Ο Fred Lenix αντλεί έμπνευση από παντού και μας ταξιδεύει νοερά στην κουλτούρα της techno/electro

Τσακιρίδου Χριστίνα
Ο Fred Lenix αντλεί έμπνευση από παντού και μας ταξιδεύει νοερά στην κουλτούρα της techno/electro
Kadir AVSAR

O Fred Lenix μας υποδέχθηκε στα παρασκήνια του Dimensions και μας μίλησε για το ντεμπούτο του στην Ελλάδα, τη συνεργασία με τους ARTBAT, τις μουσικές του επιρροές και τα επόμενα βήματά του στη μουσική βιομηχανία.

Η ηλεκτρονική μουσική σημειώνει τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας απαριθμεί καθημερινά ολοένα και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές.

Οι λάτρεις της techno, melodic techno και electro σκηνής έχουν πλέον τη δυνατότητα να ακούσουν live μεγάλα ονόματα του χώρου καθώς υπάρχουν ακόμα διοργανωτές που καταβάλλουν αδιάκοπη προσπάθεια για να προσφέρουν στο κοινό ένα αληθινό οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Η ομάδα Dimensions θέτει ψηλά τον πήχη της διασκέδασης και αποφάσισε εν μέσω εορτών να χαρίσει στο Ελληνικό κοινό μια μαγική βραδιά που θα θυμάται για πάντα, φέρνοντας τους ARTBAT και ένα ξεχωριστό lineup (Fred Lenix, Joris Voorn, Echonomist, Olympe) στο γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Ο Fred Lenix, είναι ένα από τα μεγάλα new entries της techno/electro σκηνής και από τα πρώτα του βήματα κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, κερδίζοντας την υποστήριξη όλων των καταξιωμένων DJs/παραγωγών (ARTBAT, David Guetta, Adam Beyer, CamelPhat, Solomun κ.ά.).

Ο 28χρονος καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Βραζιλία όμως τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Άγκυρα, γεγονός που τον βοήθησε να έχει πολλά, διαφορετικά ερεθίσματα. Για τον Fred Lenix το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε στην προεφηβεία αφού σε πολύ νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική μέσω του θείου του, ο οποίος ήταν fan του συγκεκριμένου είδους.

1703090648067-997992923-lenix5.jpg

Το πάθος του για τη μουσική, η τεχνική οξυδέρκεια και η εκρηκτική σκηνική του παρουσία, τον έκαναν να ξεχωρίσει και να πάρει επάξια μια θέση στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Σταθμός στην μέχρι τώρα πορεία του, η συνεργασία με τους ARTBAT στο «Dreamcatcher», ένα κομμάτι που λατρεύτηκε παγκοσμίως από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας.

Μετά από εμφανίσεις στα μεγαλύτερα venues και φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Lenix προσγειώθηκε στην Αθήνα όπου «έβαλε φωτιά» στα decks και κράτησε ζωντανό τον παλμό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

O Fred Lenix μας υποδέχθηκε στα παρασκήνια του Dimensions και μας μίλησε για το ντεμπούτο του στην Ελλάδα, τη συνεργασία με τους ARTBAT, τις μουσικές του επιρροές και τα επόμενα βήματά του στη μουσική βιομηχανία.

Iago Frederici (Fred Lenix), έχετε κάνει αισθητή την παρουσία σας στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ παγκοσμίως δίπλα στους ARTBAT και στο πλευρό μεγάλων ονομάτων της edm/techno σκηνής όπως οι: Adam Bayer, Solomun, Adana Τwins, Pan-Pot, David Guetta, CamelPhat κ.ά. και παράλληλα έχετε δεχθεί την υποστήριξή τους από τα πρώτα κιόλας βήματά σας στον χώρο. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Είναι απίστευτο συναίσθημα να αναγνωρίζεσαι και να δέχεσαι στήριξη από τόσο εξέχουσες προσωπικότητες της House/Techno σκηνής. Το να στέκεσαι δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι ARTBAT, ο Adam Beyer, ο Solomun και πολλοί άλλοι είναι μια διδακτική και συναρπαστική εμπειρία. Η υποστήριξή τους από τα πρώτα μου κιόλας βήματα ήταν μια κινητήρια δύναμη στο ταξίδι μου, εμπνέοντάς με να διευρύνω τα όρια της μουσικής και της σκηνικής μου παρουσίας. Με παρακινεί ακόμη περισσότερο.

https://www.instagram.com/p/CnFX7q4oBv8/

Το βράδυ της Παρασκευής 15/12 μετά από πρόσκληση της Dimensions θα παίξετε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τους ARTBAT και ένα αξιόλογο lineup. Ποια είναι η πρώτη σας εντύπωση για τη χώρα μας και τον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό κοινό αντιλαμβάνεται τη μουσική;

Είμαι ενθουσιασμένος για την πρώτη μου εμφάνιση στην Ελλάδα. Το Ελληνικό κοινό είναι γνωστό για το πάθος και την αγάπη του για τη μουσική, που δημιουργεί μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ανυπομονώ να νιώσω από πρώτο χέρι αυτή την ενέργεια και να επικοινωνήσω με τους Έλληνες fans. Είναι τιμή μου να πλαισιώσω τους ARTBAT και το ταλαντούχο lineup αυτής της εκδήλωσης.

https://www.instagram.com/p/C0_3zTLI850/

Στην παρακάτω gallery θα βρεις φωτογραφίες από το ντεμπούτο του Fred Lenix στην Αθήνα.

Στα 28 σας χρόνια έχετε καταφέρει να θεωρείστε ένας από τους πιο καινοτόμους και ανατρεπτικούς μουσικούς παραγωγούς της techno σκηνής. Ποιες ήταν οι δυσκολίες της καθιέρωσής σας σε αυτόν τον χώρο;

Η έμπνευσή μου προέρχεται από ένα μείγμα εμπειριών ζωής, πολιτιστικών επιρροών και τoυ συνεχώς εξελισσόμενου τοπίου της techno μουσικής. Μια διαφορετική ιδέα μπορεί να έρθει σε μια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρα και μπορεί αντίστοιχα να μην έρθει για μήνες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός μοναδικού χώρου για τον εαυτό μου σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κλάδο. Απαιτούσε συνεχή καινοτομία, μάθηση και
αδιάκοπη προσπάθεια να είμαι αρκετά υπομονετικός ώστε να ξέρω πού θέλω να φτάσω με τη μουσική μου.

https://www.instagram.com/p/CvuSw4PId8H/

Η πρώτη σας επαφή με την ηλεκτρονική μουσική έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία ενώ σε ηλικία 12 ετών είχατε ήδη δημιουργήσει δικά σας κομμάτια. Πείτε μας μια μελωδία την οποία θα μπορούσατε να ακούτε on repeat. Είναι η μουσική η άμυνά σας έναντι στην καθημερινότητα;

Ένα κομμάτι που θα μπορούσα να ακούω στο repeat είναι το «Leaving me» του Aril Brikha. Είναι ένα αριστούργημα που δεν παλιώνει ποτέ. Άκουσα αυτό το κομμάτι σε
πολύ νεαρή ηλικία με τον θείο μου, Maicon και κάθε φορά που το ακούω ανατριχιάζω.

Για μένα, η μουσική είναι κάτι περισσότερο από μια άμυνα απέναντι στην καθημερινή ζωή, είναι ένας τρόπος κατανόησης και έκφρασης του κόσμου γύρω μου.

Το κομμάτι σας «Dreamcatcher» σε συνεργασία με τους ARTBAT λατρεύτηκε εξαρχής από το κοινό. Πώς προέκυψε η μουσική σύμπραξη με το διάσημο ντουέτο της underground χορευτικής σκηνής;

Η σύμπραξη με τους ARTBAT για το «Dreamcatcher» ήταν μια φυσική και συνεργική διαδικασία. Μοιραζόμαστε κοινό όραμα για την ηλεκτρονική μουσική, γεγονός που έκανε τη συνεργασία μας απρόσκοπτη. O αμοιβαίος σεβασμός του ενός για το έργο του άλλου άνοιξε το δρόμο για αυτή την επιτυχημένη συνεργασία. Ένιωσα ιδιαίτερη τιμή όταν έμαθα ότι θα συνεργαστούμε και αυτή η συνεργασία εξελίχθηκε σύντομα σε φιλία. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι' αυτούς και τη νοοτροπία τους περί μουσικής.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι σας που ξεχωρίζετε και αν ναι γιατί; Εάν μπορούσατε να ζήσετε μια μέρα σαν ένας διάσημος DJ/ παραγωγό ποιον θα επιλέγατε και γιατί;

Κάθε κομμάτι μου είναι ξεχωριστό, καθώς το καθένα από αυτά έχει μια διαφορετική ιστορία πίσω από τη δημιουργία του. Ένα κομμάτι που προσωπικά ξεχωρίζω είναι το «M81». Αντιπροσωπεύει το στυλ μου και το μονοπάτι στο οποίο θέλω να μεταφέρω τους ακροατές μου. Περιέχει σχεδόν κάθε πτυχή του ηχητικού μου σχεδιασμού.

Θα επέλεγα τον Anthony Rother για την καινοτόμο προσέγγισή του στην techno μουσική και την ικανότητά του να επανεφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό του.

Πολλοί μουσικοί ακόμα αμφισβητούν εάν η μουσική που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) είναι πραγματικά «πρωτότυπη» και αληθινά δημιουργημένη από έναν παραγωγό. Ποια η γνώμη σας σε αυτό; Θεωρείτε πως η AI θα βοηθήσει τους μουσικούς παραγωγούς να εξελιχθούν ή θα περιορίσει το ρόλο τους;

Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ και δεν χρησιμοποίησα ποτέ μέχρι σήμερα την ΑI σε κανένα από τα δημιουργήματά μου. Πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη μέση σε αρκετά πράγματα που οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να κάνουν φυσικά και με προσπάθεια. Οτιδήποτε μειώνει το ποσό της προσπάθειας είναι ένα μεγάλο «όχι» για εμένα.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για ευκολότερο mastering/mixing κλπ. θα μπορούσε να είναι μια προσέγγιση, αλλά για τη σύνθεση μουσικής νομίζω ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να παραμένει καλλιτέχνης.

https://www.instagram.com/p/CzL5R47IAfk/

Γεννηθήκατε στη Βραζιλία αλλά τα τελευταία χρόνια ζείτε μόνιμα στην Τουρκία, γεγονός που επηρέασε την κουλτούρα και τα ακούσματά σας. Σε ποιο κοινό στοχεύετε όταν δημιουργείτε ένα νέο κομμάτι;

Το γεγονός ότι ζω στην Άγκυρα έχει σίγουρα επηρεάσει τη μουσική μου, προσθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό επίπεδο στον ήχο μου. Αποκαλούν την Άγκυρα «η γκρίζα πόλη» αλλά στην πραγματικότητα είναι ιδανική για κάποιον σαν εμένα, ο οποίος προσπαθεί να μείνει συγκεντρωμένος και ψάχνει για έμπνευση όπου κι αν κοιτάξει.

Όταν δημιουργώ ένα κομμάτι, στοχεύω σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο, με σκοπό να έχει απήχηση σε όλους όσους αγαπούν και εκτιμούν το βάθος και την ενέργεια της techno μουσικής. Το σημαντικότερο όμως απ' όλα είναι το κομμάτι να σου δημιουργεί συναισθήματα.

Γνωρίζατε πάντα τί θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω της μουσικής;

Ναι, οραματιζόμουν πάντα τι θέλω να επικοινωνήσω μέσω της μουσικής μου. Θέλω να εκφράζω συναισθήματα, να λέω ιστορίες και να δημιουργώ μια διέξοδο για τους ακροατές μου. Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα και σκοπεύω να τη μιλήσω με τρόπο που να έχει βαθιά απήχηση στον κόσμο. Θέλω να αφηγηθεί μια φουτουριστική ιστορία και να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν πώς είναι να είσαι εκεί χωρίς να είσαι ακόμα εκεί. Στόχος μου είναι το κοινό να νιώσει αυτό το συναίσθημα και να πει: «Ναι, αυτός είναι ο ήχος του Lenix».

Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;

Κοιτάζοντας μπροστά, σκοπεύω να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες. Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με διαφορετικούς καλλιτέχνες και μαζί συνεχίζουμε να καινοτομούμε στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Επικεντρώνομαι επίσης στην καλλιέργεια νέων ταλέντων. Θέλω με τη σειρά μου κι εγώ να προσφέρω στην κοινότητα που στήριξε το ταξίδι μου, μεταδίδοντας την εμπειρία και τις γνώσεις μου. Είμαι σε διαρκή αναζήτηση για αυτό.

Όσοι βρέθηκαν στο κλειστό του Φαλήρου το βράδυ της Παρασκευής (15/12) βίωσαν από πρώτο χέρι το φουτουριστικό ταξίδι που προσφέρει ο Fred Lenix στο κοινό του. Ο ίδιος υπόσχεται να επιστρέψει σύντομα στη χώρα μας για να χαρίσει στους Έλληνες fans μια ακόμα βραδιά με υψηλά ντεσιμπέλ και εκρηκτικά vibes.

Θερμές ευχαριστίες στον Chris Braun και στην ομάδα του Dimensions για την υλοποίηση της συνέντευξης.