O Valeron έδωσε στο κοινό electro μουσική με ορχηστρική εκτέλεση και το αποτέλεσμα ήταν απλά μαγικό

Τσακιρίδου Χριστίνα
O Valeron έδωσε στο κοινό electro μουσική με ορχηστρική εκτέλεση και το αποτέλεσμα ήταν απλά μαγικό

O Valeron και η Μητροπολιτική Ορχήστρα Βουκουρεστίου ένωσαν τις δυνάμεις τους στο μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και προσέφεραν στους θεατές ένα μοναδικό act παρουσιάζοντας κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής, με έναν διαφορετικό ορχηστρικό τρόπο.

O Valeron είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες DJs με πολυετή καριέρα στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Καθημερινά βρίσκεται πίσω από τα decks όλων των κορυφαίων venues της χώρας και έχει πραγματοποιήσει live εμφανίσεις σε περισσότερες από 30 χώρες, μυώντας μας με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην κουλτούρα της deep house και ηλεκτρονικής μουσικής.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Valeron αποδέχθηκε την πρόσκληση του Enigma Festival που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι και σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Ευρώπης, το Παλάτι του Κοινοβουλίου.

Μαζί με την Μητροπολιτική Ορχήστρα Βουκουρεστίου και τον διάσημο μαέστρο, Daniel Jinga ο Valeron παρουσίασε κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής, με έναν διαφορετικό ορχηστρικό τρόπο, σε ένα μαγικό live show που ένωσε δύο εντελώς διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.

Οι θεατές παρακολούθησαν ένα πρωτοποριακό «πάντρεμα» ηλεκτρονικής και κλασικής μουσικής και βίωσαν ένα μουσικό ταξίδι που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη τους.

Ο Valeron μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία πίσω από τη μαγική μουσική σύμπραξη με την Μητροπολιτική Ορχήστρα Βουκουρεστίου, τις πηγές έμπνευσής του και την επιθυμία να ενώσει τις δυνάμεις του με Έλληνες μαέστρους.

https://www.instagram.com/p/Cy6XlA_M1V5/

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Μητροπολιτική Ορχήστρα Βουκουρεστίου και τον μαέστρο, Daniel Jinga;

Με τον μαέστρο γνωριστήκαμε μέσω των συνεργατών μου στο Βουκουρέστι, με τους οποίους θέλαμε εδώ και καιρό να κάνουμε ένα διαφορετικό φεστιβάλ στη Ρουμανία, ένα φεστιβάλ που θα ενώσει δυο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Έτσι ο μαέστρο όταν άκουσε την ιδέα αποφάσισε να συμμετέχει με ενθουσιασμό στο project μας.

1699881507166-975968462-VALERON3.jpg

Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας για το live set στο μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης, το Παλάτι του Κοινοβουλίου. Είχατε ποτέ φανταστεί ότι θα ζήσετε αυτή τη μαγική εμπειρία;

Είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια που έχω επισκεφτεί και λόγω του τεράστιου μεγέθους του απαιτούσε και παραγωγικά πολλά περισσότερα πράγματα από έναν απλό χώρο. Και… ναι η αλήθεια είναι πως το είχα φανταστεί, καθώς τον Οκτώβριο του 2022 είχα κάνει ένα video με dj set στον ίδιο χώρο χωρίς κοινό, ξέροντας βαθιά μέσα μου ότι ο χώρος αυτός μπορεί να φιλοξενήσει μέσα του κάτι απολύτως μαγικό όπως το Enigma Festival.

https://www.instagram.com/reel/Cy_OlUMsL5H/

Καταφέρατε να προσφέρετε στους θεατές ένα μοναδικό act παρουσιάζοντας κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής, με έναν διαφορετικό ορχηστρικό τρόπο. Πόσο δύσκολο ήταν (αν ήταν) το πάντρεμα αυτών των δύο εντελώς διαφορετικών ειδών;

Η επιτυχία στην ένωση ηλεκτρονικής μουσικής με ορχηστρικά στοιχεία συνδέεται άμεσα από την ευαισθησία που χαρακτηρίζει την ισορροπία τους. Η εκάστοτε επιλεγμένη μελωδία, η χρήση ζωντανών οργάνων καθώς και ο σεβασμός στη ροή της μουσικής μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική συνύπαρξη που ενισχύει και τα δύο είδη μουσικής.

https://www.instagram.com/p/Cy_rfn_o-mG/

Τι προϋποθέσεις έχει μια αντίστοιχη μουσική σύμπραξη;

Μια αντίστοιχη μουσική σύμπραξη απαιτεί σαφείς στόχους και επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών. Επίσης, απαιτεί κατανόηση των ιδιαίτερων μουσικών χαρακτηριστικών και στοιχείων κάθε είδους, καθώς και τον σεβασμό στις διαφορές τους.

1699881542808-255858384-VALERON1.jpg

Ποιο ήταν το κριτήριο στο οποίο βασιστήκατε για την επιλογή των κομματιών που παρουσιάσατε με την ορχήστρα;

Αυτό που ήθελα εξαρχής ήταν να ακούσει ο κόσμος τα τραγούδια μου με ορχηστρική εκτέλεση, γι’ αυτό ενορχηστρώσαμε το live με τέτοια δομή ώστε η ορχήστρα (120 μουσικοί) να έχει «χώρο» να παίξει την ενορχήστρωση του Μαέστρου. Επίσης στο live ο κόσμος άκουσε μελωδίες από Mozart μέχρι τη «Λίμνη των Κύκνων» που περάστηκαν πάνω στα δικά μου κομμάτια.

https://www.instagram.com/reel/Cy5cX25sj4N/

Θα θέλατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με Έλληνες μαέστρους στο άμεσο μέλλον;

Φυσικά, θα ήθελαν όλοι οι συνεργάτες μου, οι μουσικοί μου κι εγώ να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να έχω παίξει μουσική σε πάνω από 30 χώρες στον κόσμο, οπότε η Ελλάδα από την οποία και ξεκίνησα θα συνεχίσει να είναι βαθιά μου επιθυμία.

1699881520693-28872770-valeron7.jpg

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Αρκετά πολύπλοκη ερώτηση, καθώς ένα σύνολο από διαφορετικά ερεθίσματα με βοηθούν να εμπνέομαι. Τα ταξίδια, οι άνθρωποι που γνωρίζω, η μελέτη διαφορετικών ειδών μουσικής αλλά και η συνεχής παρατήρηση όσων υπάρχουν γύρω μας πάντα μου δίνει τροφή για δημιουργικές σκέψεις. Στο Enigma Festival συγκεκριμένα, ακριβώς αυτή η αντίθεση των δύο διαφορετικών μουσικών ειδών για μένα ήταν ένας νέος μουσικός κόσμος δημιουργίας.