Αποχαιρετώντας τον Tony Bennett: Τα 18 καλύτερα ντουέτα του που άφησαν ιστορία

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Αποχαιρετώντας τον Tony Bennett: Τα 18 καλύτερα ντουέτα του που άφησαν ιστορία
AP2006

Ο Tony Bennett έφυγε από τη ζωή και εμείς θυμόμαστε τις πιο κορυφαίες συνεργασίες μίας από τις πιο εμβληματικές φωνές της αμερικανικής ποπ τζαζ.

Ο Tony Bennett, ο θρυλικός Αμερικανός τραγουδιστής και καλλιτέχνης του οποίου η καριέρα κάλυψε πάνω από 7 δεκαετίες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και εμείς θυμόμαστε τις πιο θρυλικές του συνεργασίες που άφησαν ιστορία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Τony Bennett: Η αρχή του Hope, η χρυσή φωνή και το comeback

Γεννημένος ως Anthony Dominick Benedetto στις 3 Αυγούστου 1926, στην Αστόρια του Κουίνς της Νέας Υόρκης, η βελούδινη, ζεστή φωνή και η χαρισματική σκηνική παρουσία του Bennett έχουν κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Με μια εξαιρετική ικανότητα να ερμηνεύει τζαζ, big band και ποπ, η μοναδική καλλιτεχνική ικανότητα του Bennett τον έχει καταστήσει πραγματικό μάστορα της τέχνης του. Καθ' όλη τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του, έχει επιδείξει σταθερά μια ακλόνητη δέσμευση στην αριστεία, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών και αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της μουσικής.

Σε νεαρή ηλικία, ο Tony Bennett ανακάλυψε το πάθος του για το τραγούδι, αλλά το ταξίδι του προς το μουσικό αστέρι πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν υπηρέτησε ως πεζικάριος του αμερικανικού στρατού στο ευρωπαϊκό θέατρο κατά τα τελευταία στάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, επικεντρώθηκε στην τελειοποίηση της τραγουδιστικής του τεχνικής, τραβώντας την προσοχή της Columbia Records και πετυχαίνοντας την πρώτη του νούμερο ένα επιτυχία με το "Because of You" το 1951.

Πριν από αυτό όμως, το πραγματικό ξεκίνημα έγινε το 1949 όταν η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Pearl Bailey του ζήτησε να ανοίξει γι' αυτήν στο Greenwich Village, έχοντας καλεσμένο της τον περίφημο Bob Hope. Ο Hope αναγνώρισε το ταλέντο του και όχι μόνο τον πήρε μαζί του, αλλά του "έκοψε" και το όνομα σε αυτό που όλοι ξέρουμε σήμερα: Tony Bennett.

Το πρώτο αποκορύφωμα του τραγουδιστή ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αναγνωρισμένα άλμπουμ όπως το "The Beat of My Heart" και το "Basie Swings, Bennett Sings". Το 1962, εδραίωσε τη θέση του στην ιστορία της μουσικής με το χαρακτηριστικό τραγούδι του, "I Left My Heart in San Francisco". Ωστόσο, η καριέρα του δεν συνέχισε να ανθίζει γιατί ήρθε σε αντίθεση με την άνοδο της ροκ.

Τα 19 πράγματα που δεν γνώριζες για την Lady Gaga αλλά σίγουρα θα ήθελες

Παρ' όλα αυτά, η επιμονή και το ταλέντο του τον οδήγησαν σε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990, γοητεύοντας τη γενιά του MTV, ενώ παρέμεινε πιστός στο μουσικό του στυλ, με αποτέλεσμα να αποκτήσει και πάλι χρυσούς δίσκους.

Σε μια αναπάντεχη και πρωτοποριακή συνεργασία, ο Bennett συνεργάστηκε με την Lady Gaga και το άλμπουμ τους "Cheek to Cheek" έλαβε ευρεία αναγνώριση. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με το "Love for Sale" το 2021, σπάζοντας τα ρεκόρ και κερδίζοντας στον Bennett τον τίτλο για τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ενός άλμπουμ στο top-10 του Billboard 200 για οποιονδήποτε εν ζωή καλλιτέχνη. Ο Bennett έσπασε επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τον γηραιότερο άνθρωπο που κυκλοφόρησε άλμπουμ με νέο υλικό, σε ηλικία 95 ετών. Συνολικά κέρδισε 20 βραβεία Grammy και έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Το 2016, ο Bennett διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ, αλλά το πάθος του για τη μουσική παρέμεινε ακλόνητο και δεν τον άφησε να ακινητοποιηθεί. Συνέχισε να ηχογραφεί, να περιοδεύει και να παίζει μέχρι την αποχώρησή του από τις συναυλίες, κάνοντας τις τελευταίες του εμφανίσεις στο Radio City Music Hall τον Αύγουστο του 2021.

Tina Turner: Όλες οι φορές που απέδειξαν περίτρανα ότι όντως ήταν... Simply the Best

Τα 18 πιο θρυλικά ντουέτα του Tony Bennett

"Body and Soul" με την Amy Winehouse

"Sing You Sinners" με τον John Legend

"God Bless the Child" με την Billie Holiday

"Let the Good Times Roll" με τον BB King

"For Once in My Life" με τον Stevie Wonder

Don't Get Around Much Anymore με τον Michale Bublé

"The Very Thought of You" με τον Paul McCartney

"Smile" με την Barbra Streisand

"It Had to Be You" με την Carrie Underwood

"Steppin Out With My Baby" με την Christina Aguilera

"For Once In My Life" με τον Marc Anthony

"Speak Low" με την Norah Jones

"The Lady is a Tramp" με την Lady Gaga

"Rags to Riches" με τον Elton John

"How Do You Keep The Music Playing" με την Aretha Franklin

"I Left My Heart In San Francisco" με την Judy Garland

"My Kind of Town" με τον Dean Martin

New York, New York με τον Frank Sinatra