στο δανέζικο κορυφαίο Geranium για να μπορέσει να αποδώσει μία Nordic-essenced αλλά ταυτόχρονα και δική μας κουζίνα, που να είναι και all day; Ο Πάνος σχεδίασε το μενού, αλλά στην καθημερινότητα της κουζίνας θα συναντήσεις τον πολύ ικανό και συμπαθέστατο Παύλο Κωτσάκο, του οποίου τις γεύσεις έχεις δοκιμάσει στο Odori μεταξύ άλλων. Δύο μενού, ένα πρωινό-brunch και ένα από τις 2 το μεσημέρι και μετά που πάει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα που κλείνει η κουζίνα. Το μενού του brunch το είδα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, πάντως με μία πρώτη ματιά τα Dutch Pancakes με τυρί ρικότα και καπνιστό maple syrup, όπως και το hot dog με βούτυρο από βότανα και σκόρδο, τσάτνει τομάτας και πίκλα από αγγούρι, κάπως μίλησαν στην ψυχή μου.

Έξι αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια για να γιορτάσεις σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

enkelt.jpg

Οι πατάτες hasselback

«Τα πιάτα μας φαίνονται απλά, αλλά δεν είναι και τόσο. Ξέρεις πόση δουλειά κρύβεται συχνά πίσω από την απλότητα;», μου λέει γελώντας ο Πάνος Τσίκας, ενώ τοποθετεί με προσοχή έναν κρόκο κονφί πάνω από ένα Ceviche Τσιπούρας. «Η νορβηγική κουζίνα έχει πολλά στοιχεία, είναι απλή και πολυεπίπεδη ταυτόχρονα. Εδώ παίζουμε πολύ με τα berries και γενικότερα τα φρούτα και τα λαχανικά, με τις πίκλες, αλλά και με το fermentation στο βαθμό που γίνεται. Γενικά οι Σκανδιναβοί τα φαγητά τους τα καίνε, τα καπνίζουν, τα αρωματίζουν με βούτυρα με διάφορα καπνιστά λάδια, ξίδια και πίκλες, οπότε εμείς εντάσσουμε τα στοιχεία εκείνα που έχουν νόημα για εμάς και που ως ένα βαθμό μας ταιριάζουν αν θες. Ακόμη είναι αρχή, προχθές ανοίξαμε, αλλά με τον καιρό θα κάνουμε και πολλά ακόμη. Θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε και το δικό μας ψωμί σε λίγο καιρό.», συμπληρώνει ο σεφ. Και ενώ τα λέει αυτά, εγώ ακούω μεν τον άνθρωπο με προσήλωση, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από τις Πατάτες Hassleback που έχει ακουμπήσει μπροστά μου. Το καπνιστό καβουρδισμένο βούτυρο και το λάδι από την πέτσα κοτόπουλου μέσα στα οποία έχουν ψηθεί μαζί με την πίκλα άγριου σκόρδου που έχει πασπαλιστεί από πάνω κάνουν αυτό το πιάτο απόλυτο must και comfort μέχρι το κόκαλο.

enkelt.jpg

Μανιτάρια και σούπα μανιταριών

Ένα πιάτο έκπληξη για εμένα προσωπικά, αν και καθόλου φωτογενές, ήταν το Καπνισμένο Λάχανο. Ο σεφ το ψήνει πρώτα ολόκληρο στο φούρνο με λίγο βούτυρο, μετά το περνάει από τη σχάρα και μετά το σερβίρει με σάλτσα από ξινόγαλο και μαγιά, ψητό kale, καρύδια, κάστανο και πουρέ από μαύρο σκόρδο. Η μαγιά του δίνει μία υπόξινη γεύση τόσο μαγική που δεν μπορώ να στην περιγράψω. Εγώ να σου πω την επόμενη φορά θα το πάρω για κυρίως, για να μη χρειαστεί να το μοιραστώ και έχουμε θέματα. Στην ίδια κατηγορία θα τοποθετήσω και τα Μανιτάρια. Μία ποικιλία άγριων μανιταριών σωταρισμένη με χόρτα μαζί με μία σούπα μανιταριών με μαύρη μπίρα και ξίδι από elderflower, ο ορισμός της umami νοστιμιάς.

enkelt.jpg

Και τώρα θέλω να μιλήσουμε για το Schnitzel, που προσωπικά τόσο τα αγαπώ γενικώς και τόσο έχω χαρεί που αρχίζουν και βρίσκουν ξανά τη θέση που τους αξίζει στα μενού του κόσμου. Το Μοσχαρίσιο Schnitzel εδώ έρχεται με pepper sauce, αρωματικό βούτυρο με πίκλες και ξίδι, cranberries, ψητό kale και τριμμένο horseradish (ή ελληνιστί χρένο) και είναι ευγενικά πληθωρικό, κομψά comfort και πάρα πολύ νόστιμο συνάμα. Πως γίνεται αυτό; Πρέπει μάλλον να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις. Γενικά πάντως, αν και το σνίτσελ συγκαταλέγεται ξεκάθαρα στα κυρίως πιάτα, η λογική εδώ είναι σαφώς to share και το στήσιμο των ίδιων των πιάτων το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

enkelt.jpg

Για να κλείσουμε γλυκά λοιπόν, ας μιλήσουμε για το προφιτερόλ με το χειροποίητο σου γεμισμένο με γκανάζ σοκολάτας γάλακτος και τοπαρισμένο και πάλι από σοκολάτα, αλλά και cranberries, τραγανό μπισκότο σοκολάτας και μία ιδέα από… μανιτάρια porcini, τα οποία κάπως του έδιναν μία διαφορετική και πολύ συναρπαστική γευστική διάσταση. Άλλωστε είπαμε η απλότητα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται!

Info: Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, 2106897105

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.